Ordu’da Da Petrolde Ümitli Sahalar Var

BÖLGE GÜNDEMİ 17.06.2020 - 00:16, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1997+ kez okundu.
 

Ordu’da Da Petrolde Ümitli Sahalar Var

Ordu Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de yapacağı sondaj çalışmalarını değerlendirdi. Yüksel, “Ordu’da da petrol konusunda ümitli sahalar var” dedi.
Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının ardından Karadeniz'de ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirmek için İstanbul’dan Trabzon’a giden Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de petrol arama faaliyetleri yürütecek. 229 metre uzunluğunda ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki sondaj gemisi lojistik merkez olarak Trabzon Limanı’nı kullanacak. Fatih Sondaj Gemisi, 15 Temmuz’da Karadeniz Ereğlisi açıklarındaki Tuna-1 Lokasyonu’nda ilk sondajına başlayacak. Ordu Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Karadeniz’de yapılacak olan sondaj çalışmalarından ümitli olduğunu açıkladı. “ÜMİTLİ GÖRÜLEN SAHALARDA ÇALIŞMA YAPILCAKTIR” Yüksel, Ordu’daki petrol olduğu düşünülen bazı sahalardan ümitli olduğunu belirterek, “Karadeniz’de petrolün var olup veya olmadığını söylemek için mutlaka sondaj çalışmaları yapılması gerekir. Sinop Boyabat’ta karada bir petrol sızıntısı var. Rize Çayeli’nde denizin 10 kilometre açığında petrol sızıntısı var. Bunlar bizim bildiğimiz olaylar. Yani petrolü muhafaza eden kayaya ulaşmak için sondaj yapılması gerekiyor. Ordu özelinde de ümitli olunan yani petrol olabileceği sahalar var. Türkiye Petrolleri, bu ümitli olarak görülen Karadeniz’de kendi petrol çalışmalarını peyderpey yapılacaktır” diye konuştu. “DENİZDEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI EKONOMİ GEREKTİRİYOR” Yüksel, denizdeki sondaj çalışmalarının maliyetle olduğunu ifade ederek, “Derin sondajlar, yüksek maliyet ve teknoloji geliştiren çalışmalar. Karada yapılacak olan 3 bin metrelik petrol çalışması üç ay sürer ama denizde yapılan bu 3 bin metrelik sondaj çalışması 6 ay sürer. Bunu 5 bin metre olarak düşünürsek yaklaşık 1 yıla tekabül eden bir süresi var. Yani denizdeki sondaj çalışmaları öyle kolay değil. Bunlar ekonomi gerektiren çalışmalar. Artık denizde yapılan sondaj çalışmalarının zaman sınırlandırılması var. 24 saat esasına göre zamanla yarışıyorsunuz” şeklinde konuştu.
Ordu Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de yapacağı sondaj çalışmalarını değerlendirdi. Yüksel, “Ordu’da da petrol konusunda ümitli sahalar var” dedi.

Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının ardından Karadeniz'de ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirmek için İstanbul’dan Trabzon’a giden Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de petrol arama faaliyetleri yürütecek. 229 metre uzunluğunda ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki sondaj gemisi lojistik merkez olarak Trabzon Limanı’nı kullanacak. Fatih Sondaj Gemisi, 15 Temmuz’da Karadeniz Ereğlisi açıklarındaki Tuna-1 Lokasyonu’nda ilk sondajına başlayacak. Ordu Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Karadeniz’de yapılacak olan sondaj çalışmalarından ümitli olduğunu açıkladı.

“ÜMİTLİ GÖRÜLEN SAHALARDA ÇALIŞMA YAPILCAKTIR”

Yüksel, Ordu’daki petrol olduğu düşünülen bazı sahalardan ümitli olduğunu belirterek, “Karadeniz’de petrolün var olup veya olmadığını söylemek için mutlaka sondaj çalışmaları yapılması gerekir. Sinop Boyabat’ta karada bir petrol sızıntısı var. Rize Çayeli’nde denizin 10 kilometre açığında petrol sızıntısı var. Bunlar bizim bildiğimiz olaylar. Yani petrolü muhafaza eden kayaya ulaşmak için sondaj yapılması gerekiyor. Ordu özelinde de ümitli olunan yani petrol olabileceği sahalar var. Türkiye Petrolleri, bu ümitli olarak görülen Karadeniz’de kendi petrol çalışmalarını peyderpey yapılacaktır” diye konuştu.

“DENİZDEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI EKONOMİ GEREKTİRİYOR”

Yüksel, denizdeki sondaj çalışmalarının maliyetle olduğunu ifade ederek, “Derin sondajlar, yüksek maliyet ve teknoloji geliştiren çalışmalar. Karada yapılacak olan 3 bin metrelik petrol çalışması üç ay sürer ama denizde yapılan bu 3 bin metrelik sondaj çalışması 6 ay sürer. Bunu 5 bin metre olarak düşünürsek yaklaşık 1 yıla tekabül eden bir süresi var. Yani denizdeki sondaj çalışmaları öyle kolay değil. Bunlar ekonomi gerektiren çalışmalar. Artık denizde yapılan sondaj çalışmalarının zaman sınırlandırılması var. 24 saat esasına göre zamanla yarışıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.