Akkuş'a rekolte darbesi

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.11.2019 - 22:54, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1834+ kez okundu.
 

Akkuş'a rekolte darbesi

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, yıllık 500 ton civarında üretilen Akkuş şeker fasulyesinin bu yıl meydana gelen doğal afetler nedeniyle 100 tona düştüğünü belirterek, “İç piyasadaki tüketimi göz önüne aldığımızda yurt dışına satacak fasulye elimizde kalmıyor” dedi.
Akkuş ilçesinde, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesinin ardından değerlenen organik Akkuş şeker fasulyesine gösterilen rağbet her geçen gün artıyor. İlçede 1500 çiftçi tarafından üretimi sağlanan fasulye, Akkuş Ziraat Odası tesislerinde paketlenerek ülkedeki bazı market ve lokantalara satılıyor. İç piyasada 25 liradan satılan fasulye, yurt dışında ise 35 liradan satışa sunuluyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya da her yıl talebin arttığı tescilli fasulyeyle ilgili ilçede yapılan çalışmaları paylaştı. 15 bin dönüm alanda fasulye üretildiğini belirten Kaya, fasulyenin ilçede yaşayanlar için önemli bir gelir kapısı olduğunu söyledi. Kaya, “Fasulye talebi bu yıl çok iyi. Üretilen fasulye çok rahat tüketilebiliyor. Tescillendikten sonra hiç pazar sıkıntısı yaşamıyoruz. Yurt dışından da yüklü miktarda talep var. Bu talebi karşılayacak seviyede üretim olunca ihracata başlayacağız. Şu an iç piyasada fasulyemiz anında satılıyor” diye konuştu. REKOLTENİN DÜŞMESİ İHRACATI ENGELLEDİ Almanya'ya 100 ton fasulye ihraç etmek için sözleşme imzaladıklarını kaydeden Kaya, “Bu yıl fasulyede beklenen rekolte olmaması nedeniyle ihracatımızı henüz gerçekleştiremedik. Bu sene 100 ton fasulye üretimi gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl 500 ton civarında üretim yapmıştık. Bu sene yaşanan doğal afetler nedeniyle rekoltede ciddi bir düşüş yaşadık. İç piyasadaki tüketimi göz önüne aldığımızda yurt dışına satacak fasulye elimizde kalmıyor. Fakat bizim en büyük ihtiyacımız paketleme tesisi. İhracat yapabilecek düzeyde talebi karşılayabilecek bir paketleme tesisine ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bizlere destekleri olacak. Paketleme tesisi kapasitesini artırdığımızda önümüzdeki yıl Almanya'ya ilk ihracatımızı başlatacağız. Almanya'nın istediği doğrultuda paketleme tesisimiz olmadığı için Almanya'nın taleplerini yerine getiremedik” şeklinde konuştu. Kaya, Tarım Kredi Kooperatifleri ile de sözleşmeleri olduğunu, kooperatife ait satış noktalarında Akkuş şeker fasulyesinin satışa sunulduğunu da ifade etti.
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, yıllık 500 ton civarında üretilen Akkuş şeker fasulyesinin bu yıl meydana gelen doğal afetler nedeniyle 100 tona düştüğünü belirterek, “İç piyasadaki tüketimi göz önüne aldığımızda yurt dışına satacak fasulye elimizde kalmıyor” dedi.

Akkuş ilçesinde, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesinin ardından değerlenen organik Akkuş şeker fasulyesine gösterilen rağbet her geçen gün artıyor. İlçede 1500 çiftçi tarafından üretimi sağlanan fasulye, Akkuş Ziraat Odası tesislerinde paketlenerek ülkedeki bazı market ve lokantalara satılıyor. İç piyasada 25 liradan satılan fasulye, yurt dışında ise 35 liradan satışa sunuluyor.

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya da her yıl talebin arttığı tescilli fasulyeyle ilgili ilçede yapılan çalışmaları paylaştı. 15 bin dönüm alanda fasulye üretildiğini belirten Kaya, fasulyenin ilçede yaşayanlar için önemli bir gelir kapısı olduğunu söyledi. Kaya, “Fasulye talebi bu yıl çok iyi. Üretilen fasulye çok rahat tüketilebiliyor. Tescillendikten sonra hiç pazar sıkıntısı yaşamıyoruz. Yurt dışından da yüklü miktarda talep var. Bu talebi karşılayacak seviyede üretim olunca ihracata başlayacağız. Şu an iç piyasada fasulyemiz anında satılıyor” diye konuştu.

REKOLTENİN DÜŞMESİ İHRACATI ENGELLEDİ

Almanya'ya 100 ton fasulye ihraç etmek için sözleşme imzaladıklarını kaydeden Kaya, “Bu yıl fasulyede beklenen rekolte olmaması nedeniyle ihracatımızı henüz gerçekleştiremedik. Bu sene 100 ton fasulye üretimi gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl 500 ton civarında üretim yapmıştık. Bu sene yaşanan doğal afetler nedeniyle rekoltede ciddi bir düşüş yaşadık. İç piyasadaki tüketimi göz önüne aldığımızda yurt dışına satacak fasulye elimizde kalmıyor. Fakat bizim en büyük ihtiyacımız paketleme tesisi. İhracat yapabilecek düzeyde talebi karşılayabilecek bir paketleme tesisine ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bizlere destekleri olacak. Paketleme tesisi kapasitesini artırdığımızda önümüzdeki yıl Almanya'ya ilk ihracatımızı başlatacağız. Almanya'nın istediği doğrultuda paketleme tesisimiz olmadığı için Almanya'nın taleplerini yerine getiremedik” şeklinde konuştu.

Kaya, Tarım Kredi Kooperatifleri ile de sözleşmeleri olduğunu, kooperatife ait satış noktalarında Akkuş şeker fasulyesinin satışa sunulduğunu da ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.