Rengi Kahverengi, Tehlikesi Kırmızı!

YAŞAM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 02.02.2020 - 13:00, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1807+ kez okundu.
 

Rengi Kahverengi, Tehlikesi Kırmızı!

Kahverengi Kokarcanın Gürcistan’da fındığa yüzde 70 oranında zarar verdiğini belirten Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Türkiye’ye de giren böcekle ilgili mutlaka etkili mücadelesi yapılması gerektiğini açıkladı.
Fındıkta Kahverengi Kokarca konusunun son derece önemli bir konu olduğunu ifade eden Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, “Bunun öneminin ne üreticinin ne de tarım teşkilatı maalesef tam anlamıyla farkına varabilmiş değil. Bu böcek Türkiye’ye girmiş durumda. Biz 1 yıldır bu böceği takip ediyoruz. Gürcistan’da çok büyük hasar yaptı. Sadece fındıkta değil diğer tarım ürünlerinin yüzde 70’ine zarar verdi. Bu konuya devlet teşkilatının özellikle Tarım Bakanlığının çok önem vermesi lazım. Bir an evvel bazı tedbirleri alması lazım. İstanbul’da bu konuda yapılan toplantıda pek çok sunum yapılarak bilgilendirme yapıldı. Orada devlet erkânından da pek çok kişi vardı. Yani kimse konudan habersiz değil” dedi.   ÜRETİCİ ZARARLI HAKKINDA BİLİNÇLENMELİ Üretecinin de Kahverengi Kokarca hakkında bilinçli olması gerektiğini aktaran Gürsoy, “Böcek gördükleri yerlerde ilaçlama yapmaları gerekiyor. Bu böceği tuzaklarla ya da eski klasik yöntemle silkeleyerek toplama yapmaları gerekiyor. Bilindiği gibi eskiden ilaç yoktu. Belirli dönemlerde dallar silkelenerek canlı olarak yakalanıyordu. Üretici zararlılarla bu şekilde mücadele ediyordu. Üreticinin Kahverengi Kokarca konusunda gözünü açması lazım. Bu konuda dikkatli davranılması gerekiyor. Kahverengi Kokarca hem fındığın içini yiyor boş fındık oluşturuyor hem de urlu tane dediğimiz çok korkunç bir hasar oluşuyor. Senede de üç kez ürüyor. Bu böcek bölgemize girerse gerçekten tehlike çok büyük olur” diye konuştu.     FINDIK İÇİN TAM BİR FELAKET “Biz bölgede Kahverengi Kokarcayı tek tek görmeye başladık.” diyen Gürsoy, “Özellikle Gürcistan’a yakın olduğu için Artvin, Rize ve Trabzon’da daha çok görülüyor. Bunun önlemleri alınmaz ise önümüzdeki dönemlerde fındık için felaket olur. Bu kondu de devlet erkanı kadar ziraat odaları, borsalar gibi sivil toplum kuruluşlarının da uyanık olması gerekiyor. Süratli çalışmalara başlanılması gerekiyor. Aksi takdirde önümüzdeki üç beş yıl içinde zararın boyutları çok büyüyecek. Düşünün Türkiye’nin en büyük fındık bölgesi Ordu. Buradaki yüzde 20-40 zarar Türkiye fındık rekoltesinin yarı yarıya düşmesi demek olur” şeklinde konuştu.      TARIM BAKANLIĞI KARAR VERMELİ Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadele de yapıldığını vurgulayan Gürsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir böcek türü var daha doğrusu bir arı türü. Bu arı Kahverengi Kokarcanın yumurtalarını yiyor. Bunun ithalatı İstanbul’da yapılan toplantıda da gündeme getirildi. Henüz Tarım Bakanlığının bu arı türünün ithalatına izin vermiş değil. Bunun düşünülüp taşınılıp süratle karara bağlanmasında yarar var. Kahverengi Kokarca ile hangi tip bir mücadele yapılacak, nasıl yapılacak bunun hızlıca karara bağlanması gerekiyor.”
Kahverengi Kokarcanın Gürcistan’da fındığa yüzde 70 oranında zarar verdiğini belirten Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Türkiye’ye de giren böcekle ilgili mutlaka etkili mücadelesi yapılması gerektiğini açıkladı.

