Mesleki Yeterlilik Belgesine Dikkat

BÖLGE GÜNDEMİ 12.11.2019 - 08:54, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1735+ kez okundu.
 

Mesleki Yeterlilik Belgesine Dikkat

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu hakkında basın açıklaması yayınladı.
  Başkan Akar’ın açıklaması şu şekilde; “Değerli üyelerimiz, 6645 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 23 Nisan 2015 tarihinde yayımlanmış ve 25 Mayıs 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğ ile 40 meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda zorunlu mesleklerde 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Bununla birlikte, kanun gereğince belge zorunluluğu kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca yapılacak sınavlardan başarılı olan kişilerin sınav ve belge ücretleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen oranlarda 2020 yılına kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. Odamız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kuruluşu olan TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ile birlikte mesleki yeterlilik belgelendirme hizmeti vermektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi almış personel çalıştıran işyerleri 54 aya kadar SGK işveren hissesi muafiyetinden yararlanmakta, belgesiz personel çalıştıran işyerleri ise cezaya muhatap olmaktadırlar. Bu nedenle üyelerimizin mesleki yeterlilik belgesi konusuna gerekli hassasiyeti göstermeleri menfaatleri açısından çok önemlidir. 2018 yılına kadar sadece tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde zorunlu tutulan Mesleki Yeterlilik Belgesi geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan mevzuat değişiklikleri ile ikinci el araç alım satımı ve emlak sektörlerinde de hem firma sahipleri hem de çalışanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Oto galeri sektörü ile belgelendirme müracatı ve sınavları odamızca yapılmış olmakla birlikte belgelendirme zorunluluğu olan diğer sektörlerde henüz başvuru gelmemiştir. Bu nedenle üyelerimizin herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmaması için kendilerine ve personellerine mesleki yeterlilik belgesi aldırmaları gerekmektedir. Üyelerimize önemle duyurulur. Ayrıntılı bilgi için: https://www.myk.gov.tr www.meybem.com.tr https://www.myk.gov.tr/…/Sinav…/MYK20Zorunlulugu/brosur.jpg ”
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu hakkında basın açıklaması yayınladı.

 

Başkan Akar’ın açıklaması şu şekilde;

“Değerli üyelerimiz, 6645 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 23 Nisan 2015 tarihinde yayımlanmış ve 25 Mayıs 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğ ile 40 meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda zorunlu mesleklerde 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Bununla birlikte, kanun gereğince belge zorunluluğu kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca yapılacak sınavlardan başarılı olan kişilerin sınav ve belge ücretleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen oranlarda 2020 yılına kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır.

Odamız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kuruluşu olan TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ile birlikte mesleki yeterlilik belgelendirme hizmeti vermektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi almış personel çalıştıran işyerleri 54 aya kadar SGK işveren hissesi muafiyetinden yararlanmakta, belgesiz personel çalıştıran işyerleri ise cezaya muhatap olmaktadırlar. Bu nedenle üyelerimizin mesleki yeterlilik belgesi konusuna gerekli hassasiyeti göstermeleri menfaatleri açısından çok önemlidir.

2018 yılına kadar sadece tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde zorunlu tutulan Mesleki Yeterlilik Belgesi geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan mevzuat değişiklikleri ile ikinci el araç alım satımı ve emlak sektörlerinde de hem firma sahipleri hem de çalışanlar için zorunlu hale getirilmiştir.
Oto galeri sektörü ile belgelendirme müracatı ve sınavları odamızca yapılmış olmakla birlikte belgelendirme zorunluluğu olan diğer sektörlerde henüz başvuru gelmemiştir. Bu nedenle üyelerimizin herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmaması için kendilerine ve personellerine mesleki yeterlilik belgesi aldırmaları gerekmektedir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

Ayrıntılı bilgi için:

https://www.myk.gov.tr

www.meybem.com.tr

https://www.myk.gov.tr/…/Sinav…/MYK20Zorunlulugu/brosur.jpg ”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.