Fındıktaki Tekel Üreticileri Krize Soktu

EKONOMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 26.08.2019 - 12:58, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 4531+ kez okundu.
 

Fındıktaki Tekel Üreticileri Krize Soktu

Üretici Kooperatifi Başkanı Yaşar Durmuş, “İtalyan şirketlerin tekelleşmesini sağlamak için bilinçli olarak fındık politikası bugüne getirildi. Bu üreticiyi krize soktu ancak tekellerin işine yaradı” dedi.
KRİZDEN EN ÇOK ETKİLENEN FINDIK ÜRETİCİSİ OLUYOR Üreticinin durumunu değerlendiren Üretici Kooperatifi Başkanı Yaşar Durmuş, insanların maliyetleri ve giderleri karşılamak için kredi kartlarına, bankalara ya da fındığını sattığı tüccarlara borçlandığını vurguladı. Durmuş, “Fındık borcu karşılamadığı zaman bir sonraki mahsul dönemine aktarılır. Bu da beraberinde faiz sarmalını getirir. Bunları üst üste koyduğunuz zaman da fındık üreticisinin durumu ortaya çıkar. Ekonomik krizi göz önüne aldığımızda, her şeye gelen zammı göz önüne aldığımızda bu krizden en çok etkilenen maalesef fındık üreticisi oluyor” şeklinde konuştu.   1 KİLO FINDIK İLE 1 KİLO ZEYTİN ALINAMIYOR İktidarın fındık politikalarının tekel şirketlerinin lehine olduğunu aktaran Durmuş son olarak şunları söyledi: “Fındık yeşil altındır. Altın arama furyasının başlatıldığı bu dönemde asıl altın Orta Karadeniz’deki fındıktır. Özellikle İtalyan şirketlerin tekelleşmesini sağlamak için bilinçli olarak fındık politikası bugüne getirildi. Bu üreticiyi krize soktu ancak tekellerin işine yaradı. Bir kilo fındık ücretiyle bundan yirmi yıl kadar önce 3 kilo zeytin alıyorduk. Şimdi zeytinin kilosu yirmi liradan 3 kilosu 60 lira yapar. Fındığın kilosu bu yıl 16,5 lira. Bu fındık üreticisinin ne hale getirildiğini anlatmaya yeter.”
Üretici Kooperatifi Başkanı Yaşar Durmuş, “İtalyan şirketlerin tekelleşmesini sağlamak için bilinçli olarak fındık politikası bugüne getirildi. Bu üreticiyi krize soktu ancak tekellerin işine yaradı” dedi.

KRİZDEN EN ÇOK ETKİLENEN FINDIK ÜRETİCİSİ OLUYOR

Üreticinin durumunu değerlendiren Üretici Kooperatifi Başkanı Yaşar Durmuş, insanların maliyetleri ve giderleri karşılamak için kredi kartlarına, bankalara ya da fındığını sattığı tüccarlara borçlandığını vurguladı. Durmuş, “Fındık borcu karşılamadığı zaman bir sonraki mahsul dönemine aktarılır. Bu da beraberinde faiz sarmalını getirir. Bunları üst üste koyduğunuz zaman da fındık üreticisinin durumu ortaya çıkar. Ekonomik krizi göz önüne aldığımızda, her şeye gelen zammı göz önüne aldığımızda bu krizden en çok etkilenen maalesef fındık üreticisi oluyor” şeklinde konuştu.

 

1 KİLO FINDIK İLE 1 KİLO ZEYTİN ALINAMIYOR

İktidarın fındık politikalarının tekel şirketlerinin lehine olduğunu aktaran Durmuş son olarak şunları söyledi: “Fındık yeşil altındır. Altın arama furyasının başlatıldığı bu dönemde asıl altın Orta Karadeniz’deki fındıktır. Özellikle İtalyan şirketlerin tekelleşmesini sağlamak için bilinçli olarak fındık politikası bugüne getirildi. Bu üreticiyi krize soktu ancak tekellerin işine yaradı. Bir kilo fındık ücretiyle bundan yirmi yıl kadar önce 3 kilo zeytin alıyorduk. Şimdi zeytinin kilosu yirmi liradan 3 kilosu 60 lira yapar. Fındığın kilosu bu yıl 16,5 lira. Bu fındık üreticisinin ne hale getirildiğini anlatmaya yeter.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.