Şelalede Define Aranacak

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.08.2020 - 01:05, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2420+ kez okundu.
 

Şelalede Define Aranacak

Çaybaşı ilçesine bağlı İlküvez Mahallesi’nde bulunan Gökçegelin Şelalesi’nde define aranması için başvuru yapıldı. Şelale yok olma ile karşı karşıya gelirken, yöre halkı define aranmasını karşı olduklarını belirtti.
Çaybaşı ilçesi İlküvez’de define aramak için yapılan girişime tepki gösteren halk, şelalede basın açıklaması yaptı. Şelale önünde yapılan basın açıklaması öncesi Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak birer konuşma yaptı.  ‘ŞELALEMİZİ KORUYACAĞIZ’ Köylülerin katıldığı basın açıklamasını Harun Karayiğit okudu. Çaybaşı İlküvez Aşıklı Mahallesi’ndeki derelerde define aranacağını söyleyen Karayiğit, “Gökçegelin Şelalesi ve Gölü bölgemizin gezi ve piknik alanıdır. Burada halkın değil, kişisel çıkarlar öne çıkarılacak define aranmasını kabul etmiyoruz” dedi. Doğal yapısı, değirmeni, şelalesi, gölü ile ziyaretçileri eksik olamayan bir yer. Denize uzak olan yerleşim yerinde insanlarımız burada yüzüyor. Değirmen hâlâ kullanılıyor. Bu bölge şelalelerle ünlü. Şelalelerimizi görmeye gelenler her gün artıyor. Buraların turizm bölgesi yapılacağı söylendi ama bırakın turizm bölgesi olmasını, yok ediyorlar. Dokunmasalar daha iyi” diyerek tepki gösterdi. ‘CİGERİMİZE SAPLADIĞINIZ HANÇER YETMEDİ Mİ?’ Karayiğit, define aranan başka yerlerin de olduğunu belirterek, “Yöre insanı bu alanlarda turizm tesisi beklerken, doğal güzelliği talan anlamına gelen define araması kabul edilemez. Define araması Ünye Erenyurt’ta bir şelalede de yapıldı. Bir şey bulunamadı. Geriye bozulmuş, görselliği yok olmuş bir şelale kaldı. İlküvezliler aylarca, çöp tesisinin verdiği zararlara dikkat çekmek, tesisin yapılmaması için kar kış demeden çadırlarda nöbet tuttu. Gözaltına alındı.  İlküvez halkına verdiğiniz zarar yetmiyor mu? Koronavirüs salgını nedeniyle çöpe karşı direnişimiz engellendi. Ordu’nun çöpünü başımızdan aşağı dökmeye başladınız. Kızgınız.  Bu çöp tesisini, ilçe içinden, köy yollarından geçen çöp kamyonlarını gördükçe yüreğimiz sıkışıyor. Ciğerimize sapladığınız hançer yetmedi mi? Şimdi de yüreğimizi mi hançerlemek istiyorsunuz? İnsanlarımızın huzur bulduğu, yaşam sevinci duyduğu şelalemize mi göz diktiniz? Nedir bu para hırsı, mezara mı götüreceksiniz?” dedi. ‘BİZİ RAHAT BIRAKIN’ Köylerinde rahat yaşamak istediklerini vurgulayan Karayiğit, ”Bizler İlküvezliler olarak yeter diyoruz. Toprağımızda, deremizde, ormanımızda rahat yaşamak istiyoruz. Çöp huzurumuzu bozdu; gecemiz, gündüzümüz karardı. Şimdi yaşamımızı zifiri karanlık içinde mi sürdürmemizi istiyorsunuz? Ormanımızı yok edip çöp döktükten sonra, şimdi de göz bebeği gibi koruduğumuz, değer verdiğimiz Gökçegelin Şelalesi ve Gölü’nde define aramak nedir? Bu güzelliklerin hiç mi değeri yok? Bu doğal güzellik binlerce altından daha değerli değil mi? Buradan kamu ve yerel yöneticilerimize sesleniyoruz! Bu yanlışlıktan dönülsün. Sesimize kulak verin, doğal güzelliğimiz korunsun. Projenin durdurulması için çöp alanı için nasıl direndiysek burası için de Ordu Çevre Derneğiyle birlikte direnme ve hukuksal haklarımızı kullanacağımızı buradan duyuruyoruz. Şelalelimizi yok ettirmeyeceğiz” dedi.
Çaybaşı ilçesine bağlı İlküvez Mahallesi’nde bulunan Gökçegelin Şelalesi’nde define aranması için başvuru yapıldı. Şelale yok olma ile karşı karşıya gelirken, yöre halkı define aranmasını karşı olduklarını belirtti.

