Ordu İş Dünyası Dolar Sevdalısı Çıktı

BÖLGE GÜNDEMİ 29.12.2019 - 18:00, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2148+ kez okundu.
 

Ordu İş Dünyası Dolar Sevdalısı Çıktı

Ordu’da şirketlerin kaynaklarını dövize aktardığı ve Türkiye’de şirketlerin dövize kaynak aktarması bakamından Ordu’nun üst sıralarda yer aldığı ortaya çıktı.
Cari açıktan cari fazlaya dönen Türkiye'de döviz kurunu yükselten yılbaşından bu yana 31 milyar dolarlık döviz alıp bankalarda mevduat yapan yerli kişi ve şirketler oldu. Yılın ilk 9 ayında Kilis, Yalova, Kocaeli, Batman ve Zonguldak'ta döviz mevduatı azalırken en çok artış Çankırı'da meydana geldi. Bu ilde Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) yüzde 116 artarak 80 milyon dolardan 174 milyon dolara çıktı. İkinci Adıyaman, üçüncü Mardin'de artış oranı yüzde 60'ı geçti. Dev şehir İstanbul'da döviz mevduatı yükselişi yüzde 17'de kalırken 31 milyar dolarlık artışın neredeyse yarısı bu ilden geldi. 31 milyarın 3'ü başkent Ankara ve 1.7'si İzmir kaynaklı.   Peki kim ne kadar dolar aldı? İller bazında izlediğimizde elbette hem nüfus hem servet birikimi açısından diğer illere fark atan İstanbul bu tutarın neredeyse yarısını karşıladı. Ancak bu ilimizde DTH artış oranı yüzde 17 ile Türkiye geneli olan yüzde 19’un altında kaldı. 31 milyarın 3'ü başkent Ankara ve 1.7’si İzmir'den geldi. İstanbul'da vatandaşların döviz hesapları yüzde 22 yükselişle 47.3 milyar dolardan 57.7 milyar dolara ulaştı. Şirketlerin döviz hesabı ise yalnızca yüzde 11 artarak 45.1 milyar dolar oldu. Sadece vatandaşların döviz hesaplarına bakıldığında Ankaralılar'ın 9 ay boyunca 2.4, izmirliler'in 1.4 milyar ve Antalyalılar'ın 1 milyar dolar biriktirdikleri görüldü. Bursa'da bu miktar 800 milyonken diğer illerde yılbaşından eylül sonuna kadar biriktirilen dolar400 milyar doların altında oldu.   ORDU’DA ŞİRKETLER DOLARA GÜVENDİ   Ancak Anadolu bazı Anadolu şehirlerinde artış olağanüstü oldu. Örneğin Çankırı'da DTH artışı yüzde 116 oldu. Bu ilde DTH yüzde 80 milyon dolardan 174 milyon dolara çıktı, ikinci Adıyaman, üçüncü Mardin’de artış oranı yüzde 60'ı geçti. Şirketlerin DTH artışında yine Çankırı başı çekti, ikinci Adıyaman ve Mardin, Aksaray, Ordu ve Nevşehir'de döviz mevduatı artışı yüzde 100'ün üstünde kaldı. Şirketler açısından bakıldığında 12 ilde döviz mevduatı azaldı.   TÜRK LİRASI SEVDALISI KOCAELİ Sadece bireylere bakıldığında ise başta Şanlıurfa olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinde DTH artışının diğer illerden fazla olduğu göze çarpıyor. Yılın ilk 9 ayında Kilis, Yalova, Kocaeli, Batman ve Zonguldak'ta döviz mevduatı toplamda azalarken bireyler açısından sadece Kilis ve Kocaeli Türk Lirası dostu çıktı. Yani bu illerde döviz mevduatı azaldı.   Habertürk
Ordu’da şirketlerin kaynaklarını dövize aktardığı ve Türkiye’de şirketlerin dövize kaynak aktarması bakamından Ordu’nun üst sıralarda yer aldığı ortaya çıktı.

Cari açıktan cari fazlaya dönen Türkiye'de döviz kurunu yükselten yılbaşından bu yana 31 milyar dolarlık döviz alıp bankalarda mevduat yapan yerli kişi ve şirketler oldu. Yılın ilk 9 ayında Kilis, Yalova, Kocaeli, Batman ve Zonguldak'ta döviz mevduatı azalırken en çok artış Çankırı'da meydana geldi. Bu ilde Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) yüzde 116 artarak 80 milyon dolardan 174 milyon dolara çıktı. İkinci Adıyaman, üçüncü Mardin'de artış oranı yüzde 60'ı geçti. Dev şehir İstanbul'da döviz mevduatı yükselişi yüzde 17'de kalırken 31 milyar dolarlık artışın neredeyse yarısı bu ilden geldi. 31 milyarın 3'ü başkent Ankara ve 1.7'si İzmir kaynaklı.

 

Peki kim ne kadar dolar aldı? İller bazında izlediğimizde elbette hem nüfus hem servet birikimi açısından diğer illere fark atan İstanbul bu tutarın neredeyse yarısını karşıladı. Ancak bu ilimizde DTH artış oranı yüzde 17 ile Türkiye geneli olan yüzde 19’un altında kaldı. 31 milyarın 3'ü başkent Ankara ve 1.7’si İzmir'den geldi. İstanbul'da vatandaşların döviz hesapları yüzde 22 yükselişle 47.3 milyar dolardan 57.7 milyar dolara ulaştı. Şirketlerin döviz hesabı ise yalnızca yüzde 11 artarak 45.1 milyar dolar oldu. Sadece vatandaşların döviz hesaplarına bakıldığında Ankaralılar'ın 9 ay boyunca 2.4, izmirliler'in 1.4 milyar ve Antalyalılar'ın 1 milyar dolar biriktirdikleri görüldü. Bursa'da bu miktar 800 milyonken diğer illerde yılbaşından eylül sonuna kadar biriktirilen dolar400 milyar doların altında oldu.

 

ORDU’DA ŞİRKETLER DOLARA GÜVENDİ

 

Ancak Anadolu bazı Anadolu şehirlerinde artış olağanüstü oldu. Örneğin Çankırı'da DTH artışı yüzde 116 oldu. Bu ilde DTH yüzde 80 milyon dolardan 174 milyon dolara çıktı, ikinci Adıyaman, üçüncü Mardin’de artış oranı yüzde 60'ı geçti. Şirketlerin DTH artışında yine Çankırı başı çekti, ikinci Adıyaman ve Mardin, Aksaray, Ordu ve Nevşehir'de döviz mevduatı artışı yüzde 100'ün üstünde kaldı. Şirketler açısından bakıldığında 12 ilde döviz mevduatı azaldı.

 

TÜRK LİRASI SEVDALISI KOCAELİ

Sadece bireylere bakıldığında ise başta Şanlıurfa olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinde DTH artışının diğer illerden fazla olduğu göze çarpıyor. Yılın ilk 9 ayında Kilis, Yalova, Kocaeli, Batman ve Zonguldak'ta döviz mevduatı toplamda azalarken bireyler açısından sadece Kilis ve Kocaeli Türk Lirası dostu çıktı. Yani bu illerde döviz mevduatı azaldı.

 

Habertürk

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.