Kurul Kalesi’nin cazibesi artacak

TURİZM 10.11.2019 - 16:41, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2006+ kez okundu.
 

Kurul Kalesi’nin cazibesi artacak

Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde bulunan Kurul Kalesi’ne ait çevre düzenleme ön projesini hazırladı.
Kazı evi, ziyaretçi karşılama merkezi ve otopark alanlarının yer aldığı projede; kazı evi içerisinde çalışma salonu-kütüphane, laboratuvar-atölye, buluntu deposu, alet edevat deposu, salon, yemekhane, yatakhane, kazı başkanı ve başkan yardımcısı odası; ziyaretçi karşılama merkezi içerisinde ise çok amaçlı salon, hediyelik eşya, kafeterya, danışma, depo, personel odası, ofis, bilet gişesi ve güvenlik birimi bulunurken5 otobüs ve 50 özel araçlık otopark planlanıyor. 1. etap rölöve ve çevre düzenleme ön projesi hazır Kurul Kalesi Restorasyon Projelerini etaplar halinde hayata geçirecek olan Büyükşehir Belediyesi,  1. Etap Rölöve ve Çevre Düzenleme Ön Projesi kapsamında proje alanı içerisinde ziyaretçi karşılamaya ve kazı evine yönelik yapılaşma planladı. Alanın kuzey noktasında 5 otobüs, 40 özel araç kapasitesinde otopark inşa edilecek. Ekipler, ziyaretçiler için zorlayıcı, engelliler için ise imkânsız bir ulaşım rotası oluşturması nedeniyle kazı alanına yamaç boyunca uzanarak ulaşacak bir merdivenle birlikte eğimi takip eden bir asansör yapılmasını planlıyor. Kybele heykelinin yer aldığı nişin bulunduğu mekânın, hem kale içerisindeki konumu hem de önemi sebebiyle ziyaretçinin kaleyle ilk karşılaştığı mekân olması uygun görülüyor. Hazırlanan ön projeye göre ana giriş kapısının önünde, alana giriş öncesi toplanmanın ve genel bilgilendirmenin sağlanacağı bir de giriş terası önerildi. Kazı alanı içerisinde yer alan platformların seçiminde, buluntuların görülmesine engel teşkil etmeyecek cam malzemeler tercih edilecek. Kazı alanı önemli bir rekreasyon alanı haline geldi   2010 yılında kazı çalışmalarına başlanan Kurul Kalesi’nde arkeolojik kazılar günümüzde de devam ediyor. Kazı sürecinde ortaya çıkarılan arkeolojik veriler Kurul Kalesi’nin önem kazanmasını sağlarken, kamuoyunda bilinirliğini de artırdı. Kazı alanı özellikle hafta sonu yoğun olarak ziyaret edilen bir rekreasyon alanı olma özelliğini koruyor. 
Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde bulunan Kurul Kalesi’ne ait çevre düzenleme ön projesini hazırladı.

Kazı evi, ziyaretçi karşılama merkezi ve otopark alanlarının yer aldığı projede; kazı evi içerisinde çalışma salonu-kütüphane, laboratuvar-atölye, buluntu deposu, alet edevat deposu, salon, yemekhane, yatakhane, kazı başkanı ve başkan yardımcısı odası; ziyaretçi karşılama merkezi içerisinde ise çok amaçlı salon, hediyelik eşya, kafeterya, danışma, depo, personel odası, ofis, bilet gişesi ve güvenlik birimi bulunurken5 otobüs ve 50 özel araçlık otopark planlanıyor.

1. etap rölöve ve çevre düzenleme ön projesi hazır

Kurul Kalesi Restorasyon Projelerini etaplar halinde hayata geçirecek olan Büyükşehir Belediyesi,  1. Etap Rölöve ve Çevre Düzenleme Ön Projesi kapsamında proje alanı içerisinde ziyaretçi karşılamaya ve kazı evine yönelik yapılaşma planladı. Alanın kuzey noktasında 5 otobüs, 40 özel araç kapasitesinde otopark inşa edilecek. Ekipler, ziyaretçiler için zorlayıcı, engelliler için ise imkânsız bir ulaşım rotası oluşturması nedeniyle kazı alanına yamaç boyunca uzanarak ulaşacak bir merdivenle birlikte eğimi takip eden bir asansör yapılmasını planlıyor.

Kybele heykelinin yer aldığı nişin bulunduğu mekânın, hem kale içerisindeki konumu hem de önemi sebebiyle ziyaretçinin kaleyle ilk karşılaştığı mekân olması uygun görülüyor. Hazırlanan ön projeye göre ana giriş kapısının önünde, alana giriş öncesi toplanmanın ve genel bilgilendirmenin sağlanacağı bir de giriş terası önerildi.

Kazı alanı içerisinde yer alan platformların seçiminde, buluntuların görülmesine engel teşkil etmeyecek cam malzemeler tercih edilecek.

Kazı alanı önemli bir rekreasyon alanı haline geldi

 

2010 yılında kazı çalışmalarına başlanan Kurul Kalesi’nde arkeolojik kazılar günümüzde de devam ediyor. Kazı sürecinde ortaya çıkarılan arkeolojik veriler Kurul Kalesi’nin önem kazanmasını sağlarken, kamuoyunda bilinirliğini de artırdı. Kazı alanı özellikle hafta sonu yoğun olarak ziyaret edilen bir rekreasyon alanı olma özelliğini koruyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.