Çaybaşı ilçesi İlküvez’de define aramak için yapılan girişime tepki gösteren halk, şelalede basın açıklaması yaptı. Şelale önünde yapılan basın açıklaması öncesi Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak birer konuşma yaptı. 

‘ŞELALEMİZİ KORUYACAĞIZ’

Köylülerin katıldığı basın açıklamasını Harun Karayiğit okudu. Çaybaşı İlküvez Aşıklı Mahallesi’ndeki derelerde define aranacağını söyleyen Karayiğit, “Gökçegelin Şelalesi ve Gölü bölgemizin gezi ve piknik alanıdır. Burada halkın değil, kişisel çıkarlar öne çıkarılacak define aranmasını kabul etmiyoruz” dedi. Doğal yapısı, değirmeni, şelalesi, gölü ile ziyaretçileri eksik olamayan bir yer. Denize uzak olan yerleşim yerinde insanlarımız burada yüzüyor. Değirmen hâlâ kullanılıyor. Bu bölge şelalelerle ünlü. Şelalelerimizi görmeye gelenler her gün artıyor. Buraların turizm bölgesi yapılacağı söylendi ama bırakın turizm bölgesi olmasını, yok ediyorlar. Dokunmasalar daha iyi” diyerek tepki gösterdi.

‘CİGERİMİZE SAPLADIĞINIZ HANÇER YETMEDİ Mİ?’

Karayiğit, define aranan başka yerlerin de olduğunu belirterek, “Yöre insanı bu alanlarda turizm tesisi beklerken, doğal güzelliği talan anlamına gelen define araması kabul edilemez. Define araması Ünye Erenyurt’ta bir şelalede de yapıldı. Bir şey bulunamadı. Geriye bozulmuş, görselliği yok olmuş bir şelale kaldı. İlküvezliler aylarca, çöp tesisinin verdiği zararlara dikkat çekmek, tesisin yapılmaması için kar kış demeden çadırlarda nöbet tuttu. Gözaltına alındı.  İlküvez halkına verdiğiniz zarar yetmiyor mu? Koronavirüs salgını nedeniyle çöpe karşı direnişimiz engellendi. Ordu’nun çöpünü başımızdan aşağı dökmeye başladınız. Kızgınız.  Bu çöp tesisini, ilçe içinden, köy yollarından geçen çöp kamyonlarını gördükçe yüreğimiz sıkışıyor. Ciğerimize sapladığınız hançer yetmedi mi? Şimdi de yüreğimizi mi hançerlemek istiyorsunuz? İnsanlarımızın huzur bulduğu, yaşam sevinci duyduğu şelalemize mi göz diktiniz? Nedir bu para hırsı, mezara mı götüreceksiniz?” dedi.

‘BİZİ RAHAT BIRAKIN’

Köylerinde rahat yaşamak istediklerini vurgulayan Karayiğit, ”Bizler İlküvezliler olarak yeter diyoruz. Toprağımızda, deremizde, ormanımızda rahat yaşamak istiyoruz. Çöp huzurumuzu bozdu; gecemiz, gündüzümüz karardı. Şimdi yaşamımızı zifiri karanlık içinde mi sürdürmemizi istiyorsunuz? Ormanımızı yok edip çöp döktükten sonra, şimdi de göz bebeği gibi koruduğumuz, değer verdiğimiz Gökçegelin Şelalesi ve Gölü’nde define aramak nedir? Bu güzelliklerin hiç mi değeri yok? Bu doğal güzellik binlerce altından daha değerli değil mi?

Buradan kamu ve yerel yöneticilerimize sesleniyoruz! Bu yanlışlıktan dönülsün. Sesimize kulak verin, doğal güzelliğimiz korunsun. Projenin durdurulması için çöp alanı için nasıl direndiysek burası için de Ordu Çevre Derneğiyle birlikte direnme ve hukuksal haklarımızı kullanacağımızı buradan duyuruyoruz. Şelalelimizi yok ettirmeyeceğiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.