Oyak Çimento’ya Dev Ortak

EKONOMİ 07.11.2018 - 21:13, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1885+ kez okundu.
 

Oyak Çimento’ya Dev Ortak

OYAK ve Uzak Doğulu çimento üreticisi Taiwan Cement Corporation (TCC) çimento sektöründe ortaklık kurma kararı alırken; taraflar arasında mutabık kalınan anlaşmaya göre OYAK Çimento’nun yüzde 40 hissesi yaklaşık 640 milyon dolar bedelle TCC’ye devredilecek.
OYAK Çimento bünyesinde Ünye Çimento’nun yanı sıra Aslan Çimento, Adana Çimento, Bolu Çimento,Mardin Çimento, Denizli Çimento ve OYAK Beton Sanayibulunuyor. OYAK Çimento’nun iştirakleri tarafından KAP’a yapılan açıklamada, Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi konumundaki OYAK ve Uzak Doğu’nun önde gelen çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation’ın uluslararası çimento pazarında güçlerini birleştirmek amacıyla ortaklık kurmaya karar verdiği belirtildi. OYAK ile TCC arasında mutabık kalınan anlaşmaya göre; OYAK’ın yüzde 100 sahibi olduğu OYAK Çimento hisselerinin toplam 1.6 milyar dolar değer üzerinden yüzde 60’ının OYAK’ta kalması ve kalan yüzde 40’ının yaklaşsık 640 milyon dolar TCC’ye devredilmesi kararlaştırıldı. Dünya Markası Olma Hedefi OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, iş birliği ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yurtdışı piyasalarınca ülke ekonomimize duyulan güvenin bir göstergesi olarak, OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. “OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyor, bu doğrultuda yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.” TCC Yönetim Kurulu Nelson Chang de yaptığı açıklamada Çinde doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını, bu sebeple uluslararası bir açılıma gitmeye karar verdiklerini ve Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla iş birliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirtti. Bu iş birliğinin TCCnin Asya pazarının dışına açılması adına öncü bir adım olacağını da söyleyen Chang, OYAKın sahip olduğu avantajları küresel pazara girebilmek için çok önemli olarak gördüklerinin altını çizdi. 1954 Yılında Özelleştirildi 1946 yılında Taipei Tayvanda kurulan TCC, 1954 yılında özelleştirildi. Şirketin turizm ve sağlık sektörü başta olmak üzere enerji ve kimyevi alanlarında da yatırımları bulunuyor. Tayvanda 11, Çinde ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesi olan şirket 2017 yılında 3.2 milyar dolar hasılat gerçekleştirdi. Toplam 23 adet fabrikası bulunan TCC, Çinin en büyük üreticileri arasında. Çoğu Yarım Asrı Aşıyor Satışa konu tesislerin önemli bir kısmı yarım asrı aşkın bir süredir Oyak bünyesinde. Ancak, anılan tesislerin bir kısmı asırlık konumda.
OYAK ve Uzak Doğulu çimento üreticisi Taiwan Cement Corporation (TCC) çimento sektöründe ortaklık kurma kararı alırken; taraflar arasında mutabık kalınan anlaşmaya göre OYAK Çimento’nun yüzde 40 hissesi yaklaşık 640 milyon dolar bedelle TCC’ye devredilecek.

OYAK Çimento bünyesinde Ünye Çimento’nun yanı sıra Aslan Çimento, Adana Çimento, Bolu Çimento,Mardin Çimento, Denizli Çimento ve OYAK Beton Sanayibulunuyor.

OYAK Çimento’nun iştirakleri tarafından KAP’a yapılan açıklamada, Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi konumundaki OYAK ve Uzak Doğu’nun önde gelen çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation’ın uluslararası çimento pazarında güçlerini birleştirmek amacıyla ortaklık kurmaya karar verdiği belirtildi.

OYAK ile TCC arasında mutabık kalınan anlaşmaya göre; OYAK’ın yüzde 100 sahibi olduğu OYAK Çimento hisselerinin toplam 1.6 milyar dolar değer üzerinden yüzde 60’ının OYAK’ta kalması ve kalan yüzde 40’ının yaklaşsık 640 milyon dolar TCC’ye devredilmesi kararlaştırıldı.

Dünya Markası Olma Hedefi
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, iş birliği ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Yurtdışı piyasalarınca ülke ekonomimize duyulan güvenin bir göstergesi olarak, OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz.

“OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyor, bu doğrultuda yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”

TCC Yönetim Kurulu Nelson Chang de yaptığı açıklamada Çinde doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını, bu sebeple uluslararası bir açılıma gitmeye karar verdiklerini ve Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla iş birliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Bu iş birliğinin TCCnin Asya pazarının dışına açılması adına öncü bir adım olacağını da söyleyen Chang, OYAKın sahip olduğu avantajları küresel pazara girebilmek için çok önemli olarak gördüklerinin altını çizdi.

1954 Yılında Özelleştirildi
1946 yılında Taipei Tayvanda kurulan TCC, 1954 yılında özelleştirildi. Şirketin turizm ve sağlık sektörü başta olmak üzere enerji ve kimyevi alanlarında da yatırımları bulunuyor.

Tayvanda 11, Çinde ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesi olan şirket 2017 yılında 3.2 milyar dolar hasılat gerçekleştirdi. Toplam 23 adet fabrikası bulunan TCC, Çinin en büyük üreticileri arasında.

Çoğu Yarım Asrı Aşıyor
Satışa konu tesislerin önemli bir kısmı yarım asrı aşkın bir süredir Oyak bünyesinde. Ancak, anılan tesislerin bir kısmı asırlık konumda.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.