Fındık Bahçesinde Bir İlk

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 08.10.2020 - 13:27, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2329+ kez okundu.
 

Fındık Bahçesinde Bir İlk

Fındık bahçesinde bir ilk yaşanarak bazı bahçe sahipleri başakçıların bahçelere girmesinin yasak olduğunu duyurdu.
Fındık hasadının ardından arta kalan fındıkları toplamak Ordu’da bir gelenek. Başak adı verilen bu uygulama yıllardır sürüyor. Başak durumu iyi olmayanlar için bir gelir kapısı olduğu gibi daha çok gençler için de bir kendi emekleriyle para kazanma fırsatı oluşturuyor. Bu öyle bir gelenek ki türkülere bir konu olmuş durumda. Bir Ordu türküsü ‘Fındık Toplayan Kızlar Fındık Dalda Kalmasın İyi Toplayın Kızlar Başakçılar Çalmasın’ dizeleriyle başlıyor.     BAŞAKÇILARIN GİRMESİ YASAKTIR Başağı herkes öncelikle kendi bahçesinde yapıyor. Ancak çoğunlukla aynı mahalle olan insanlar-daha çok çocuklar- birbirlerinin bahçesine sormadan girebilerek rahatlıkla başak yapabiliyor. Bu yazılı olmayan ancak uzun yıllara dayanan bir gelenek. Hatta bir hak. Ancak bu sene fındık bahçesinde farklı ilkler yaşandı. Ordu’ya başta Giresun olmak üzere Ordu dışından da başakçılar gelirken bazı bahçe sahipleri bahçelerinin kenarlarına yazdıkları yazılarla başakçıların girmesinin yasak olduğunu ilan etti.                     NEDENİ YERDEN TOPLAYAN ÜRETİCİLER Yaşananları Ordu Olay’a değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, değerini buldukça fındığa olan ilgini arttığını belirterek, “Başakçıların girmesini yasaklayan yazılar kötü niyetten kaynaklanmıyor. Bazı bahçe sahipleri fındıkta maliyeti düşürmek için fındığı yerden toplamayı tercih etti. Bu da fındık toplam süresini uzattı. Daldan fındığın yere düşmesi özellikle yüksek kesimlerde biraz daha geç zamanlara kaldığı için uyarı yazıları yazıldı.” dedi.
Fındık bahçesinde bir ilk yaşanarak bazı bahçe sahipleri başakçıların bahçelere girmesinin yasak olduğunu duyurdu.

Fındık hasadının ardından arta kalan fındıkları toplamak Ordu’da bir gelenek. Başak adı verilen bu uygulama yıllardır sürüyor. Başak durumu iyi olmayanlar için bir gelir kapısı olduğu gibi daha çok gençler için de bir kendi emekleriyle para kazanma fırsatı oluşturuyor. Bu öyle bir gelenek ki türkülere bir konu olmuş durumda. Bir Ordu türküsü ‘Fındık Toplayan Kızlar Fındık Dalda Kalmasın İyi Toplayın Kızlar Başakçılar Çalmasın’ dizeleriyle başlıyor.

 

 

BAŞAKÇILARIN GİRMESİ YASAKTIR

Başağı herkes öncelikle kendi bahçesinde yapıyor. Ancak çoğunlukla aynı mahalle olan insanlar-daha çok çocuklar- birbirlerinin bahçesine sormadan girebilerek rahatlıkla başak yapabiliyor. Bu yazılı olmayan ancak uzun yıllara dayanan bir gelenek. Hatta bir hak. Ancak bu sene fındık bahçesinde farklı ilkler yaşandı. Ordu’ya başta Giresun olmak üzere Ordu dışından da başakçılar gelirken bazı bahçe sahipleri bahçelerinin kenarlarına yazdıkları yazılarla başakçıların girmesinin yasak olduğunu ilan etti.                  

 

NEDENİ YERDEN TOPLAYAN ÜRETİCİLER

Yaşananları Ordu Olay’a değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, değerini buldukça fındığa olan ilgini arttığını belirterek, “Başakçıların girmesini yasaklayan yazılar kötü niyetten kaynaklanmıyor. Bazı bahçe sahipleri fındıkta maliyeti düşürmek için fındığı yerden toplamayı tercih etti. Bu da fındık toplam süresini uzattı. Daldan fındığın yere düşmesi özellikle yüksek kesimlerde biraz daha geç zamanlara kaldığı için uyarı yazıları yazıldı.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.