Haksız bir yorum

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 02.05.2019 - 14:35, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2126+ kez okundu.
 

Haksız bir yorum

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Levent Yıldırım, New York Times’ın çikolata üreticilerine yönelik yaptığı ‘Türkiye’den fındık almayın’ haberini tepki göstererek, hiç kimsenin bölge insanının geliriyle oynamaya hakkı olmadığını söyledi.
Dünya fındığının yüzde 75’inin Türkiye tarafından yetiştirildiğini belirten OTSO Meclis Başkanı Levent Yıldırım, “Fındık son derece insani koşullarda yetiştirilmektedir. Burada üreticinin alın teri ile yetiştirilen fındık dünya pazarına çıkıyor. Fındık hasadında bizim buradaki işçilerimize öncelik veriliyor. Buradaki işçi potansiyeli ihtiyacı karşılamıyorsa biz dışarıdan işçi alımına yöneliyoruz. Dışarıdan gelen işçiler de burada sömürülmüyor. Bu bilindiği gibi mevsimlik bir işçilik. Ben New York Times’da yapılan ‘fındık almayın  yorumunu’ çok katı bir yorum olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle de buna katılmıyorum.” dedi. TÖHMET ALTINDA BIRAKAMAZSINIZ “Biz fındık hasadı sırasında çalışanlar üzerinde bir sömürü hmiyoruz.” diyen OTSO Meclis Başkanı Yıldırım, “Burada işçi yetişmediği zaman bölge dışından işçi alınıyor. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden alınıyor. Ayrıca bu işçilerin ücretleri. Çalışma zamanları ve barınma koşulları valilikler tarafından belirleniyor ve bu konuda denetimler de yapılıyor. Bir haksızlık olması durumunda Türkiye’deki adalet sistemine güvenebilirler. Bu bölgede hiç kimseye de ayrımcılık da yapılmıyor. Ben onların insanı koşullarda çalıştığını düşünüyorum. O nedenle Amerika’dan bu bölge için bu tür yorumlarda bulunmanın son derece yanlış olduğu kanaatindeyim. Gelip inceleme yaptıktan, bölge insanını, firmalarını tanıdıktan sonra haber yapmaları daha sağlıklı bir durum olurdu. Kulaktan dolma bilgilerle bölge insanını töhmet altında bırakmak doğru bir tutum değil.” diye konuştu. ULUSLARARASI TİCARETE AYKIRI Türkiye’nin 150 yıldır fındık yetiştirdiğine vurgu yapan Yıldırım, “Fındık bu bölge içinde çok önemli bir ürün. Ekonomi ağırlıklı olarak fındığa bağlı. Biz burada iyi fındık, kaliteli fındık yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu fındığı da dünya pazarına sunuyoruz. Amerika’dan bu şekilde yorum yapılması son derece yanlış bir olay. Buradaki fındık üreticileri töhmet altında bırakılıyor. Burada aynı zamanda Türkiye’ye karşı da bir durum var. Bizim fındığa çok uygun bir toprağımız var. ‘Türkiye’den fındık almayın’ çağrısı yapmak uluslararası ticarete de çok uygun değil. Biz oraya fındık satıyoruz ama oradan da başka ürünler alıyoruz. Bu haber ticaret açısından son derece talihsiz bir haberdir. Bu haksızca bir yorum. Hiç kimsenin bölge insanın geliriyle oynamaya, önünü kapatmaya hakkı yok. Dünyaya burada farklı bir fındık üretimi yapılıyor diye lanse etmek çok doğru bir tavır değil.” şeklinde konuştu.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Levent Yıldırım, New York Times’ın çikolata üreticilerine yönelik yaptığı ‘Türkiye’den fındık almayın’ haberini tepki göstererek, hiç kimsenin bölge insanının geliriyle oynamaya hakkı olmadığını söyledi.

Dünya fındığının yüzde 75’inin Türkiye tarafından yetiştirildiğini belirten OTSO Meclis Başkanı Levent Yıldırım, “Fındık son derece insani koşullarda yetiştirilmektedir. Burada üreticinin alın teri ile yetiştirilen fındık dünya pazarına çıkıyor. Fındık hasadında bizim buradaki işçilerimize öncelik veriliyor. Buradaki işçi potansiyeli ihtiyacı karşılamıyorsa biz dışarıdan işçi alımına yöneliyoruz. Dışarıdan gelen işçiler de burada sömürülmüyor. Bu bilindiği gibi mevsimlik bir işçilik. Ben New York Times’da yapılan ‘fındık almayın  yorumunu’ çok katı bir yorum olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle de buna katılmıyorum.” dedi.

TÖHMET ALTINDA BIRAKAMAZSINIZ

“Biz fındık hasadı sırasında çalışanlar üzerinde bir sömürü hmiyoruz.” diyen OTSO Meclis Başkanı Yıldırım, “Burada işçi yetişmediği zaman bölge dışından işçi alınıyor. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden alınıyor. Ayrıca bu işçilerin ücretleri. Çalışma zamanları ve barınma koşulları valilikler tarafından belirleniyor ve bu konuda denetimler de yapılıyor. Bir haksızlık olması durumunda Türkiye’deki adalet sistemine güvenebilirler. Bu bölgede hiç kimseye de ayrımcılık da yapılmıyor. Ben onların insanı koşullarda çalıştığını düşünüyorum. O nedenle Amerika’dan bu bölge için bu tür yorumlarda bulunmanın son derece yanlış olduğu kanaatindeyim. Gelip inceleme yaptıktan, bölge insanını, firmalarını tanıdıktan sonra haber yapmaları daha sağlıklı bir durum olurdu. Kulaktan dolma bilgilerle bölge insanını töhmet altında bırakmak doğru bir tutum değil.” diye konuştu.

ULUSLARARASI TİCARETE AYKIRI

Türkiye’nin 150 yıldır fındık yetiştirdiğine vurgu yapan Yıldırım, “Fındık bu bölge içinde çok önemli bir ürün. Ekonomi ağırlıklı olarak fındığa bağlı. Biz burada iyi fındık, kaliteli fındık yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu fındığı da dünya pazarına sunuyoruz. Amerika’dan bu şekilde yorum yapılması son derece yanlış bir olay. Buradaki fındık üreticileri töhmet altında bırakılıyor. Burada aynı zamanda Türkiye’ye karşı da bir durum var. Bizim fındığa çok uygun bir toprağımız var. ‘Türkiye’den fındık almayın’ çağrısı yapmak uluslararası ticarete de çok uygun değil. Biz oraya fındık satıyoruz ama oradan da başka ürünler alıyoruz. Bu haber ticaret açısından son derece talihsiz bir haberdir. Bu haksızca bir yorum. Hiç kimsenin bölge insanın geliriyle oynamaya, önünü kapatmaya hakkı yok. Dünyaya burada farklı bir fındık üretimi yapılıyor diye lanse etmek çok doğru bir tavır değil.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.