Maden sahası Kabakdağı'na uzandı

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.10.2019 - 23:56, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1051+ kez okundu.
 

Maden sahası Kabakdağı'na uzandı

Fatsa’da maden arama sahasına ilave sahalar gündeme geldi. Siyanürle altın arama yapılan maden sahasının genişlediği belirtiliyor.
Maden sahası yeni saha çalışmalarıyla Kabakdağı, Bağlarca, Konakbaşı, Yeniyurt ile Kılıçlı Mahalleleri’ni de etkisi altına alacak. Söz konusu mahallelerde yaklaşık yılda 45 milyarlık ekonomik kayıp öngörülüyor.   Fatsa’da mevcutta sadece bir tepede olan maden sahasının genişletilmesiyle, maden sahasının ilçenin tüm tepelerine yayılması planlanıyor. 52 milyon lira için 6 milyar liradan vazgeçildi ÇED raporlarında yazan rakamlara göre, altın madeninin beş yıllık sürede devlete aktaracağı gelir 9.2 milyon dolar. Yani yaklaşık 52 milyon lira… Aynı havzada yıllık 25 bin ton fındık üretiminden ihracatla elde edilecek katma değer ise beş yıl için 6 milyar lira… Maden sahasının planlanan ikinci fazı 3 bin 947 dönümlük alanı kaplıyor. Yüzde 48’i kestane ormanı. Kalanı ise fındık üretilen tarım alanı. Maden sahası ve etkileyeceği mahallelerde yaklaşık 45 milyar liralık ekonomik kayıp öngörülüyor.   İki siyanür havuzunun arasında kalma tehlikesi Maden sahasının genişleme alanı içinde kalan Kabakdağı Köyü Derneği Başkanı Cemal Yücebaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Fatsa iki siyanür havuzunun arasında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. İkinci dalga da bizim mahallemiz ve çevresi. Kabakdağı Mahallesi 20 senedir organik tarım, organik turizm yapıyor. Bunu çoğaltalım, organik yaşam bölgesi alanları ilan edelim dedik, sonrasında öğrendik ki, bu söylediğimiz yerler maden ve sondaj alanlarına giriyor. Yaklaşık 58 bin dönüm yer. Devletimizin elbette ki çalışma yapmasını, bir şeyler kazanmasını istiyoruz ama kazanılanla kaybeden kıyaslandığı zaman değer mi bunu diye düşünmek lazım” dedi.
Fatsa’da maden arama sahasına ilave sahalar gündeme geldi. Siyanürle altın arama yapılan maden sahasının genişlediği belirtiliyor.

Maden sahası yeni saha çalışmalarıyla Kabakdağı, Bağlarca, Konakbaşı, Yeniyurt ile Kılıçlı Mahalleleri’ni de etkisi altına alacak.

Söz konusu mahallelerde yaklaşık yılda 45 milyarlık ekonomik kayıp öngörülüyor.

 

Fatsa’da mevcutta sadece bir tepede olan maden sahasının genişletilmesiyle, maden sahasının ilçenin tüm tepelerine yayılması planlanıyor.

52 milyon lira için 6 milyar liradan vazgeçildi

ÇED raporlarında yazan rakamlara göre, altın madeninin beş yıllık sürede devlete aktaracağı gelir 9.2 milyon dolar. Yani yaklaşık 52 milyon lira… Aynı havzada yıllık 25 bin ton fındık üretiminden ihracatla elde edilecek katma değer ise beş yıl için 6 milyar lira…

Maden sahasının planlanan ikinci fazı 3 bin 947 dönümlük alanı kaplıyor. Yüzde 48’i kestane ormanı. Kalanı ise fındık üretilen tarım alanı. Maden sahası ve etkileyeceği mahallelerde yaklaşık 45 milyar liralık ekonomik kayıp öngörülüyor.

 

İki siyanür havuzunun arasında kalma tehlikesi

Maden sahasının genişleme alanı içinde kalan Kabakdağı Köyü Derneği Başkanı Cemal Yücebaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Fatsa iki siyanür havuzunun arasında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. İkinci dalga da bizim mahallemiz ve çevresi. Kabakdağı Mahallesi 20 senedir organik tarım, organik turizm yapıyor. Bunu çoğaltalım, organik yaşam bölgesi alanları ilan edelim dedik, sonrasında öğrendik ki, bu söylediğimiz yerler maden ve sondaj alanlarına giriyor. Yaklaşık 58 bin dönüm yer. Devletimizin elbette ki çalışma yapmasını, bir şeyler kazanmasını istiyoruz ama kazanılanla kaybeden kıyaslandığı zaman değer mi bunu diye düşünmek lazım” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.