Kültür Buluşmaları Nabi Avcı İle Başladı

KÜLTÜR 15.02.2020 - 22:23, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 5393+ kez okundu.
 

Kültür Buluşmaları Nabi Avcı İle Başladı

Ordu Büyükşehir Belediyesinin hazırlamış olduğu ve önemli isimlerinkonuşmacı olarak katılacağı “Kültür Buluşmaları”nın ilk ismi Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlerinde bulunan Eskişehir Milletvekili-Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı oldu.
  Ordu Taşbaşı Kültür Merkezinde Enformatik Cehaletler söyleşisiyle dinleyiciler ile buluşan Prof. Dr. Nabi Avcı, 30 yıl önce ilk baskısı yapılan Enformatik Cehaletler adlı kitabın serüvenini anlattı. Daha sonrasında Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı günümüz ve geçmişe ait verileri öne sürerek enformasyon ve bilim teknolojisindeki gelişmelerin insan hayatındaki sonuçlarına değindi. “ESKİDEN KAPATILMASI MÜMKÜN OLAN BİR BİLGİ VE TECRÜBE FARKI VARDI” Enformatik Cehaletler Söyleşisiyle dinleyicilere bilgi veren Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı, “Öğrenciler 45 dakika boyunca bir konuyu dinlemezler. Onların en fazla dinleyeceği zaman 15 dakikadır. Bu söylediğim 40 sene önceki bir hikâye. Bugün inanılmaz gibi geliyor ama insanlar birbirlerini 15 dakika dinleyebiliyorlardı. Çünkü o dönemin öğrencileri televizyonlu evde doğmamışlardı, hala yazılı ve sohbet kültürünün hâkim olduğu ailelerden geliyorlardı. Enformasyon ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olarak televizyonun hayatımıza girmesiyle birlikte kritik dinleme süremiz aşağılara indi. Bugün 15 yaş grubunda kritik dinleme süresi 3 dakikaya inmiş durumda. 3 yaş altındakilerde ise 20 saniyedir. Neden 20 saniye çünkü televizyonlarda ki reklamlar 20 saniyedir. Bundan dolayı onların dikkat alışkanlıkları 20 saniye ile sınırlıdır. Nesiller arasında henüz genç kuşakların sahip olmadıkları bilgilerden dolayı referans uyuşmazlıkları olabilir. Gençler de ileri yaşlarında bu bilgilere sahip olup diğer nesli daha iyi anlayabilirler derdik. Eskiden kapatılması mümkün olan bir bilgi ve tecrübe farkı vardı. Yeni dünyada artık bilgi çakışmaları değil, ilgi çakışmaları var. Çünkü iletişim teknolojilerinin etkisiyle her birimizin referans çerçevesi her gün yeniden kuruluyor. Her birimiz neler konuştuk, neler dinledik, neler izledik konularını ortaya döksek hiçbirimizin tecrübeleri birbiriyle çakışmıyor. Aynı şeylere aynı kaynaktan beslenmediğimiz için konuşmakta zorlanıyoruz” dedi. Yapılan söyleşinin ardından Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı, dinleyicilere imzalı kitabını hediye etti.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin hazırlamış olduğu ve önemli isimlerinkonuşmacı olarak katılacağı “Kültür Buluşmaları”nın ilk ismi Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlerinde bulunan Eskişehir Milletvekili-Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı oldu.

 

Ordu Taşbaşı Kültür Merkezinde Enformatik Cehaletler söyleşisiyle dinleyiciler ile buluşan Prof. Dr. Nabi Avcı, 30 yıl önce ilk baskısı yapılan Enformatik Cehaletler adlı kitabın serüvenini anlattı. Daha sonrasında Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı günümüz ve geçmişe ait verileri öne sürerek enformasyon ve bilim teknolojisindeki gelişmelerin insan hayatındaki sonuçlarına değindi.

“ESKİDEN KAPATILMASI MÜMKÜN OLAN BİR BİLGİ VE TECRÜBE FARKI VARDI”

Enformatik Cehaletler Söyleşisiyle dinleyicilere bilgi veren Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı, “Öğrenciler 45 dakika boyunca bir konuyu dinlemezler. Onların en fazla dinleyeceği zaman 15 dakikadır. Bu söylediğim 40 sene önceki bir hikâye. Bugün inanılmaz gibi geliyor ama insanlar birbirlerini 15 dakika dinleyebiliyorlardı. Çünkü o dönemin öğrencileri televizyonlu evde doğmamışlardı, hala yazılı ve sohbet kültürünün hâkim olduğu ailelerden geliyorlardı. Enformasyon ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olarak televizyonun hayatımıza girmesiyle birlikte kritik dinleme süremiz aşağılara indi. Bugün 15 yaş grubunda kritik dinleme süresi 3 dakikaya inmiş durumda. 3 yaş altındakilerde ise 20 saniyedir. Neden 20 saniye çünkü televizyonlarda ki reklamlar 20 saniyedir. Bundan dolayı onların dikkat alışkanlıkları 20 saniye ile sınırlıdır. Nesiller arasında henüz genç kuşakların sahip olmadıkları bilgilerden dolayı referans uyuşmazlıkları olabilir. Gençler de ileri yaşlarında bu bilgilere sahip olup diğer nesli daha iyi anlayabilirler derdik. Eskiden kapatılması mümkün olan bir bilgi ve tecrübe farkı vardı. Yeni dünyada artık bilgi çakışmaları değil, ilgi çakışmaları var. Çünkü iletişim teknolojilerinin etkisiyle her birimizin referans çerçevesi her gün yeniden kuruluyor. Her birimiz neler konuştuk, neler dinledik, neler izledik konularını ortaya döksek hiçbirimizin tecrübeleri birbiriyle çakışmıyor. Aynı şeylere aynı kaynaktan beslenmediğimiz için konuşmakta zorlanıyoruz” dedi.

Yapılan söyleşinin ardından Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Nabi Avcı, dinleyicilere imzalı kitabını hediye etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.