Büyükşehir’de gayri resmi ittifak var

SİYASET 24.02.2019 - 22:48, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1649+ kez okundu.
 

Büyükşehir’de gayri resmi ittifak var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Ordu çok bilinmeyenli bir denkleme doğru gidiyor. Burada 3'lü bir yarışa döndü. Artık sonucuna bakacağız. İYİ Parti ile ilçelerde ittifak kurduk, büyükşehirde de resmi olmasa da gayri resmi ittifak var” dedi.
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte bir yandan İYİ Parti ile ittifak görüşmelerini yürütürken, partisinin aday listelerini hazırlayan komisyonun başkanlığı görevini de üstlendi. Öyle ki aday listelerinin seçim kurullarına teslim edilmesine saatler kala bile İYİ Parti ile görüşmeler sürdürüldü. Sonuçta ittifak yapılan il sayısı Sivas, Amasya ve Karabük'ün de katılmasıyla 53'e çıktı. Meclis kulisinde Torun, yaklaşık 3,5 aylık zorlu ittifak görüşmeleri süreci, aday listelerine yönelik tepkiler ve yerel seçim hedeflerine ilişkin soruları yanıtladı: İttifak tamamlandı. Sancılı bir süreç oldu. Bu süreçte sizi en çok ne zorladı? Sonuçta elbette ki herkesin mutlu olacağı, herkesin ortak bir anlayışta olacağı yapıyı kurmak mümkün değil. Biz elimizden geldiğince verilere dayanarak hem adaylaşma sürecinde hem de ittifak görüşmeleri sırasında buna dayandık. İş birliği görüşmelerini biz kazanma formülü üzerine kurduk. Yani eğer biz kazanamıyorsak AKP'ye kaybettireceğiz. Sonuçta ittifakı bu formül üzerine kurduk. Bütün belediyeleri ele aldığımızda da oy oranlarına baktık. Bazı bölgelerde adayın profiline baktık. O bölgedeki duruma baktık ama bazen bazı illerde belediyelerde arkadaşlarımız, "İYİ Parti oyu çok düşük, biz 5 katı oy aldık falan diye tepki gösterdiler. Zaman zaman gergin anlar oldu, zaman zaman kopma noktasına geldi. Bir sürü süreç yaşandı ama her iki partinin de amacı bu seçimde başarılı olmak üzerineydi ve bu noktada gereğini yaptık. Yola çıkarken ittifakın bu kadar genişleyeceğini düşünmüş müydünüz? Başlangıçta Türkiye'de böyle bir şeyin örneği olmadığı için biz de önce ne kadar ilde olabilir diye il sayısını tespit edelim dedik. Sonra ilk olarak büyükşehirleri ele aldık. 30 büyükşehirde ne kadar ilde uzlaşabilirsek önceliklerimiz o oldu. Ardından illerle ilgili değerlendirmeler oldu. İllerin kendi bünyelerinde gerçekleştirdiği, bir araya geldiği ve bize bildirdiği iller oldu. Biz de o görüşmeleri genel merkezler üzerinden gerçekleştirdik. İlk kez yerel seçim itifakı olacak. Beklediğiniz sürpriz var mı? Seçmen karar verecek ama Türkiye zaten iki partili bir sürece evrildi Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra; ki onun konsepti farklıydı. Onun ardından bir ilki yapmış olacağız. Ordu çok bilinmeyenli bir denkleme doğru gidiyor. Burada 3'lü bir yarışa döndü. Artık sonucuna bakacağız. Kendi oyumuzu alır üzerine de katarız. İYİ Parti ile ilçelerde ittifak kurduk, büyükşehirde de resmi olmasa da gayri resmi ittifak var. "Yıldırım zorla gitti" Bir de şu var. Zorla gittiği her halinden belli. Sahada da ona nöbet verildi. Türkiye genelinde birçok isim nasıl İzmir'de, Ordu'da birçok yerde nöbete gönderildiyse Binali Yıldırım da nöbete gönderildi. Nöbeti bittiğinde seçimi kaybettikten sonra herhalde Saray'da kendisine etkili bir görev verirler.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Ordu çok bilinmeyenli bir denkleme doğru gidiyor. Burada 3'lü bir yarışa döndü. Artık sonucuna bakacağız. İYİ Parti ile ilçelerde ittifak kurduk, büyükşehirde de resmi olmasa da gayri resmi ittifak var” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte bir yandan İYİ Parti ile ittifak görüşmelerini yürütürken, partisinin aday listelerini hazırlayan komisyonun başkanlığı görevini de üstlendi. Öyle ki aday listelerinin seçim kurullarına teslim edilmesine saatler kala bile İYİ Parti ile görüşmeler sürdürüldü. Sonuçta ittifak yapılan il sayısı Sivas, Amasya ve Karabük'ün de katılmasıyla 53'e çıktı. Meclis kulisinde Torun, yaklaşık 3,5 aylık zorlu ittifak görüşmeleri süreci, aday listelerine yönelik tepkiler ve yerel seçim hedeflerine ilişkin soruları yanıtladı:

İttifak tamamlandı. Sancılı bir süreç oldu. Bu süreçte sizi en çok ne zorladı?

Sonuçta elbette ki herkesin mutlu olacağı, herkesin ortak bir anlayışta olacağı yapıyı kurmak mümkün değil. Biz elimizden geldiğince verilere dayanarak hem adaylaşma sürecinde hem de ittifak görüşmeleri sırasında buna dayandık. İş birliği görüşmelerini biz kazanma formülü üzerine kurduk. Yani eğer biz kazanamıyorsak AKP'ye kaybettireceğiz. Sonuçta ittifakı bu formül üzerine kurduk. Bütün belediyeleri ele aldığımızda da oy oranlarına baktık. Bazı bölgelerde adayın profiline baktık. O bölgedeki duruma baktık ama bazen bazı illerde belediyelerde arkadaşlarımız, "İYİ Parti oyu çok düşük, biz 5 katı oy aldık falan diye tepki gösterdiler. Zaman zaman gergin anlar oldu, zaman zaman kopma noktasına geldi. Bir sürü süreç yaşandı ama her iki partinin de amacı bu seçimde başarılı olmak üzerineydi ve bu noktada gereğini yaptık.

Yola çıkarken ittifakın bu kadar genişleyeceğini düşünmüş müydünüz?

Başlangıçta Türkiye'de böyle bir şeyin örneği olmadığı için biz de önce ne kadar ilde olabilir diye il sayısını tespit edelim dedik. Sonra ilk olarak büyükşehirleri ele aldık. 30 büyükşehirde ne kadar ilde uzlaşabilirsek önceliklerimiz o oldu. Ardından illerle ilgili değerlendirmeler oldu. İllerin kendi bünyelerinde gerçekleştirdiği, bir araya geldiği ve bize bildirdiği iller oldu. Biz de o görüşmeleri genel merkezler üzerinden gerçekleştirdik.

İlk kez yerel seçim itifakı olacak. Beklediğiniz sürpriz var mı?

Seçmen karar verecek ama Türkiye zaten iki partili bir sürece evrildi Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra; ki onun konsepti farklıydı. Onun ardından bir ilki yapmış olacağız.

Ordu çok bilinmeyenli bir denkleme doğru gidiyor. Burada 3'lü bir yarışa döndü. Artık sonucuna bakacağız. Kendi oyumuzu alır üzerine de katarız. İYİ Parti ile ilçelerde ittifak kurduk, büyükşehirde de resmi olmasa da gayri resmi ittifak var.

"Yıldırım zorla gitti"

Bir de şu var. Zorla gittiği her halinden belli. Sahada da ona nöbet verildi. Türkiye genelinde birçok isim nasıl İzmir'de, Ordu'da birçok yerde nöbete gönderildiyse Binali Yıldırım da nöbete gönderildi. Nöbeti bittiğinde seçimi kaybettikten sonra herhalde Saray'da kendisine etkili bir görev verirler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.