Fındıkta Kahverengi Kokarca konusunun son derece önemli bir konu olduğunu ifade eden Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, “Bunun öneminin ne üreticinin ne de tarım teşkilatı maalesef tam anlamıyla farkına varabilmiş değil. Bu böcek Türkiye’ye girmiş durumda. Biz 1 yıldır bu böceği takip ediyoruz. Gürcistan’da çok büyük hasar yaptı. Sadece fındıkta değil diğer tarım ürünlerinin yüzde 70’ine zarar verdi. Bu konuya devlet teşkilatının özellikle Tarım Bakanlığının çok önem vermesi lazım. Bir an evvel bazı tedbirleri alması lazım. İstanbul’da bu konuda yapılan toplantıda pek çok sunum yapılarak bilgilendirme yapıldı. Orada devlet erkânından da pek çok kişi vardı. Yani kimse konudan habersiz değil” dedi.  

ÜRETİCİ ZARARLI HAKKINDA BİLİNÇLENMELİ

Üretecinin de Kahverengi Kokarca hakkında bilinçli olması gerektiğini aktaran Gürsoy, “Böcek gördükleri yerlerde ilaçlama yapmaları gerekiyor. Bu böceği tuzaklarla ya da eski klasik yöntemle silkeleyerek toplama yapmaları gerekiyor. Bilindiği gibi eskiden ilaç yoktu. Belirli dönemlerde dallar silkelenerek canlı olarak yakalanıyordu. Üretici zararlılarla bu şekilde mücadele ediyordu. Üreticinin Kahverengi Kokarca konusunda gözünü açması lazım. Bu konuda dikkatli davranılması gerekiyor. Kahverengi Kokarca hem fındığın içini yiyor boş fındık oluşturuyor hem de urlu tane dediğimiz çok korkunç bir hasar oluşuyor. Senede de üç kez ürüyor. Bu böcek bölgemize girerse gerçekten tehlike çok büyük olur” diye konuştu.    

FINDIK İÇİN TAM BİR FELAKET

“Biz bölgede Kahverengi Kokarcayı tek tek görmeye başladık.” diyen Gürsoy, “Özellikle Gürcistan’a yakın olduğu için Artvin, Rize ve Trabzon’da daha çok görülüyor. Bunun önlemleri alınmaz ise önümüzdeki dönemlerde fındık için felaket olur. Bu kondu de devlet erkanı kadar ziraat odaları, borsalar gibi sivil toplum kuruluşlarının da uyanık olması gerekiyor. Süratli çalışmalara başlanılması gerekiyor. Aksi takdirde önümüzdeki üç beş yıl içinde zararın boyutları çok büyüyecek. Düşünün Türkiye’nin en büyük fındık bölgesi Ordu. Buradaki yüzde 20-40 zarar Türkiye fındık rekoltesinin yarı yarıya düşmesi demek olur” şeklinde konuştu.     

TARIM BAKANLIĞI KARAR VERMELİ

Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadele de yapıldığını vurgulayan Gürsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir böcek türü var daha doğrusu bir arı türü. Bu arı Kahverengi Kokarcanın yumurtalarını yiyor. Bunun ithalatı İstanbul’da yapılan toplantıda da gündeme getirildi. Henüz Tarım Bakanlığının bu arı türünün ithalatına izin vermiş değil. Bunun düşünülüp taşınılıp süratle karara bağlanmasında yarar var. Kahverengi Kokarca ile hangi tip bir mücadele yapılacak, nasıl yapılacak bunun hızlıca karara bağlanması gerekiyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.