Koronavirüs'ü hafif atlattığınız nasıl anlaşılır?

SAĞLIK (Ünye Belediyesi Bülten ) - Ünye Belediyesi Bülten | 27.05.2020 - 00:27, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2593+ kez okundu.
 

Koronavirüs'ü hafif atlattığınız nasıl anlaşılır?

Dünya genelinde bugün itibarı ile 188 ülkede 5 milyonun üzerinde vaka sayısı ve 333 binin üzerinde can kaybıyla salgın tehlikesi devam eden Koronavirüs, en fazla 1 milyon 500 binin üzerinde vakayla ABD'de, 326 binin üzerinde vaka ile Rusya'da ve 310 binin üzerinde vaka ile Brezilya'da yaşanıyor. En fazla can kayıplarının yaşandığı ilk 3 ülke ise ABD, İngiltere ve İtalya. 4 bin 200'ün üzerinde can kaybının Türkiye'de de vaka sayısı her geçen gün azalıyor. Peki Koronavirüs'ü hafif atlattığınız nasıl anlaşılır? İşte ayrıntılar...
Koronavirüs Salgını'ndan Dünya genelinde 188 ülke arasında vaka sayısı bakımından Türkiye 9'ncu sırada yer alıyor. Can kaybı sıralamasında ise Çin'den hemen sonra 14'ncü sırada. Türkiye'yi İsveç, Hindistan ve Rusya takip ediyor. İnsanların kafasında ise her zaman şu soru işareti yer ediyor. Acaba ben Koronavirüs'e yakalanıp, hafif geçirdim mi? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Meral Sönmezoğlu, Koronavirüs'ü farkında olmadan ya da hafif geçirenlerdeki belirtileri açıkladı. Koronavirüs'ü toplumda en yoğun 20-49 yaş grubunun geçirdiğini söyleyen Prof.Sönmezoğlu, "Ancak bu grubun sadece yüzde 15-20'sinde hastaneye başvuracak şiddette belirtiler oluyor. Hastalığı hafif belirtiler veya tamamen belirtisiz geçirenlerde bir hafta sonra antikor çıkmaya başlıyor ve 2 hafta sonra tespit edilebiliyor. Belirtisiz geçirenler, evinde pozitif çıkan bir hasta olduğu zaman yapılan taramalarda tespit ediliyor. Bu hastalarda antikor gelişip bağışıklık oluyor" dedi.  HAFİF GEÇİRENLERDE NE GİBİ BELİRTİLER OLUR? Koronavirüs'e yakalanıp da özellikle hafif geçirenlerin vücutlarında hemen hemen hiç hasar kalmadığının altını çizen Prof.Dr.Meral Sönmezoğlu, "Bu kişilerdeki en önemli belirti halsizlik ve sırt ağrısı oluyor. Bununla birlikte daha az olmakla birlikte, öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler yaşanabiliyor" ifadelerini kullandı.  BİR KEZ ATLATAN TEKRAR GEÇİREBİLİR Mİ? Bu soruya direkt olarak "Evet" yanıtını veren Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Meral Sönmezoğlu, "31 Aralık 2019'dan 15 Nisan 2020 tarihine kadar Dünya'da görülen 2 milyona yakın vakayla ilgili bilgilere baktığımızda; hastaların iyileştikten sonra yüzde 30 kadarında antikor tespit edilmiş. Ancak bu antikorların düşük düzeyde olduğu görülüyor. Düşük düzey antikorun ne kadar virüsü yok edebilecek güce sahip olduğunu açıkçası bilmiyoruz. Dolayısıyla bir kez geçirebilen tekrar geçirebilir düşüncesiyle hareket edilmeli ve salgın pandemi sınırında devam ettiği sürece sosyal mesafeye çok dikkat edilerek, diğer korunma önlemlerine de sıkı sıkıya uyulmalı. Şu anki bilgilerimiz teorik ve bir 6 ay daha hastalığın izlenmesi gerekiyor" dedi.
Dünya genelinde bugün itibarı ile 188 ülkede 5 milyonun üzerinde vaka sayısı ve 333 binin üzerinde can kaybıyla salgın tehlikesi devam eden Koronavirüs, en fazla 1 milyon 500 binin üzerinde vakayla ABD'de, 326 binin üzerinde vaka ile Rusya'da ve 310 binin üzerinde vaka ile Brezilya'da yaşanıyor. En fazla can kayıplarının yaşandığı ilk 3 ülke ise ABD, İngiltere ve İtalya. 4 bin 200'ün üzerinde can kaybının Türkiye'de de vaka sayısı her geçen gün azalıyor. Peki Koronavirüs'ü hafif atlattığınız nasıl anlaşılır? İşte ayrıntılar...

Koronavirüs Salgını'ndan Dünya genelinde 188 ülke arasında vaka sayısı bakımından Türkiye 9'ncu sırada yer alıyor. Can kaybı sıralamasında ise Çin'den hemen sonra 14'ncü sırada. Türkiye'yi İsveç, Hindistan ve Rusya takip ediyor.

İnsanların kafasında ise her zaman şu soru işareti yer ediyor. Acaba ben Koronavirüs'e yakalanıp, hafif geçirdim mi? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Meral Sönmezoğlu, Koronavirüs'ü farkında olmadan ya da hafif geçirenlerdeki belirtileri açıkladı.

Koronavirüs'ü toplumda en yoğun 20-49 yaş grubunun geçirdiğini söyleyen Prof.Sönmezoğlu, "Ancak bu grubun sadece yüzde 15-20'sinde hastaneye başvuracak şiddette belirtiler oluyor. Hastalığı hafif belirtiler veya tamamen belirtisiz geçirenlerde bir hafta sonra antikor çıkmaya başlıyor ve 2 hafta sonra tespit edilebiliyor. Belirtisiz geçirenler, evinde pozitif çıkan bir hasta olduğu zaman yapılan taramalarda tespit ediliyor. Bu hastalarda antikor gelişip bağışıklık oluyor" dedi. 

HAFİF GEÇİRENLERDE NE GİBİ BELİRTİLER OLUR?

Koronavirüs'e yakalanıp da özellikle hafif geçirenlerin vücutlarında hemen hemen hiç hasar kalmadığının altını çizen Prof.Dr.Meral Sönmezoğlu, "Bu kişilerdeki en önemli belirti halsizlik ve sırt ağrısı oluyor. Bununla birlikte daha az olmakla birlikte, öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler yaşanabiliyor" ifadelerini kullandı. 

BİR KEZ ATLATAN TEKRAR GEÇİREBİLİR Mİ?

Bu soruya direkt olarak "Evet" yanıtını veren Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Meral Sönmezoğlu, "31 Aralık 2019'dan 15 Nisan 2020 tarihine kadar Dünya'da görülen 2 milyona yakın vakayla ilgili bilgilere baktığımızda; hastaların iyileştikten sonra yüzde 30 kadarında antikor tespit edilmiş. Ancak bu antikorların düşük düzeyde olduğu görülüyor. Düşük düzey antikorun ne kadar virüsü yok edebilecek güce sahip olduğunu açıkçası bilmiyoruz. Dolayısıyla bir kez geçirebilen tekrar geçirebilir düşüncesiyle hareket edilmeli ve salgın pandemi sınırında devam ettiği sürece sosyal mesafeye çok dikkat edilerek, diğer korunma önlemlerine de sıkı sıkıya uyulmalı. Şu anki bilgilerimiz teorik ve bir 6 ay daha hastalığın izlenmesi gerekiyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.