“Fındık AKP ile eriyip gidiyor”

(Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.04.2018 - 12:30, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1925+ kez okundu.
 

“Fındık AKP ile eriyip gidiyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Fındık üretimimiz de, 2,5 milyar dolarlık ihracatımız da AKP ile eriyip gidiyor." dedi.
1 Nisan itibariyle gerçekleştirilen fındık ihracat rakamları ile ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık ihracatından elde edilen 2,8 milyar dolarlık ihracatın AK Parti ile eriyip gittiğini söyledi. Torun, “Her geçen sene ihracattan elde ettiğimiz gelir azalıyor. AKP’nin fındık politikası hem üreticiye hem de ülkemize kaybettiriyor. 7 aylık dönemde 191 bin 656 ton fındık satıyoruz, 1 milyar 214 milyon 681 bin dolar gelir elde ediyoruz, geçen sene bu dönemde elde ettiğimiz gelir 1 milyar 292 milyon 255 bin dolar,  üstelik 153 bin 879 ton fındık ihracatı karşılığında. Daha önceki senelerin rakamlarına baktığımız da rakamlar çok net. Gelirimiz her geçen yıl azalıyor, iç piyasadaki fiyatların düşüklüğü üreticinin gelirini azalttığı gibi ihracat gelirini de azaltıyor, fındık sektöründe düzenleyici kurumsal yapı ve profesyonel yönetim anlayışı eksikliği, sadece sektörü değil ülke ekonomisini de önemli zarara uğratıyor. Dilimizde tüy bitti. Ne bahçemizde fındık kaldı, ne cebimizde para. Söylenmedik söz bırakmadık. Fındık üretimimiz de, 2,5 milyar dolarlık ihracatımız da AKP ile eriyip gidiyor. Eğer fındık sektöründe üretiminden ihracatına önlem alınmazsa, önümüzdeki yıllarda daha karamsar tablolarla karşı karşıya kalacağız.” dedi. -Efelenmek işe yaramıyor-  Türkiye’nin dünyanın en kaliteli ve en fazla fındığını ürettiğini belirten Torun, “Üretiminde ve ihracatında dünya liderisiniz ama hiçbir avantajını kullanamıyorsunuz. Fiyatını belirleyemiyorsunuz, üretiminiz düşüyor, ihracatınız düşüyor, ihracat rakamını artırsanız bile elde ettiğiniz geliriniz düşüyor, ekonomik kurallar Türk fındığı için işlemiyor,  böylesine büyük bir pazarda beceriksiz siyasetçiler yüzünden söz sahibi olamıyorsunuz. AKP’nin fındık politikası çökmüştür. Ey Avrupa diye efelenmek işe yaramıyor. Fındık tekeline efelenemiyorsun. Üreticiye de, yerli sanayiciyi de harcayacaksın. Bu kabul edilemez. AKP hükümetini yine uyarıyoruz. Eğer böyle devam ederse, fındığın ne üretiminde, ne de ihracatında konuşacak bir şey kalmayacak. Türkiye rekabet gücünü kaybedecek. Üreticinin zaten kıymeti yok, ne acıdır ki, bu gidişle üretici de bahçesinde işçi konumuna düşecek.” diye konuştu.  
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Fındık üretimimiz de, 2,5 milyar dolarlık ihracatımız da AKP ile eriyip gidiyor." dedi.

1 Nisan itibariyle gerçekleştirilen fındık ihracat rakamları ile ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık ihracatından elde edilen 2,8 milyar dolarlık ihracatın AK Parti ile eriyip gittiğini söyledi.

Torun, “Her geçen sene ihracattan elde ettiğimiz gelir azalıyor. AKP’nin fındık politikası hem üreticiye hem de ülkemize kaybettiriyor. 7 aylık dönemde 191 bin 656 ton fındık satıyoruz, 1 milyar 214 milyon 681 bin dolar gelir elde ediyoruz, geçen sene bu dönemde elde ettiğimiz gelir 1 milyar 292 milyon 255 bin dolar,  üstelik 153 bin 879 ton fındık ihracatı karşılığında. Daha önceki senelerin rakamlarına baktığımız da rakamlar çok net. Gelirimiz her geçen yıl azalıyor, iç piyasadaki fiyatların düşüklüğü üreticinin gelirini azalttığı gibi ihracat gelirini de azaltıyor, fındık sektöründe düzenleyici kurumsal yapı ve profesyonel yönetim anlayışı eksikliği, sadece sektörü değil ülke ekonomisini de önemli zarara uğratıyor. Dilimizde tüy bitti. Ne bahçemizde fındık kaldı, ne cebimizde para. Söylenmedik söz bırakmadık. Fındık üretimimiz de, 2,5 milyar dolarlık ihracatımız da AKP ile eriyip gidiyor. Eğer fındık sektöründe üretiminden ihracatına önlem alınmazsa, önümüzdeki yıllarda daha karamsar tablolarla karşı karşıya kalacağız.” dedi.

-Efelenmek işe yaramıyor-

 Türkiye’nin dünyanın en kaliteli ve en fazla fındığını ürettiğini belirten Torun, “Üretiminde ve ihracatında dünya liderisiniz ama hiçbir avantajını kullanamıyorsunuz. Fiyatını belirleyemiyorsunuz, üretiminiz düşüyor, ihracatınız düşüyor, ihracat rakamını artırsanız bile elde ettiğiniz geliriniz düşüyor, ekonomik kurallar Türk fındığı için işlemiyor,  böylesine büyük bir pazarda beceriksiz siyasetçiler yüzünden söz sahibi olamıyorsunuz. AKP’nin fındık politikası çökmüştür. Ey Avrupa diye efelenmek işe yaramıyor. Fındık tekeline efelenemiyorsun. Üreticiye de, yerli sanayiciyi de harcayacaksın. Bu kabul edilemez. AKP hükümetini yine uyarıyoruz. Eğer böyle devam ederse, fındığın ne üretiminde, ne de ihracatında konuşacak bir şey kalmayacak. Türkiye rekabet gücünü kaybedecek. Üreticinin zaten kıymeti yok, ne acıdır ki, bu gidişle üretici de bahçesinde işçi konumuna düşecek.” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.