Fındık Sektörü ihracat rekorunu kırdı

EKONOMİ 05.01.2020 - 21:14, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 5211+ kez okundu.
 

Fındık Sektörü ihracat rekorunu kırdı

Fındık ve Mamulleri Sektörü 2019 yılında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı.
2019 yılında 319.772 ton/iç fındık ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini açıklayan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç kabuklu olarak yaklaşık 640.000 tona tekabül eden bu rakamın fındık ihracatımızda miktar bazında tüm zamanların en yüksek rakamı olduğuna dikkat çekti.   2019 yılında gerçekleştirilen 319.772 ton/iç fındık ihracatı karşılığında 2.028.727.972.- döviz geliri elde edildiğini vurgulayan Sevinç, 2018 yılına göre miktarda 14,5 döviz gelirinde ise 24,0 artış yaşandığı belirtti.   Bu rakama ulaşılmış olmasının bir tesadüf olmadığını, Türk fındık ihracatçısının azimli bir şekilde fındığın tüm dünya piyasalarına arz edilmesi yönündeki gayretlerine borçlu olduklarını ve bu bağlamda tüm fındık ihracatçılarına şükranlarını sunduğunu ifade etti.   Öte yandan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne (ÇHC) yapılan fındık ihracatındaki artışın altı çizilmesi gereken çok önemli bir husus olduğunu, ÇHC’ne 2019 yılında 11.180 ton/iç karşılığı 87,2 milyon dolar fındık ihracatı gerçekleştirildiğini, bu rakamların hem miktar hem de döviz geliri olarak tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına tekabül ettiğini, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 6. sıraya yükselen ÇHC’ne yönelik ihracatımızın her yıl önemli miktarda artmasını ve bu kapsamda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ÇHC'nin, Almanya ve İtalya’nın ardından 3. sıraya yükselmesini beklediklerini belirten Sevinç, bundan sonra fındıkta arz fazlası sorununun yaşanmayacağını, üretilen fındığın piyasaya indirilmesinde bir sıkıntı yaşanmazsa 2020 yılında da bu artış trendine devam edileceğini belirtti ve tüm bu başarıda emeği geçenlere bir kez daha ayrı ayrı teşekkür etti.
Fındık ve Mamulleri Sektörü 2019 yılında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı.

2019 yılında 319.772 ton/iç fındık ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini açıklayan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç kabuklu olarak yaklaşık 640.000 tona tekabül eden bu rakamın fındık ihracatımızda miktar bazında tüm zamanların en yüksek rakamı olduğuna dikkat çekti.

 

2019 yılında gerçekleştirilen 319.772 ton/iç fındık ihracatı karşılığında 2.028.727.972.- döviz geliri elde edildiğini vurgulayan Sevinç, 2018 yılına göre miktarda 14,5 döviz gelirinde ise 24,0 artış yaşandığı belirtti.

 

Bu rakama ulaşılmış olmasının bir tesadüf olmadığını, Türk fındık ihracatçısının azimli bir şekilde fındığın tüm dünya piyasalarına arz edilmesi yönündeki gayretlerine borçlu olduklarını ve bu bağlamda tüm fındık ihracatçılarına şükranlarını sunduğunu ifade etti.

 

Öte yandan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne (ÇHC) yapılan fındık ihracatındaki artışın altı çizilmesi gereken çok önemli bir husus olduğunu, ÇHC’ne 2019 yılında 11.180 ton/iç karşılığı 87,2 milyon dolar fındık ihracatı gerçekleştirildiğini, bu rakamların hem miktar hem de döviz geliri olarak tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına tekabül ettiğini, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 6. sıraya yükselen ÇHC’ne yönelik ihracatımızın her yıl önemli miktarda artmasını ve bu kapsamda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ÇHC'nin, Almanya ve İtalya’nın ardından 3. sıraya yükselmesini beklediklerini belirten Sevinç, bundan sonra fındıkta arz fazlası sorununun yaşanmayacağını, üretilen fındığın piyasaya indirilmesinde bir sıkıntı yaşanmazsa 2020 yılında da bu artış trendine devam edileceğini belirtti ve tüm bu başarıda emeği geçenlere bir kez daha ayrı ayrı teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.