Karadeniz’in Kara Talihi Samsun-Sarp Demiryolu’yla Değişir

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 19.04.2019 - 20:41, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1171+ kez okundu.
 

Karadeniz’in Kara Talihi Samsun-Sarp Demiryolu’yla Değişir

ODÜ tarafından hazırlanan ‘Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi’ raporunda; “Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı gerekse hızlı tren taşımacılığı ile başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacaktır” denildi.
Cumhuriyetin Doğu Karadeniz Bölgesine olan demiryolu borcu artık gerçekleşsin ‘SAMSUN-SARP HIZLI TRENPROJESİ’ RAPORU HAZIRLANDI Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı, ‘Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi’ ile ilgili rapor hazırladı. Samsun-Sarp Demiryolu projesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde ticaretin hızlanacağı ifade edilen raporda, söz konusu illere daha fazla turistin geleceğine dikkat çekildi. Raporda, Sarp’a kadar uzanacak demiryolu sayesinde Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle ticari faaliyetlerin güçleneceğini belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “ALTI İLİN ORTAK ÖZELLİĞİ EN ÇOK İÇ GÖÇ VERMESİ” Bir bölgenin gelişmişlik düzeyi ile o bölgedeki ulaşım ağı arasında güçlü bir ilişki vardır. Proje, Orta Karadeniz’den Karadeniz’in doğu ucuna kadar Türkiye’nin kuzeyinde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerini doğrudan birbirine bağladığı gibi, anılan illerin hinterlandında kalan illeri de kısa sürede bu ulaşım hattına eklemleyebilecektir. Bu bölgede anılan illerin ortak özelliği Türkiye’de en çok iç göç veren iller olmasıdır. Bunun en önemli nedeni ise istihdam imkânlarının kısıtlı olmasıdır. “EKONOMİK SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE KATKI SAĞLAYACAKTIR” Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı gerekse hızlı tren taşımacılığı ile başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacaktır. Yaratacağı istihdam olanakları nedeniyle ortaya çıkacak tersine göç ile göç çeken diğer iller açısından da ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel açıdan oluşan basınçlar azalacaktır. Bu durum, tüm Türkiye açısından daha dengeli bir şehirleşme, yatırım dağılımı, yaşam olanakları ve sosyal adalet açısından daha dengeli bir toplum yaratacaktır.  “OTOYOL YERİNE DEMİRYOLU TERCİH EDİLMELİ” İki hatlı modern bir demiryolunun kapasitesi, 6 şeritli bir otoyolun kapasitesine eşittir. 6 şeritli bir otoyolun platform genişliği 37,5 metre iken, 2 hatlı demiryolunun platform genişliği sadece 13,7 metredir. Hem coğrafi açıdan hem de istimlak maliyetleri ve inşa maliyetleri açısından platform genişliği daha dar olan bir ulaşım aracının tercih edilmesi daha avantajlı olacaktır. YHT projesinin tam bir şeffaflık içinde, ilgili veriler, bilgiler ve endişeler gözetilerek planlanması ve halka tanıtımı gereklidir.
ODÜ tarafından hazırlanan ‘Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi’ raporunda; “Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı gerekse hızlı tren taşımacılığı ile başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacaktır” denildi.

Cumhuriyetin Doğu Karadeniz Bölgesine olan demiryolu borcu artık gerçekleşsin

‘SAMSUN-SARP HIZLI TRENPROJESİ’ RAPORU HAZIRLANDI

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı, ‘Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi’ ile ilgili rapor hazırladı. Samsun-Sarp Demiryolu projesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde ticaretin hızlanacağı ifade edilen raporda, söz konusu illere daha fazla turistin geleceğine dikkat çekildi. Raporda, Sarp’a kadar uzanacak demiryolu sayesinde Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle ticari faaliyetlerin güçleneceğini belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“ALTI İLİN ORTAK ÖZELLİĞİ EN ÇOK İÇ GÖÇ VERMESİ”

Bir bölgenin gelişmişlik düzeyi ile o bölgedeki ulaşım ağı arasında güçlü bir ilişki vardır. Proje, Orta Karadeniz’den Karadeniz’in doğu ucuna kadar Türkiye’nin kuzeyinde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerini doğrudan birbirine bağladığı gibi, anılan illerin hinterlandında kalan illeri de kısa sürede bu ulaşım hattına eklemleyebilecektir. Bu bölgede anılan illerin ortak özelliği Türkiye’de en çok iç göç veren iller olmasıdır. Bunun en önemli nedeni ise istihdam imkânlarının kısıtlı olmasıdır.

“EKONOMİK SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı gerekse hızlı tren taşımacılığı ile başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacaktır. Yaratacağı istihdam olanakları nedeniyle ortaya çıkacak tersine göç ile göç çeken diğer iller açısından da ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel açıdan oluşan basınçlar azalacaktır. Bu durum, tüm Türkiye açısından daha dengeli bir şehirleşme, yatırım dağılımı, yaşam olanakları ve sosyal adalet açısından daha dengeli bir toplum yaratacaktır.

 “OTOYOL YERİNE DEMİRYOLU TERCİH EDİLMELİ”

İki hatlı modern bir demiryolunun kapasitesi, 6 şeritli bir otoyolun kapasitesine eşittir. 6 şeritli bir otoyolun platform genişliği 37,5 metre iken, 2 hatlı demiryolunun platform genişliği sadece 13,7 metredir. Hem coğrafi açıdan hem de istimlak maliyetleri ve inşa maliyetleri açısından platform genişliği daha dar olan bir ulaşım aracının tercih edilmesi daha avantajlı olacaktır. YHT projesinin tam bir şeffaflık içinde, ilgili veriler, bilgiler ve endişeler gözetilerek planlanması ve halka tanıtımı gereklidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.