Borsa birilerinin ağzına bakıyor

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 13.12.2018 - 15:45, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1029+ kez okundu.
 

Borsa birilerinin ağzına bakıyor

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Ordu Ticaret Borsası’nın 12,5 liralık fiyat açıklamasına tepki göstererek, “Borsa birilerinin ağzından çıkan lafa bakarak fiyat belirliyor” dedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 14 lira + randıman hesabı üzerinden fındık alım yapmasına rağmen, Ordu Ticaret Borsası’nın 12,5 lira olarak fiyat açıklamasına tepki gösterdi. TMO ile borsa arasında 2,5 liralık fiyat farkı olduğuna dikkat çeken Akarsu, “Serbest piyasayı borsada yazılan fiyat ister istemez etkiliyor. Tüccarlar birbiriyle irtibatlı. Borsa ne yazarsa tüccar onu uygulamaya kalkıyor. Borsayı yazanlar birileri. O birilerinin adı belli değil ama o birileri söylüyor, borsa da yazıyor. Yani borsa birilerinin ağzından çıkan lafa bakarak fiyat belirliyor. Burada üreticiyi nasıl kandırırım da ürününü bedavaya alırım, 30-40 liraya satarım amacı var. Bilinçli bir şekilde fiyatı düşük yazıyorlar. Halbuki bu yapılan işin doğasına uygun değil. 14 TL + randıman olarak belirtilen 15 liralık TMO fiyatı var. Borsa ile TMO arasında 2,5 liralık fiyat uçurumu var. Bunun izahını yapamazlar. Borsanın 12,5 lira olarak fiyat göstermesi çok mantıksız” diye konuştu. Çürük oranı yüzde 5’e çıkartılmalı Üreticilerin TMO’ya kırıldıklarını da kaydeden Akarsu, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması önemliydi. 14+randıman hesabından 15 liraya kadar alınan fındıkların olduğunu gördük. Burada tek sıkıntı alımdaki kriterlerdi. Yüzde 3’lük çürük oranının biraz daha yukarıya çıkması gerekirdi. Bundan dolayı da üreticiler üzerinde bir kırılganlık oldu. Ofise götürdüğü fındığın geri döneceği düşüncesiyle üreticiler bir adım geride kaldı. TMO yüzde 3’lük çürük oranını yüzde 5’e çıkararak üreticinin kafasındaki soru işaretlerini gidermesi lazımdı. Yoğun bir alıma başlayacaktı ve piyasada panikleyecekti. Şimdi bu kırılganlıkla birlikte serbest piyasa kendine moral buldu, fırsat yaratarak fiyatları yeniden aşağıya çekti” şeklinde konuştu. TMO ne kadar fındık aldığını açıklamalı TMO’nun alım yaptığı fındık miktarını açıklaması gerektiğine dikkat çeken Akarsu, “TMO mutlaka ne kadar ürün aldığını şube şube açıklamalıdır. Açıklamamaları çok yanlış. Kamuoyu ne kadar fındık alındığını bilmelidir” ifadelerinde bulundu.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Ordu Ticaret Borsası’nın 12,5 liralık fiyat açıklamasına tepki göstererek, “Borsa birilerinin ağzından çıkan lafa bakarak fiyat belirliyor” dedi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 14 lira + randıman hesabı üzerinden fındık alım yapmasına rağmen, Ordu Ticaret Borsası’nın 12,5 lira olarak fiyat açıklamasına tepki gösterdi. TMO ile borsa arasında 2,5 liralık fiyat farkı olduğuna dikkat çeken Akarsu, “Serbest piyasayı borsada yazılan fiyat ister istemez etkiliyor. Tüccarlar birbiriyle irtibatlı. Borsa ne yazarsa tüccar onu uygulamaya kalkıyor. Borsayı yazanlar birileri. O birilerinin adı belli değil ama o birileri söylüyor, borsa da yazıyor. Yani borsa birilerinin ağzından çıkan lafa bakarak fiyat belirliyor. Burada üreticiyi nasıl kandırırım da ürününü bedavaya alırım, 30-40 liraya satarım amacı var. Bilinçli bir şekilde fiyatı düşük yazıyorlar. Halbuki bu yapılan işin doğasına uygun değil. 14 TL + randıman olarak belirtilen 15 liralık TMO fiyatı var. Borsa ile TMO arasında 2,5 liralık fiyat uçurumu var. Bunun izahını yapamazlar. Borsanın 12,5 lira olarak fiyat göstermesi çok mantıksız” diye konuştu.

Çürük oranı yüzde 5’e çıkartılmalı

Üreticilerin TMO’ya kırıldıklarını da kaydeden Akarsu, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması önemliydi. 14+randıman hesabından 15 liraya kadar alınan fındıkların olduğunu gördük. Burada tek sıkıntı alımdaki kriterlerdi. Yüzde 3’lük çürük oranının biraz daha yukarıya çıkması gerekirdi. Bundan dolayı da üreticiler üzerinde bir kırılganlık oldu. Ofise götürdüğü fındığın geri döneceği düşüncesiyle üreticiler bir adım geride kaldı. TMO yüzde 3’lük çürük oranını yüzde 5’e çıkararak üreticinin kafasındaki soru işaretlerini gidermesi lazımdı. Yoğun bir alıma başlayacaktı ve piyasada panikleyecekti. Şimdi bu kırılganlıkla birlikte serbest piyasa kendine moral buldu, fırsat yaratarak fiyatları yeniden aşağıya çekti” şeklinde konuştu.

TMO ne kadar fındık aldığını açıklamalı

TMO’nun alım yaptığı fındık miktarını açıklaması gerektiğine dikkat çeken Akarsu, “TMO mutlaka ne kadar ürün aldığını şube şube açıklamalıdır. Açıklamamaları çok yanlış. Kamuoyu ne kadar fındık alındığını bilmelidir” ifadelerinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.