Fındıkta şimdi de kahverenkli kokarca tehlikesi var

EKONOMİ 30.12.2018 - 21:32, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2188+ kez okundu.
 

Fındıkta şimdi de kahverenkli kokarca tehlikesi var

Türk fındığı kahverenkli kokarca tehditti ile karşı karşıya. Gürcistan’da fındıklarda yüzde 40’a varan zararlar veren kahverenkli kokarcanın Türkiye’de de görülmeye başlandığı açıklandı.
Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü   Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Kibar AK, Türkiye’ye Gürcistan üzerinden bulaşan kahverenkli kokarcanın fındık başta olmak üzere meyvelere de büyük zararlar vereceğini söyledi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç’te kahverenkli kokarcaya dikkat çekerek “Fındıkta bir tsunami etkisi yaratmasından çekiniyoruz. Tedbir alınmasa tsunami kaçınılmaz”dedi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Piraziz Ramada Otel’de Ar-Ge faaliyetlerinin konu alındığı toplantı düzenlendi. Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Kibar Ak, Türk fındığının kahverenkli kokarca tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye’ye bu böceğin Gürcistan üzerinden bulaştığını belirten Ak,” Enstitü olarak bu konuda çalışma yapıyoruz. Böcek şuanda Artvin ve Rize bölgelerinde görülmekte. Gürcistan fındığına çok zarar verdi.Türkiye’ye sınır ticareti ile bulaştığını tahmin ediyoruz. Hopa ve Rize’de bu böceklerin yakalanması için tuzak yöntemi kullandık. Tedbir alınmasa bu böcek önce Karadeniz’e daha sonrada diğer bölgelere dağılabilir. Fındık ve meyveler için çok tehlikeli” dedi. Tsunami etkisi yaratır Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, kahverenkli kokarca böceğinin fındık için tsunami tehlikesi olduğunu  söyledi. Fındıkta verimin düşük olduğuna işaret eden Sevinç “ Bu böcek fındıkta büyük zararlara yol açacaktır.Öteden beri tsunami geliyor.Çok acil önlemler alınmalıdır.Bu böcek Türk fındığına bulaştığı takdirde işimiz gerçekten çok zor”şeklinde konuştu. Fındığı büyük zararı var Gürcistan’da fındık bahçeleri bulunan ULUSAL Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, kahverenkli kokarcanın bu sene fındık ürününe yüzde 40 zarar verdiğini söyledi. Aslantürk, bu böceğin Gürcistan’a büyük zararlar verdiğini bildirdi.
Türk fındığı kahverenkli kokarca tehditti ile karşı karşıya. Gürcistan’da fındıklarda yüzde 40’a varan zararlar veren kahverenkli kokarcanın Türkiye’de de görülmeye başlandığı açıklandı.

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü   Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Kibar AK, Türkiye’ye Gürcistan üzerinden bulaşan kahverenkli kokarcanın fındık başta olmak üzere meyvelere de büyük zararlar vereceğini söyledi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç’te kahverenkli kokarcaya dikkat çekerek “Fındıkta bir tsunami etkisi yaratmasından çekiniyoruz. Tedbir alınmasa tsunami kaçınılmaz”dedi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Piraziz Ramada Otel’de Ar-Ge faaliyetlerinin konu alındığı toplantı düzenlendi.
Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Kibar Ak, Türk fındığının kahverenkli kokarca tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Türkiye’ye bu böceğin Gürcistan üzerinden bulaştığını belirten Ak,” Enstitü olarak bu konuda çalışma yapıyoruz. Böcek şuanda Artvin ve Rize bölgelerinde görülmekte. Gürcistan fındığına çok zarar verdi.Türkiye’ye sınır ticareti ile bulaştığını tahmin ediyoruz. Hopa ve Rize’de bu böceklerin yakalanması için tuzak yöntemi kullandık. Tedbir alınmasa bu böcek önce Karadeniz’e daha sonrada diğer bölgelere dağılabilir. Fındık ve meyveler için çok tehlikeli” dedi.
Tsunami etkisi yaratır
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, kahverenkli kokarca böceğinin fındık için tsunami tehlikesi olduğunu  söyledi.
Fındıkta verimin düşük olduğuna işaret eden Sevinç “ Bu böcek fındıkta büyük zararlara yol açacaktır.Öteden beri tsunami geliyor.Çok acil önlemler alınmalıdır.Bu böcek Türk fındığına bulaştığı takdirde işimiz gerçekten çok zor”şeklinde konuştu.
Fındığı büyük zararı var
Gürcistan’da fındık bahçeleri bulunan ULUSAL Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, kahverenkli kokarcanın bu sene fındık ürününe yüzde 40 zarar verdiğini söyledi. Aslantürk, bu böceğin Gürcistan’a büyük zararlar verdiğini bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.