Bilinçsiz budama verim kaybına neden oluyor

EKONOMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.11.2019 - 23:29, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 5247+ kez okundu.
 

Bilinçsiz budama verim kaybına neden oluyor

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Fındık ocaklarımızda özellikle gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve maksimum verimi alacağımız dalların kesildiği görülmüştür. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir” dedi.
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, bazı üreticilerin fındık ocaklarında gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş dalları kesmesi ciddi verim kaybına neden olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, “İlimizin en önemi tarımsal ürünü olan fındıkta budama dönemi içerisinde bulunmaktayız. Bahçelerimizden istediğimiz verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için öncelikle tekniğine uygun budama ve gübreleme yapmamız gerekmektedir. İl ve ilçe müdürlüklerimizde görevli ekipler tarafından budama dönemi olması münasebetiyle sahada yapılan çalışmalar neticesinde bazı üreticilerimizin budama konusunda eksikliklerinin olduğu anlaşılmıştır. Bu eksikliklerin başında ise fındık ocaklarımızda özellikle gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve maksimum verimi alacağımız dalların kesildiği görülmüştür. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir.  Hâlbuki sağlıklı bir fındık dalı 20-25 yıl ürün verebilmektedir. Bu bakımdan üreticilerimizin verim çağına gelmiş dalları kesmemeleri büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. Düzenli dip sürgünü temizliği yapılmalu “Bunun yanında fındık ocaklarımızda düzenli olarak dip sürgünü temizliği de yapılması gerekmektedir” diyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Çünkü dip sürgünü temizliği düzgün yapılmadığı takdirde ocaklarımız iyi havalanamamakta ve birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Aynı zamanda esas verim alacağımız dalların alacağı besin maddeleri bu dip sürgünleri tarafından paylaşılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı gübreleme işlemi yapılmadan önce dip sürgünlerinin kesilerek bahçelerimizden uzaklaştırılması gerekmektedir. Dip sürgünü temizliğinin ardından öncelikle hastalıklı ve verimden düşmüş dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bu işlemlerin ardından ocakta bırakılan dallar üzerindeki kuruyan, hastalıklı, uç kurusu olan ve diğer sürgünlerin güneşlenmesini engelleyen sürgünlerde kesilir ve budama işlemi tamamlanır. Budamanın ardından üreticilerimiz toprak tahlil sonuçlarına göre de zamanı geldiğinde gübreleme programı uyguladıklarında istenilen verim ve kaliteye ulaşmak mümkün olacaktır.”
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Fındık ocaklarımızda özellikle gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve maksimum verimi alacağımız dalların kesildiği görülmüştür. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir” dedi.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, bazı üreticilerin fındık ocaklarında gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş dalları kesmesi ciddi verim kaybına neden olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, “İlimizin en önemi tarımsal ürünü olan fındıkta budama dönemi içerisinde bulunmaktayız. Bahçelerimizden istediğimiz verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için öncelikle tekniğine uygun budama ve gübreleme yapmamız gerekmektedir. İl ve ilçe müdürlüklerimizde görevli ekipler tarafından budama dönemi olması münasebetiyle sahada yapılan çalışmalar neticesinde bazı üreticilerimizin budama konusunda eksikliklerinin olduğu anlaşılmıştır. Bu eksikliklerin başında ise fındık ocaklarımızda özellikle gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve maksimum verimi alacağımız dalların kesildiği görülmüştür. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir.  Hâlbuki sağlıklı bir fındık dalı 20-25 yıl ürün verebilmektedir. Bu bakımdan üreticilerimizin verim çağına gelmiş dalları kesmemeleri büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Düzenli dip sürgünü temizliği yapılmalu

“Bunun yanında fındık ocaklarımızda düzenli olarak dip sürgünü temizliği de yapılması gerekmektedir” diyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Çünkü dip sürgünü temizliği düzgün yapılmadığı takdirde ocaklarımız iyi havalanamamakta ve birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Aynı zamanda esas verim alacağımız dalların alacağı besin maddeleri bu dip sürgünleri tarafından paylaşılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı gübreleme işlemi yapılmadan önce dip sürgünlerinin kesilerek bahçelerimizden uzaklaştırılması gerekmektedir. Dip sürgünü temizliğinin ardından öncelikle hastalıklı ve verimden düşmüş dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bu işlemlerin ardından ocakta bırakılan dallar üzerindeki kuruyan, hastalıklı, uç kurusu olan ve diğer sürgünlerin güneşlenmesini engelleyen sürgünlerde kesilir ve budama işlemi tamamlanır. Budamanın ardından üreticilerimiz toprak tahlil sonuçlarına göre de zamanı geldiğinde gübreleme programı uyguladıklarında istenilen verim ve kaliteye ulaşmak mümkün olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.