Boztepe’deki ağaçlar salgından kesilmiş

YAŞAM 07.12.2018 - 10:58, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 906+ kez okundu.
 

Boztepe’deki ağaçlar salgından kesilmiş

KTÜ Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Boztepe’de ağaçların kesilmesindeki nedenin, ağaçlarda bulunan böceklerin çok olmasından kaynaklandığını söyledi.
KTÜ Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Trabzon Atatürk Köşkü Ormanı’nda kesilecek olan ağaçları değerlendirdiği esnada bir süre önce Boztepe’de bulunan ormanlık alanda kesilen ağaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu ormanlık alandaki ağaçlarda aşırı derece böcek tespit edildiğine işaret eden Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, alanda salgın hastalığının görüldüğünü ifade etti. Salgının ağaçların kesilmesinden başka bir çözümü olmadığını kaydeden Eroğlu, aynı sorunun Trabzon ve Gümüşhane’de de yaşandığını söyledi. İklimle ilgili ilişkisi var Eroğlu yaptığı konuşmada; “Yaşanan bu sorunun iklimle çok büyük ilişkisi var. Kuraklık ve ağaçların su temininde bu sorun yaşandığında bu sorun büyüyor. Su temininde ağaçlar sorun çektiği zaman bu tür böcek saldırılarının açık hedefi haline gelir. Ayrıca burada orman zemininde yapılan incelemede, toprak numuneleri değerlendirildiğinde toprak örneklerinde yaklaşık yüzde 50’sinin ortalama kil içeriğinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla sıkışmanın sonucunda su kıtlığı ortaya çıkıyor. Son yıllarda özellikle 2018 yılında Trabzon’da lokal olarak hatta yerelin de yerelinde ciddi bir kuraklık yaşanmıştır. Burası şiddetli bir kuraklık yaşadı. Ağaçlar ciddi olarak bu yıl susuz kalmış o nedenle de bu durumu ciddi oranda tetiklemiştir” şeklinde konuştu.
KTÜ Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Boztepe’de ağaçların kesilmesindeki nedenin, ağaçlarda bulunan böceklerin çok olmasından kaynaklandığını söyledi.

KTÜ Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Trabzon Atatürk Köşkü Ormanı’nda kesilecek olan ağaçları değerlendirdiği esnada bir süre önce Boztepe’de bulunan ormanlık alanda kesilen ağaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu ormanlık alandaki ağaçlarda aşırı derece böcek tespit edildiğine işaret eden Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, alanda salgın hastalığının görüldüğünü ifade etti. Salgının ağaçların kesilmesinden başka bir çözümü olmadığını kaydeden Eroğlu, aynı sorunun Trabzon ve Gümüşhane’de de yaşandığını söyledi.

İklimle ilgili ilişkisi var

Eroğlu yaptığı konuşmada; “Yaşanan bu sorunun iklimle çok büyük ilişkisi var. Kuraklık ve ağaçların su temininde bu sorun yaşandığında bu sorun büyüyor. Su temininde ağaçlar sorun çektiği zaman bu tür böcek saldırılarının açık hedefi haline gelir. Ayrıca burada orman zemininde yapılan incelemede, toprak numuneleri değerlendirildiğinde toprak örneklerinde yaklaşık yüzde 50’sinin ortalama kil içeriğinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla sıkışmanın sonucunda su kıtlığı ortaya çıkıyor. Son yıllarda özellikle 2018 yılında Trabzon’da lokal olarak hatta yerelin de yerelinde ciddi bir kuraklık yaşanmıştır. Burası şiddetli bir kuraklık yaşadı. Ağaçlar ciddi olarak bu yıl susuz kalmış o nedenle de bu durumu ciddi oranda tetiklemiştir” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.