DDK Başkanı Yunus Arıncı'ya süper yetki verildi

BÖLGE GÜNDEMİ 16.07.2018 - 22:01, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1686+ kez okundu.
 

DDK Başkanı Yunus Arıncı'ya süper yetki verildi

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte kamu kurumlarının kuruluş ilkeleri yenilenirken bazıları bakanlıklara bağlandı, bazıları bağımsız olarak düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ise yargı organları hariç tüm devlet kurumları, kamu sermayeli kurumlar, vakıf, dernek, meslek birlikleri ve sendikaları soruşturacak geniş yetkilerle donatıldı. DDK, gerekirse yöneticileri görevden alabilecek.DDK’nın Başkanlığını Ordulu Bürokrat Yunus Arıncı yürütüyor.Yeni Anayasa’da “soruşturma” yetkisine kavuşan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), yargı dışındaki tüm kurumlarda “süper denetçi” oldu. DDK, Cumhurbaşkanı adına “denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturma” yapacak. Kurulun denetlemekle yetkili olduğu kurumlar şöyle:  “Yargı organları dışında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları. Genelkurmay Başkanlığı kuvvet komutanlıkları, MSB üniversitesi, askeri okullar, TSK Güçlendirme Vakfı, Savunma Sanayii Destekleme Fonunun ortaklıkları. Sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle oluşturulan yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlar. Kamunun yönetimde hakim durumda, nitelikli paya sahip veya birlikte kontrol ettiği yurtdışı dahil ortaklık ve her türlü birimleri. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşları. Kamu yararlı dernekler, vakıflar, fonlar.” GÖREVDEN ALACAK DDK’nın görevlendireceği soruşturmacı, denetlediği kurumlardaki yöneticileri gerekirse görevden uzaklaştırabilecek. Bankalar dahil her türlü kurum, gizli veya açık her türlü bilgi ve belgeyi soruşturmacıya vermek zorunda. Denetçiler; hakim ve savcılar, kaymakamlar, bakanlıklardaki uzmanlar, bankacılık finans sektöründe uzmanlık, müfettişlik yapanlardan, bilişim uzmanı, mühendisler ve öğretim elemanları arasından seçilecek. Denetim, inceleme, araştırma ve soruşturmalarda gizlilik ilkesi getirildi. Ayrıca kurul personeli, öğrendiği gizli bilgileri görevinden ayrılmış olsa bile ömür boyu açıklayamayacak. 3 YILDIR BAŞKAN Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı’nı 2015 yılından bu yana Yunus Arıncı yürütüyor. Arıncı, aynı zamanda Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tenis Federasyonu Yönetim  Kurulu üyesi. YUNUS ARINCI KİMDİR? 1975 yılında Ordu Kumru doğumlu olan Yunus Arıncı, 4 çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini memleketinde tamamladı. 1992-1996 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Yunus Arıncı, 1997 yılında Başbakanlık Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı. 2000 yılında Müfettiş 2007 yılında Başmüfettiş oldu. 2005 yılında 1 yıl geçici görevle TÜBİTAK’ta Daire Başkanı olarak görev aldı. 2007-2009 yılları arasında Indiana Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yaptı. Başbakanlık’ta Müfettişlik ve Başmüfettişlik görevlerinde bulunan Arıncı, 14 Ekim 2009 tarihinde Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı görevine atandı. Yunus Arıncı, 29 Mart 2013 tarihinde Denetim Kurulu Üyesi olarak seçildi. 10 Temmuz 2015 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı’na atandı.
Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte kamu kurumlarının kuruluş ilkeleri yenilenirken bazıları bakanlıklara bağlandı, bazıları bağımsız olarak düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ise yargı organları hariç tüm devlet kurumları, kamu sermayeli kurumlar, vakıf, dernek, meslek birlikleri ve sendikaları soruşturacak geniş yetkilerle donatıldı. DDK, gerekirse yöneticileri görevden alabilecek.DDK’nın Başkanlığını Ordulu Bürokrat Yunus Arıncı yürütüyor.Yeni Anayasa’da “soruşturma” yetkisine kavuşan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), yargı dışındaki tüm kurumlarda “süper denetçi” oldu. DDK, Cumhurbaşkanı adına “denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturma” yapacak. Kurulun denetlemekle yetkili olduğu kurumlar şöyle:  “Yargı organları dışında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları. Genelkurmay Başkanlığı kuvvet komutanlıkları, MSB üniversitesi, askeri okullar, TSK Güçlendirme Vakfı, Savunma Sanayii Destekleme Fonunun ortaklıkları. Sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle oluşturulan yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlar. Kamunun yönetimde hakim durumda, nitelikli paya sahip veya birlikte kontrol ettiği yurtdışı dahil ortaklık ve her türlü birimleri. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşları. Kamu yararlı dernekler, vakıflar, fonlar.”


GÖREVDEN ALACAK


DDK’nın görevlendireceği soruşturmacı, denetlediği kurumlardaki yöneticileri gerekirse görevden uzaklaştırabilecek. Bankalar dahil her türlü kurum, gizli veya açık her türlü bilgi ve belgeyi soruşturmacıya vermek zorunda. Denetçiler; hakim ve savcılar, kaymakamlar, bakanlıklardaki uzmanlar, bankacılık finans sektöründe uzmanlık, müfettişlik yapanlardan, bilişim uzmanı, mühendisler ve öğretim elemanları arasından seçilecek. Denetim, inceleme, araştırma ve soruşturmalarda gizlilik ilkesi getirildi. Ayrıca kurul personeli, öğrendiği gizli bilgileri görevinden ayrılmış olsa bile ömür boyu açıklayamayacak.


3 YILDIR BAŞKAN


Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı’nı 2015 yılından bu yana Yunus Arıncı yürütüyor. Arıncı, aynı zamanda Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tenis Federasyonu Yönetim  Kurulu üyesi.


YUNUS ARINCI KİMDİR?


1975 yılında Ordu Kumru doğumlu olan Yunus Arıncı, 4 çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini memleketinde tamamladı.
1992-1996 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu.
Yunus Arıncı, 1997 yılında Başbakanlık Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı. 2000 yılında Müfettiş 2007 yılında Başmüfettiş oldu. 2005 yılında 1 yıl geçici görevle TÜBİTAK’ta Daire Başkanı olarak görev aldı.
2007-2009 yılları arasında Indiana Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yaptı. Başbakanlık’ta Müfettişlik ve Başmüfettişlik görevlerinde bulunan Arıncı, 14 Ekim 2009 tarihinde Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı görevine atandı.
Yunus Arıncı, 29 Mart 2013 tarihinde Denetim Kurulu Üyesi olarak seçildi.
10 Temmuz 2015 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı’na atandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.