Fatsa o rapora karşı harekete geçti

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.09.2020 - 13:14, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2138+ kez okundu.
 

Fatsa o rapora karşı harekete geçti

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, “Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa’da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur. 2013’te onaylanan ÇED raporu ile 2020’de Fatsa’mızın yaşadığı gerçekler çok farklıdır” diyerek, ilçede yapılan altın madeni faaliyetlerine itiraz edilmesi çağrısında bulundu.
Online itiraz! Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, ilçede siyanürle ayrıştırma yapılarak altın arama faaliyetleri yapılmasına karşı hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na itiraz edilmesi için kampanya başlattı. Dernek başkanı Zeki Odabaş, Altıntepe Altın Madeni İşletmesi Kapasite Artışı ve Atık Barajı Projesi ile ilgili hazırlanan ÇED Raporu’nun kabul edilemez olduğunu söyledi. Duyuruya çıkan rapora karşı halka itiraz etme çağrısında bulunan Odabaş, “Gizli kapaklı kapılar ardında, aklın, bilimin ve mühendisliğin dışında, kar hırsına göre dizayn edildiği belli olan bu raporlar kamuoyunun da denetiminden uzak tutulmaya çalışıldığı açıktır. 2013 yılında bilimsel olarak tartışılması gereken, yaşamsal bir konu olan siyanür madenciliğini siyasal bir tartışmaya çevirerek, toplumda destek bulmaya çalışan madenciler unutmamalıdır ki; ‘Bilimsel gerçeklerin her ne şekilde üzeri örtülmeye çalışılırsa çalışılsın, eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyları vardır.’ Bu sebeple 2013 yılında ÇED raporunda yazılı birçok taahhüdün yerine getirilmediği ve bu rapora dair bilimsel itirazların ne kadar gerçek olduğu ortadadır” diye konuştu.     İtirazlar internetten yapılacak     Odabaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa’da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur. 2013’te onaylanan ÇED raporu ile 2020’de Fatsa’mızın yaşadığı gerçekler çok farklıdır. Pandemi ve salgın hastalık sebebi ile doğanın bir kez daha kıymeti ortaya çıkmışken bu süreçte bir araya gelmenin riskleri göz önünde bulundurularak, İtirazlarımızı ilgili kurumlara (online) olarak iletmeye çağırıyoruz. İtiraz kampanyasına tüm Fatsalıları, fındık üreticilerini, madenden zarar gördüğünü düşünen tüm insanlarımızı, yine buralı olup bir gün köyüne dönmek isteyen gurbetçilerimizi kısaca; bu projeden zarar gören tüm insanlarımızı ve vatandaşlarımızı kampanya destek olmaya; bir ağaca bir fındık dalına bir arıya can olmaya, doğasına toprağına ve vatanına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, “Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa’da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur. 2013’te onaylanan ÇED raporu ile 2020’de Fatsa’mızın yaşadığı gerçekler çok farklıdır” diyerek, ilçede yapılan altın madeni faaliyetlerine itiraz edilmesi çağrısında bulundu.

Online itiraz!

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, ilçede siyanürle ayrıştırma yapılarak altın arama faaliyetleri yapılmasına karşı hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na itiraz edilmesi için kampanya başlattı. Dernek başkanı Zeki Odabaş, Altıntepe Altın Madeni İşletmesi Kapasite Artışı ve Atık Barajı Projesi ile ilgili hazırlanan ÇED Raporu’nun kabul edilemez olduğunu söyledi. Duyuruya çıkan rapora karşı halka itiraz etme çağrısında bulunan Odabaş, “Gizli kapaklı kapılar ardında, aklın, bilimin ve mühendisliğin dışında, kar hırsına göre dizayn edildiği belli olan bu raporlar kamuoyunun da denetiminden uzak tutulmaya çalışıldığı açıktır. 2013 yılında bilimsel olarak tartışılması gereken, yaşamsal bir konu olan siyanür madenciliğini siyasal bir tartışmaya çevirerek, toplumda destek bulmaya çalışan madenciler unutmamalıdır ki; ‘Bilimsel gerçeklerin her ne şekilde üzeri örtülmeye çalışılırsa çalışılsın, eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyları vardır.’ Bu sebeple 2013 yılında ÇED raporunda yazılı birçok taahhüdün yerine getirilmediği ve bu rapora dair bilimsel itirazların ne kadar gerçek olduğu ortadadır” diye konuştu.

 

 

İtirazlar internetten yapılacak

 

 

Odabaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa’da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur. 2013’te onaylanan ÇED raporu ile 2020’de Fatsa’mızın yaşadığı gerçekler çok farklıdır. Pandemi ve salgın hastalık sebebi ile doğanın bir kez daha kıymeti ortaya çıkmışken bu süreçte bir araya gelmenin riskleri göz önünde bulundurularak, İtirazlarımızı ilgili kurumlara (online) olarak iletmeye çağırıyoruz. İtiraz kampanyasına tüm Fatsalıları, fındık üreticilerini, madenden zarar gördüğünü düşünen tüm insanlarımızı, yine buralı olup bir gün köyüne dönmek isteyen gurbetçilerimizi kısaca; bu projeden zarar gören tüm insanlarımızı ve vatandaşlarımızı kampanya destek olmaya; bir ağaca bir fındık dalına bir arıya can olmaya, doğasına toprağına ve vatanına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.