Fındığın yüzde 20’si gitti

EKONOMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 27.05.2019 - 11:02, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 4754+ kez okundu.
 

Fındığın yüzde 20’si gitti

Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Akın Çalış, etkili olan dolu yağışının ilk tespitlere göre fındıkta yüzde 20 oranında zarara neden olduğunu söyledi.
Önceki yıllarda görülmeyen bir dolu yağışı görüldüğünü belirten Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Akın Çalış,“Önceki yıllarda dolu kısa süreli yağıyordu. Daha az alana yağıyordu. Ancak bu kez böyle olmadı. Dolu 5 mahallemizde etkili oldu. Tepeköy, Muratcık, Okçabel, Akmescit ve Döşek mahallelerimizde dolu etkili oldu. Önceki yıllarda 5 dakika kadar yağan dolu bu kez hemen hemen yarım saat kadar sürdü. O nedenle her zamankinden daha çok hasar oluştu. Ekiplerimizi sahaya çıkardık. Zarar tespit çalışmaları yapıyoruz. İlk belirlemelere göre bu 5 mahallemizde fındıkta yüzde 20 civarında hasar var” dedi. Fındıkta doğum zamanı Fındığın tam doğum zamanında olduğunu aktaran Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Çalış, “Bu sene her seneki zamandan bir 20 gün kadar geç geliyoruz. Fındık şu anda doğum aşamasında. Öyle görülüyor ki mayıs sonuna kadar da bu doğum devam edecek. Haziran ayında fındığın durumunun ne olduğu tam olarak görülür. Ancak dolu yağışı sürgünlere zarar verdiği için etkisi gelecek senede görülebilecek bir durum. Çünkü yağış sürgünlerin dalından kopmasına neden oldu. İfade ettiğim gibi konu üzerinde ekiplerimizle çalışıyoruz. Tam zararı incelemeler bittiğinde net olarak görebileceğiz.” diye konuştu. Poliçesi olan üreticilerin TARSİM’den ekspertiz çağırarak tespit yaptırabileceğini belirten Çalış, sigortası olmayan üreticinin durumunun ise Tarım Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin yerinde olacağını sözlerine ekledi.
Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Akın Çalış, etkili olan dolu yağışının ilk tespitlere göre fındıkta yüzde 20 oranında zarara neden olduğunu söyledi.

Önceki yıllarda görülmeyen bir dolu yağışı görüldüğünü belirten Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Akın Çalış,“Önceki yıllarda dolu kısa süreli yağıyordu. Daha az alana yağıyordu. Ancak bu kez böyle olmadı. Dolu 5 mahallemizde etkili oldu. Tepeköy, Muratcık, Okçabel, Akmescit ve Döşek mahallelerimizde dolu etkili oldu. Önceki yıllarda 5 dakika kadar yağan dolu bu kez hemen hemen yarım saat kadar sürdü. O nedenle her zamankinden daha çok hasar oluştu. Ekiplerimizi sahaya çıkardık. Zarar tespit çalışmaları yapıyoruz. İlk belirlemelere göre bu 5 mahallemizde fındıkta yüzde 20 civarında hasar var” dedi.

Fındıkta doğum zamanı

Fındığın tam doğum zamanında olduğunu aktaran Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Çalış, “Bu sene her seneki zamandan bir 20 gün kadar geç geliyoruz. Fındık şu anda doğum aşamasında. Öyle görülüyor ki mayıs sonuna kadar da bu doğum devam edecek. Haziran ayında fındığın durumunun ne olduğu tam olarak görülür. Ancak dolu yağışı sürgünlere zarar verdiği için etkisi gelecek senede görülebilecek bir durum. Çünkü yağış sürgünlerin dalından kopmasına neden oldu. İfade ettiğim gibi konu üzerinde ekiplerimizle çalışıyoruz. Tam zararı incelemeler bittiğinde net olarak görebileceğiz.” diye konuştu.

Poliçesi olan üreticilerin TARSİM’den ekspertiz çağırarak tespit yaptırabileceğini belirten Çalış, sigortası olmayan üreticinin durumunun ise Tarım Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin yerinde olacağını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.