Borsa'da fındık fiyatı neden 15 TL?

BÖLGE GÜNDEMİ 22.08.2019 - 11:15, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1589+ kez okundu.
 

Borsa'da fındık fiyatı neden 15 TL?

Üreticilerden yükselen tepkilerde, borsaların 15 TL olarak fiyat yazmalarının sebebinin açıklanması isteniyorken, Ünye Ticaret Borsası'ndan konuyla ilgili açıklama geldi.
Cumhurbaşkanı'nın fındık taban fiyatını Ordu ili için 16.5 TL açıkladığı, serbest piyasada da 16-16.5 TL'den fındık alındığı halde Altınordu, Ünye ve Fatsa Ticaret Borsalarında fiyatın 15 TL yazılmasına tepkiler artarak devam ediyor. Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, Borsa tabelası ile serbest piyasada oluşan fiyat farkının randıman farkından kaynaklandığını söyledi.  Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, borsanın fındık fiyatını neden 15 TL olarak yazdığının açıklamasını yaptı. Aydın, aradaki farkın randımandan kaynaklandığını söyledi. Günlük fiyatı fabrikalardan alıyoruz Fabrikalardan aldıkları günlük  fiyatı deklare ettiklerini ifade eden Meclis Başkanı Aydın, şu anda fabrikalarda 50 randıman kabuklu fındık fiyatının fabrikalarda 15,75 kuruş olduğunu, bundan stopaj ve vergiler düşüldüğünde net fındık fiyatının 15 lira olduğunu söyledi. Aydın;  serbest piyasada fındığın 50 randımanın üstünde olmasından kaynaklanan randıman farkından dolayı fiyatın 16 lira seviyelerinde seyrettiğini ifade etti. 1 randıman 32 kuruş... 50 randımanın üstündeki her bir randımanın 32 kuruş olduğunu ve bunun fiyatı yukarı çıkardığını belirten Erhan Aydın; "Dolayısıyla piyasada 16 lira ve üzerinde bir fiyat oluşuyor. Kendilerinin ise 50 randıman kabuklu fındık fiyatını, net ele geçecek para üzerinden deklare ettiklerini, bunun da 15 TL olduğunu söyledi. Serbest piyasadaki fiyat, randımanla yükselen fiyat ÜTB Meclis Başkanı Erhan Aydın, “Serbest piyasada fındık manavlarımız 15.5-16 lira bandından fındık alıyor. Fabrikaların şu an ki 50 randıman kabuklu fiyatı ise 15,75 faturalı. Fabrikaların 15,75 liralık fiyatından kesintileri ve stopajı düştüğümüzde fiyat 15 liraya geliyor. Ayrıca serbest piyasada 15.5-16 liraya alınan fındık ise randıman farkından dolayı o fiyatlara alınıyor. Dolayısıyla Ünye Ticaret Borsası ile serbest piyasadaki makas farkı bundan kaynaklanıyor.” dedi. Bu yıl randıman yüksek çıkıyor 50 randımanın üstündeki her randıman için fiyatın 32 kuruş yukarı çıktığını ifade eden Aydın, “Şu anda 50 randımanın üstünde gelen her bir randıman 32 kuruş. Örneğin, 55 randıman gelen bir fındıkta,1.60 kuruş fiyat farkı oluşuyor. Bu yıl da fındıktaki randıman kalitesi güzel. Fındık manavlarımız alım yaparken randıman farkını veriyor. Bu yüzden de aramızda fiyat farkı oluşuyor” diye konuştu.
Üreticilerden yükselen tepkilerde, borsaların 15 TL olarak fiyat yazmalarının sebebinin açıklanması isteniyorken, Ünye Ticaret Borsası'ndan konuyla ilgili açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı'nın fındık taban fiyatını Ordu ili için 16.5 TL açıkladığı, serbest piyasada da 16-16.5 TL'den fındık alındığı halde Altınordu, Ünye ve Fatsa Ticaret Borsalarında fiyatın 15 TL yazılmasına tepkiler artarak devam ediyor.

Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, Borsa tabelası ile serbest piyasada oluşan fiyat farkının randıman farkından kaynaklandığını söyledi. 

Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, borsanın fındık fiyatını neden 15 TL olarak yazdığının açıklamasını yaptı. Aydın, aradaki farkın randımandan kaynaklandığını söyledi.

Günlük fiyatı fabrikalardan alıyoruz

Fabrikalardan aldıkları günlük  fiyatı deklare ettiklerini ifade eden Meclis Başkanı Aydın, şu anda fabrikalarda 50 randıman kabuklu fındık fiyatının fabrikalarda 15,75 kuruş olduğunu, bundan stopaj ve vergiler düşüldüğünde net fındık fiyatının 15 lira olduğunu söyledi.

Aydın;  serbest piyasada fındığın 50 randımanın üstünde olmasından kaynaklanan randıman farkından dolayı fiyatın 16 lira seviyelerinde seyrettiğini ifade etti.

1 randıman 32 kuruş...

50 randımanın üstündeki her bir randımanın 32 kuruş olduğunu ve bunun fiyatı yukarı çıkardığını belirten Erhan Aydın; "Dolayısıyla piyasada 16 lira ve üzerinde bir fiyat oluşuyor. Kendilerinin ise 50 randıman kabuklu fındık fiyatını, net ele geçecek para üzerinden deklare ettiklerini, bunun da 15 TL olduğunu söyledi.

Serbest piyasadaki fiyat, randımanla yükselen fiyat

ÜTB Meclis Başkanı Erhan Aydın, “Serbest piyasada fındık manavlarımız 15.5-16 lira bandından fındık alıyor. Fabrikaların şu an ki 50 randıman kabuklu fiyatı ise 15,75 faturalı. Fabrikaların 15,75 liralık fiyatından kesintileri ve stopajı düştüğümüzde fiyat 15 liraya geliyor. Ayrıca serbest piyasada 15.5-16 liraya alınan fındık ise randıman farkından dolayı o fiyatlara alınıyor. Dolayısıyla Ünye Ticaret Borsası ile serbest piyasadaki makas farkı bundan kaynaklanıyor.” dedi.

Bu yıl randıman yüksek çıkıyor

50 randımanın üstündeki her randıman için fiyatın 32 kuruş yukarı çıktığını ifade eden Aydın, “Şu anda 50 randımanın üstünde gelen her bir randıman 32 kuruş. Örneğin, 55 randıman gelen bir fındıkta,1.60 kuruş fiyat farkı oluşuyor. Bu yıl da fındıktaki randıman kalitesi güzel. Fındık manavlarımız alım yaparken randıman farkını veriyor. Bu yüzden de aramızda fiyat farkı oluşuyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.