Fındık İthal Edersek Şaşırmayalım

SİYASET (Ordu Gazete) - Ordu Gazete | 23.04.2019 - 11:35, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1714+ kez okundu.
 

Fındık İthal Edersek Şaşırmayalım

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye’nin hatalı tarım politikasından dolayı soğan ve patates ithal etmek durumunda kaldığını belirterek, “Bu kötü gidişat devam ederse 10 yıl sonra fındık ithal eder duruma geliriz.” Dedi.
Ordu’da geçtiğimiz günlerde yapılan Fındık Çalıştayı bildirgesinde açıklanan fındık fiyatı en geç Mayıs ayı sonunda veya Haziran ayının başında açıklanmalı kararını değerlendiren Torun, “Bugüne kadar fındıkla ilgili bir sürü karar aldılar. Bir sürü vaatlerde bulundular ama hiçbirini gerçekleştirmediler. Bu karar umarım havada kalmaz. Zaman bunu gösterecek ama ben gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Gerçekleşirse de tebrik ederim.” Diye konuştu.   “FINDIĞIN 5 YILI, 10 YILI VE  20 YILI PLANLANMALI” Torun, “Fındıkla ilgili yapılan her türlü katkıya teşekkür ederiz. Keşke daha geniş katılımlı, daha sonuç alıcı yapılsaydı. Göstermelik değil de en az bir haftaya yayılarak bir çalıştay yapılsaydı daha iyi olurdu. Fındıkla alakalı bütün tarafların bir araya geldiği somut önerilerin ve çözümlerin oluşturulduğu süreç olabilseydi. Bu çalıştay yaptım demek için oldu ama yine de olumlu görüyorum. Öyle de olsa böylede olsa fındık çalıştayı olumlu bir gelişmedir. Ama bunun tekrarının yapılıp fındığın geleceğinin, her zaman ifade ettiğim gibi 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık planlamalar yaparak, fındıkta ilk beş yılda sonraki beş yılda ve sonraki 10 yılda neler yapılacak onları konuşmalıyız.” Şeklinde konuştu.   “10 YIL ÖNCE TÜRKİYE  PATATES İTHAL EDECEK DESEK KİMSE İNANMAZDI” Türkiye şuanda hatalı tarım politikasından dolayı soğan ve patates ithal etmek durumunda kaldı diyen Torun, “Bu büyük bir züldür. Her tarafı bereket fışkıran Türkiye coğrafyasında patatesi, soğanı dışarıdan almak kadar acı bir olay olamaz. Bunu patates ve soğan için söylüyoruz. Yarın fındık içinde aynı tablo olursa şaşırmayalım. Türkiye soğan, patates ithal edecek desek kimse inanmazdı ama oldu. Şimdi de eğer bu gidiş devam ederse 10 yıl sonra fındık da ithal edeceğiz. O yüzden kalıcı çözümler ortaya koymalıyız. Biz sadece üretici kazansın gerisi ne olursa olsun demiyoruz. Üretici de kazansın, aracı da kazansın, ihracatçı da kazansın, tedarikçi de kazansın. Herkesin kazandığı bir formülü bulmamız mümkün. Bunu gerçekleştirelim.” Dedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye’nin hatalı tarım politikasından dolayı soğan ve patates ithal etmek durumunda kaldığını belirterek, “Bu kötü gidişat devam ederse 10 yıl sonra fındık ithal eder duruma geliriz.” Dedi.

Ordu’da geçtiğimiz günlerde yapılan Fındık Çalıştayı bildirgesinde açıklanan fındık fiyatı en geç Mayıs ayı sonunda veya Haziran ayının başında açıklanmalı kararını değerlendiren Torun, “Bugüne kadar fındıkla ilgili bir sürü karar aldılar. Bir sürü vaatlerde bulundular ama hiçbirini gerçekleştirmediler. Bu karar umarım havada kalmaz. Zaman bunu gösterecek ama ben gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Gerçekleşirse de tebrik ederim.” Diye konuştu.

 

“FINDIĞIN 5 YILI, 10 YILI VE

 20 YILI PLANLANMALI”

Torun, “Fındıkla ilgili yapılan her türlü katkıya teşekkür ederiz. Keşke daha geniş katılımlı, daha sonuç alıcı yapılsaydı. Göstermelik değil de en az bir haftaya yayılarak bir çalıştay yapılsaydı daha iyi olurdu. Fındıkla alakalı bütün tarafların bir araya geldiği somut önerilerin ve çözümlerin oluşturulduğu süreç olabilseydi. Bu çalıştay yaptım demek için oldu ama yine de olumlu görüyorum. Öyle de olsa böylede olsa fındık çalıştayı olumlu bir gelişmedir. Ama bunun tekrarının yapılıp fındığın geleceğinin, her zaman ifade ettiğim gibi 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık planlamalar yaparak, fındıkta ilk beş yılda sonraki beş yılda ve sonraki 10 yılda neler yapılacak onları konuşmalıyız.” Şeklinde konuştu.

 

“10 YIL ÖNCE TÜRKİYE 

PATATES İTHAL EDECEK DESEK KİMSE İNANMAZDI”

Türkiye şuanda hatalı tarım politikasından dolayı soğan ve patates ithal etmek durumunda kaldı diyen Torun, “Bu büyük bir züldür. Her tarafı bereket fışkıran Türkiye coğrafyasında patatesi, soğanı dışarıdan almak kadar acı bir olay olamaz. Bunu patates ve soğan için söylüyoruz. Yarın fındık içinde aynı tablo olursa şaşırmayalım. Türkiye soğan, patates ithal edecek desek kimse inanmazdı ama oldu. Şimdi de eğer bu gidiş devam ederse 10 yıl sonra fındık da ithal edeceğiz. O yüzden kalıcı çözümler ortaya koymalıyız. Biz sadece üretici kazansın gerisi ne olursa olsun demiyoruz. Üretici de kazansın, aracı da kazansın, ihracatçı da kazansın, tedarikçi de kazansın. Herkesin kazandığı bir formülü bulmamız mümkün. Bunu gerçekleştirelim.” Dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.