Sezon öncesi algı!

BÖLGE GÜNDEMİ 19.07.2019 - 10:38, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1887+ kez okundu.
 

Sezon öncesi algı!

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2019 yılı fındık hasadına sayılı günler kala fındık fiyatlarının bir haftada 12-13 liralara gerilemesini değerlendirerek, “Yeni sezon öncesi fiyatlar üzerinde algı yapılıyor” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yeni sezon öncesi fiyatların 20 liraya kadar yükseldiğini ama bir anda düşüşe geçtiğini açıkladı. Soydan, “Her sene olduğu gibi serbest piyasa sezon öncesi fındık fiyatlarını yüksek tutarak, sezon yaklaştığı zaman aşağı çekme algısına aynen bu yıl da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 18-20 liraya kadar çıkan fındık fiyatı şu anda 12-13 liraya kadar düşmüş durumda. Bunun anlamı serbest piyasa aktörleri ve tekelci zihniyet yeni sezon öncesi fındık fiyatlarını düşürebildiği kadar düşürmek, müdahil alım olmazsa üreticinin alın terini ucuza kapatmak derdinde. Devletin müdahale etmesini istememizin altında da zaten bu yatıyor. Sezon başladığında fındık fiyatında ciddi düşüşler olacağı için devletin temmuz ayında piyasaya müdahale edeceğini açıklaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü serbest piyasaya koşulları artık üreticiye cevap vermiyor. Serbest piyasa üreticinin beklentisinin çok çok gerisinde kaldığı için tüm bölgede fındık fiyatlarında düşüşler yaşanıyor” diye konuştu. Üretici TMO’yu bekliyor Soydan, sözlerini şöyle tamamladı: “Fındık üreticisi artık hasat için gün sayıyor. Devlet müdahale etmezse maliyetlerin altında üreticiler fındık satmak zorunda kalabilir. TMO’nun alım kampanyası ve taban fiyatı ay sonuna kadar açıklanırsa üretici bahçesine mutlu, mesut ve ürününü kaç liradan satacağını bilerek girecektir. Üreticiler istikrarlı fiyatın oluşmasını istiyor. Bizim tek amacımız budur.  Aksi takdirde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üreticilerimiz ilk etapta ürününü ucuz satmak zorunda kalacak ve yine kaybeden üretici, kazanan tekelci zihniyetler olacaktır.”
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2019 yılı fındık hasadına sayılı günler kala fındık fiyatlarının bir haftada 12-13 liralara gerilemesini değerlendirerek, “Yeni sezon öncesi fiyatlar üzerinde algı yapılıyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yeni sezon öncesi fiyatların 20 liraya kadar yükseldiğini ama bir anda düşüşe geçtiğini açıkladı. Soydan, “Her sene olduğu gibi serbest piyasa sezon öncesi fındık fiyatlarını yüksek tutarak, sezon yaklaştığı zaman aşağı çekme algısına aynen bu yıl da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 18-20 liraya kadar çıkan fındık fiyatı şu anda 12-13 liraya kadar düşmüş durumda. Bunun anlamı serbest piyasa aktörleri ve tekelci zihniyet yeni sezon öncesi fındık fiyatlarını düşürebildiği kadar düşürmek, müdahil alım olmazsa üreticinin alın terini ucuza kapatmak derdinde. Devletin müdahale etmesini istememizin altında da zaten bu yatıyor. Sezon başladığında fındık fiyatında ciddi düşüşler olacağı için devletin temmuz ayında piyasaya müdahale edeceğini açıklaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü serbest piyasaya koşulları artık üreticiye cevap vermiyor. Serbest piyasa üreticinin beklentisinin çok çok gerisinde kaldığı için tüm bölgede fındık fiyatlarında düşüşler yaşanıyor” diye konuştu.

Üretici TMO’yu bekliyor

Soydan, sözlerini şöyle tamamladı: “Fındık üreticisi artık hasat için gün sayıyor. Devlet müdahale etmezse maliyetlerin altında üreticiler fındık satmak zorunda kalabilir. TMO’nun alım kampanyası ve taban fiyatı ay sonuna kadar açıklanırsa üretici bahçesine mutlu, mesut ve ürününü kaç liradan satacağını bilerek girecektir. Üreticiler istikrarlı fiyatın oluşmasını istiyor. Bizim tek amacımız budur.  Aksi takdirde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üreticilerimiz ilk etapta ürününü ucuz satmak zorunda kalacak ve yine kaybeden üretici, kazanan tekelci zihniyetler olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.