Ordulu kalpten gidiyor!

SAĞLIK (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.04.2019 - 18:30, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1661+ kez okundu.
 

Ordulu kalpten gidiyor!

TÜİK, geçtiğimiz yıla ait ölümlerin nedenlerini açıkladı. Verilere göre Ordu’da en fazla dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümler yaşandı. Ordu, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde Türkiye genelinde 20’inci sırada yer aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Ölüm vakalarının yüzde 38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Buna göre geçtiğimiz yıl 4 bin 984 ölüm gerçekleşti. Bunlardan 2 bin 143 ölüm dolaşım sistemine bağlı hastalıklarından kaynaklanırken, 927 ölüme ise iyi ve kötü huylu tümörler neden oldu. Solunum sistemlerine bağlı 718 sinir sistemleri ve duyu organlarına bağlı 250, endokrin, beslenme ve metabolizmaya bağlı 230, dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmelere bağlı 106 ve diğer hastalıklara bağlı 610 ölüm vakası yaşandı. Ordu, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde Türkiye genelinde 20’inci sırada yer aldı. İyi huylu ve kötü huylu tümörlere bağlı ölümlerde ise ülke genelinde 21’inci sırada bulunuyor. 2017 yılına göre ölümlerde var Ordu’da 2017 yılında 5 bin 266 ölüm vakası yaşandı. Bunlardan 2 bin 170’i dolaşım sistemi hastalıklarından, bin 6’sı iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden, 836’sı solunum sistemi hastalıklarından, 220’si sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından, 222’si endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklarından,  106’sı dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmelerden ve 706’sı diğer hastalıklardan kaynaklandığı ifade edildi. 2017 yılına göre geçtiğimiz yıl sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları ile endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla bağlı ölümlerde artış yaşandı. Tuz ve sigaradan uzak durun Doç. Dr. Özgür Enginyurt da TÜİK’in verilerini değerlendirdi. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Enginyurt, “Türkiye ve dünyada birinci sırada dolaşım sistemine bağlı hastalıklar geliyor. Bunlar kardiyovasküler sebeplerden kaynaklanıyor. Bu ölümlerin nedenlerinin başında; aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon, düzensiz beslenme, egzersiz ve spor yapma alışkınlığının olmaması, en önemlisi de sigara kullanım oranlarının azalmamış olması geliyor. Bu ölümleri önlemek için yapılması gerekenler aslında çok basit. Tuz tüketimini önlemeliyiz. Ben hastalarıma tuzsuz yemek tüketin dediğimde algı ‘ben hep az katıyorum zaten’ oluyor. Bir gram ekmekte 6 gram tuz var. Vücudun tuz ihtiyacı 5 gramdır. Biz bu tuz ihtiyacını içtiğimiz sudan, yediğimiz sebzeden alıyoruz. Ekstra hiçbir şekilde tuz katmadan menümüzü hazırlamalıyız. Bunun yanında da sigara kullanım oranlarının düşmesi için topyekun bir çalışmaya ihtiyaç var. Sağlık Bakanlığı bu konuda önemli çalışmalar yapıyor ama kişilerin de bunun bilincinde olması gerekiyor. Sigara kardiyovasküler ölümlerinin en başında gelenlerinden bir tanesidir. ” dedi
TÜİK, geçtiğimiz yıla ait ölümlerin nedenlerini açıkladı. Verilere göre Ordu’da en fazla dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümler yaşandı. Ordu, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde Türkiye genelinde 20’inci sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Ölüm vakalarının yüzde 38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Buna göre geçtiğimiz yıl 4 bin 984 ölüm gerçekleşti. Bunlardan 2 bin 143 ölüm dolaşım sistemine bağlı hastalıklarından kaynaklanırken, 927 ölüme ise iyi ve kötü huylu tümörler neden oldu. Solunum sistemlerine bağlı 718 sinir sistemleri ve duyu organlarına bağlı 250, endokrin, beslenme ve metabolizmaya bağlı 230, dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmelere bağlı 106 ve diğer hastalıklara bağlı 610 ölüm vakası yaşandı.

Ordu, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde Türkiye genelinde 20’inci sırada yer aldı. İyi huylu ve kötü huylu tümörlere bağlı ölümlerde ise ülke genelinde 21’inci sırada bulunuyor.

2017 yılına göre ölümlerde var

Ordu’da 2017 yılında 5 bin 266 ölüm vakası yaşandı. Bunlardan 2 bin 170’i dolaşım sistemi hastalıklarından, bin 6’sı iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden, 836’sı solunum sistemi hastalıklarından, 220’si sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından, 222’si endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklarından,  106’sı dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmelerden ve 706’sı diğer hastalıklardan kaynaklandığı ifade edildi.

2017 yılına göre geçtiğimiz yıl sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları ile endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla bağlı ölümlerde artış yaşandı.

Tuz ve sigaradan uzak durun

Doç. Dr. Özgür Enginyurt da TÜİK’in verilerini değerlendirdi. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Enginyurt, “Türkiye ve dünyada birinci sırada dolaşım sistemine bağlı hastalıklar geliyor. Bunlar kardiyovasküler sebeplerden kaynaklanıyor. Bu ölümlerin nedenlerinin başında; aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon, düzensiz beslenme, egzersiz ve spor yapma alışkınlığının olmaması, en önemlisi de sigara kullanım oranlarının azalmamış olması geliyor. Bu ölümleri önlemek için yapılması gerekenler aslında çok basit. Tuz tüketimini önlemeliyiz. Ben hastalarıma tuzsuz yemek tüketin dediğimde algı ‘ben hep az katıyorum zaten’ oluyor. Bir gram ekmekte 6 gram tuz var. Vücudun tuz ihtiyacı 5 gramdır. Biz bu tuz ihtiyacını içtiğimiz sudan, yediğimiz sebzeden alıyoruz. Ekstra hiçbir şekilde tuz katmadan menümüzü hazırlamalıyız. Bunun yanında da sigara kullanım oranlarının düşmesi için topyekun bir çalışmaya ihtiyaç var. Sağlık Bakanlığı bu konuda önemli çalışmalar yapıyor ama kişilerin de bunun bilincinde olması gerekiyor. Sigara kardiyovasküler ölümlerinin en başında gelenlerinden bir tanesidir. ” dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.