Düşük Kalması İçin Hiç Bir Neden Yok!

BÖLGE GÜNDEMİ 20.01.2021 - 21:47, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1164+ kez okundu.
 

Düşük Kalması İçin Hiç Bir Neden Yok!

Yaklaşık 2,5 aydır fındık fiyatının 22-22,50 lira seviyelerinde kaldığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “Artık fındık fiyatında kademeli bir yükseliş bekliyoruz. Fındığın fiyatının yükselmemesi için hiçbir neden yok.” dedi.
Ordu Olay’a konuşan Soydan’ın açıklamaları şöyle: “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlara 30 Nisan’a kadar devam ediyor. Ancak şu anda TMO’ya gelen giden bir fındık yok. Şu anda pazara da fındık inmiyor. Yani 25-26 liraya fındığını satmayan üretici mecbur kalmadıkça fındığını pazara indirmiyor. Bizim gözlemimiz de o yönde. Üretici olağan üstü bir ihtiyaç içine görmedikten sonra ürününü şu anda piyasada olan fiyatlara satmayacaktır. Satsa da ihtiyacı kadar satacaktır.             FINDIKTA KADEMELİ ARTIŞ BEKLİYORUZ Aslında şu anda fındık fiyatlarının tırmanışa geçmesi lazım. Kademeli bir artışın görülmesi lazım. Yaklaşık 2 aydır fiyatlarda bir normalleşme yok. Neredeyse aynı yerde seyrediyor. Üretici serbest piyasada yükseliş beklentisi içerisinde.  Biz de önümüzdeki süreçte yükseliş bekliyoruz. Çünkü üreticinin elinde belli bir oranda fındık var. Eğer fiyatlar yükselişe doğru geçerse fındık pazara inecektir.   KAZANAN ÜRETİCİ OLACAKTIR Fiyatların çıkmaması için düşünceler olabilir. Fiyatların kırılması yönünde düşüşünün sağlanması yönünde maalesef çabalar olabilir.  Ancak buna karşı üreteci de direniyor. Bunun karşılığında kazanan üretici olacaktır. Üretici kazandığı zaman herkes kazanacak. Bunun gerçek tarafı da budur. Sonuçta TMO var. Üretici çok mağdur olursa ürününü TMO’ya götürebilecektir.   KARANFİL 2021 REKOLTESİNİ GÖSTERMEZ Karanfilin fındık üzerindeki varsayımını şu anda söylemek mümkün değil. Çünkü bugünlerde sıcak hava yaşadık. Sıcak havanın etkisi ile püsküller açtı. Kısmi havalar soğuyor. Önümüzde yaklaşık 2.5 aylık bir sıkıntılı süreç var. Yaz dönemi var. Fındığın da bu sene az olacak çok olacak diye bini karanfil sayımına bağlamak çok doğru değil. Zaten bakanlığın karanfil sayımlarına rekolte açıklamasında yasak var.   ‘İHRACAT DÜŞÜYOR’ OYUNUNU KABUL ETMİYORUZ Son günlerde fındık ihracatı düşüyor denilerek fiyat üzerinde farklı bir algı yapılmaya çalışılıyor. Bunlar doğru davranışlar değil. Çünkü fındığımızın ihracatının düşmesi için hiçbir sebep yok. Sanki dünyada fındık tüketilmiyor? Fındık en az 1 yıl sürekli ihracatı y devam eden bir ürün. Son 3 aylık rakamlara baktığımızda çok sıkıntılı bir süreç yok. Bu açıklamalar bence bir fiyat algısı oyunu. Bunları kabul edemeyiz.”
Yaklaşık 2,5 aydır fındık fiyatının 22-22,50 lira seviyelerinde kaldığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “Artık fındık fiyatında kademeli bir yükseliş bekliyoruz. Fındığın fiyatının yükselmemesi için hiçbir neden yok.” dedi.

Ordu Olay’a konuşan Soydan’ın açıklamaları şöyle: “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlara 30 Nisan’a kadar devam ediyor. Ancak şu anda TMO’ya gelen giden bir fındık yok. Şu anda pazara da fındık inmiyor. Yani 25-26 liraya fındığını satmayan üretici mecbur kalmadıkça fındığını pazara indirmiyor. Bizim gözlemimiz de o yönde. Üretici olağan üstü bir ihtiyaç içine görmedikten sonra ürününü şu anda piyasada olan fiyatlara satmayacaktır. Satsa da ihtiyacı kadar satacaktır.          

 

FINDIKTA KADEMELİ ARTIŞ BEKLİYORUZ

Aslında şu anda fındık fiyatlarının tırmanışa geçmesi lazım. Kademeli bir artışın görülmesi lazım. Yaklaşık 2 aydır fiyatlarda bir normalleşme yok. Neredeyse aynı yerde seyrediyor. Üretici serbest piyasada yükseliş beklentisi içerisinde.  Biz de önümüzdeki süreçte yükseliş bekliyoruz. Çünkü üreticinin elinde belli bir oranda fındık var. Eğer fiyatlar yükselişe doğru geçerse fındık pazara inecektir.

 

KAZANAN ÜRETİCİ OLACAKTIR

Fiyatların çıkmaması için düşünceler olabilir. Fiyatların kırılması yönünde düşüşünün sağlanması yönünde maalesef çabalar olabilir.  Ancak buna karşı üreteci de direniyor. Bunun karşılığında kazanan üretici olacaktır. Üretici kazandığı zaman herkes kazanacak. Bunun gerçek tarafı da budur. Sonuçta TMO var. Üretici çok mağdur olursa ürününü TMO’ya götürebilecektir.

 

KARANFİL 2021 REKOLTESİNİ GÖSTERMEZ

Karanfilin fındık üzerindeki varsayımını şu anda söylemek mümkün değil. Çünkü bugünlerde sıcak hava yaşadık. Sıcak havanın etkisi ile püsküller açtı. Kısmi havalar soğuyor. Önümüzde yaklaşık 2.5 aylık bir sıkıntılı süreç var. Yaz dönemi var. Fındığın da bu sene az olacak çok olacak diye bini karanfil sayımına bağlamak çok doğru değil. Zaten bakanlığın karanfil sayımlarına rekolte açıklamasında yasak var.

 

‘İHRACAT DÜŞÜYOR’ OYUNUNU KABUL ETMİYORUZ

Son günlerde fındık ihracatı düşüyor denilerek fiyat üzerinde farklı bir algı yapılmaya çalışılıyor. Bunlar doğru davranışlar değil. Çünkü fındığımızın ihracatının düşmesi için hiçbir sebep yok. Sanki dünyada fındık tüketilmiyor? Fındık en az 1 yıl sürekli ihracatı y devam eden bir ürün. Son 3 aylık rakamlara baktığımızda çok sıkıntılı bir süreç yok. Bu açıklamalar bence bir fiyat algısı oyunu. Bunları kabul edemeyiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.