Burunucu’nda tarihi projede tarihi kalıntılar mı çıktı?

BÖLGE GÜNDEMİ 22.02.2019 - 11:27, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1702+ kez okundu.
 

Burunucu’nda tarihi projede tarihi kalıntılar mı çıktı?

Ünye Belediyesi'nin Burunucu Adası’nda yürüttüğü “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası Buruncu Adası” Projesi’nin dışında özel şahsın restorasyon yaptığı binada ortaya doku çıktı.
Ünye Belediyesi tarafından tarihi Burunucu Adası’nda yürütülen “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası Buruncu Adası” Projesi’nin kapsamı dışında kalan ve özel şahıs tarafından restorasyonu yapılan binada çalışmalar sırasında ortaya çıkan doku, “Yeni tarihi kalıntılar mı çıkıyor?”sorusunu akla getirdi. Çalışma sırasında ortaya çıkan yapının çömlek fırını mı yoksa başka bir yapı mı olduğu arkeologlar tarafından yapılacak olan resmi inceleme sonrasında netlik kazanacağı öğrenildi. Karadeniz Bölgesi’nde tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Ünye’de, geçmişe ait yeni kalıntılar mı ortaya çıkıyor. Ünye Belediyesi’nin kafe, restoran vb. işletmeleri kazandırarak hareket kazandırmayı amaçladığı Burunucu Yarımadası’nda yürütülen “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası Buruncu Adası” Projesi’nin kapsamı dışında kalan ve özel şahıs tarafından restorasyonu yapılan binada çalışmalar sırasında ortaya çıkan doku heyecan yarattı. Çömlek ustaları ve çömlek fırınlarıyla meşhur olan ve adını da Çömlekçi Mahallesi olarak alan ve şimdiki ismiyle Burunucu Mahallesi’nde yürütülen çalışmalar sırasında çömlek fırınına benzeyen doku çıktı. Tarihi Burunucu Yarımadası’nda Ünye Belediyesi’nin projeye dahil etmediği ve özel şahıs tarafından restore edilen tescilli binanın alanında çıkan yapının çömlek fırını mı yoksa başka bir yapı mı olup olmadığının arkeologlar tarafından yapılacak resmi çalışmayla netlik kazanacağı öğrenildi.  Çalışma sırasında ortaya çıkan yapının Ünye Belediyesi Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Ayşe Argan tarafından incelendiği, sonraki süreçte de çalışmanın yürütülmesi için de arkeologların gelerek resmi bir inceleme yapması için bekletildiği öğrenildi. Ortaya çıkan yapının tarihi çömlek fırını olma ihtimalinin yanı sıra, eski yapılarda suların atılmasıyla ilgili evlerin altına yapılan kanalizasyon dokusu da olması ihtimaliyle birlikte çeşitli ihtimallerin de olduğu ifade edildi.
Ünye Belediyesi'nin Burunucu Adası’nda yürüttüğü “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası Buruncu Adası” Projesi’nin dışında özel şahsın restorasyon yaptığı binada ortaya doku çıktı.

Ünye Belediyesi tarafından tarihi Burunucu Adası’nda yürütülen “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası Buruncu Adası” Projesi’nin kapsamı dışında kalan ve özel şahıs tarafından restorasyonu yapılan binada çalışmalar sırasında ortaya çıkan doku, “Yeni tarihi kalıntılar mı çıkıyor?”sorusunu akla getirdi.

Çalışma sırasında ortaya çıkan yapının çömlek fırını mı yoksa başka bir yapı mı olduğu arkeologlar tarafından yapılacak olan resmi inceleme sonrasında netlik kazanacağı öğrenildi.

Karadeniz Bölgesi’nde tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Ünye’de, geçmişe ait yeni kalıntılar mı ortaya çıkıyor.

Ünye Belediyesi’nin kafe, restoran vb. işletmeleri kazandırarak hareket kazandırmayı amaçladığı Burunucu Yarımadası’nda yürütülen “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası Buruncu Adası” Projesi’nin kapsamı dışında kalan ve özel şahıs tarafından restorasyonu yapılan binada çalışmalar sırasında ortaya çıkan doku heyecan yarattı.

Çömlek ustaları ve çömlek fırınlarıyla meşhur olan ve adını da Çömlekçi Mahallesi olarak alan ve şimdiki ismiyle Burunucu Mahallesi’nde yürütülen çalışmalar sırasında çömlek fırınına benzeyen doku çıktı.

Tarihi Burunucu Yarımadası’nda Ünye Belediyesi’nin projeye dahil etmediği ve özel şahıs tarafından restore edilen tescilli binanın alanında çıkan yapının çömlek fırını mı yoksa başka bir yapı mı olup olmadığının arkeologlar tarafından yapılacak resmi çalışmayla netlik kazanacağı öğrenildi. 

Çalışma sırasında ortaya çıkan yapının Ünye Belediyesi Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Ayşe Argan tarafından incelendiği, sonraki süreçte de çalışmanın yürütülmesi için de arkeologların gelerek resmi bir inceleme yapması için bekletildiği öğrenildi.

Ortaya çıkan yapının tarihi çömlek fırını olma ihtimalinin yanı sıra, eski yapılarda suların atılmasıyla ilgili evlerin altına yapılan kanalizasyon dokusu da olması ihtimaliyle birlikte çeşitli ihtimallerin de olduğu ifade edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.