“Sondaja ve ağır metalli suyu içmeye devam”

BÖLGE GÜNDEMİ (Ordu Olay ) - Ordu Olay Gazetesi | 31.07.2019 - 10:24, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2188+ kez okundu.
 

“Sondaja ve ağır metalli suyu içmeye devam”

Fatsa-Ünye arasında maden aramaları için yapılan sondajlar halkın tepkilerine rağmen devam ettiriliyor.
6 Temmuz 2019’da Ünye Şenyurt Mahallesi Tepe Sokakta köy sakinlerinin ve özellikle kadınların direnmesi sonucu ağaçların sökülerek yeni sondaj alanlarının açılması engellenmişti.Sürdürülen sondaj çalışmaları sonucunda mahallelinin içme suyunun kirlendiği ve içilemez olduğu Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tespit edilmişti. Sondaj ısrarı neden? Ünye Şenyurt Mahallesi’ndenİTÜ İşletme Mühendisliği mezunu olan Çağdaş Çelebi, “Sondaj nedeniyle sularımıza“içilemez” raporu verilmesine rağmen ısrarla sondaj yapılmasına anlam veremiyorum.” diyerek şunları söyledi. “Sondaj çalışmalarını köylülerin engellemesinin ardından, Ünye Kaymakamlığı hukuki itirazlar sonuçlanana kadar sondaj çalışmalarının durdurulacağını bildirmişti.Ancak, sondaj çalışmalarının 27 Temmuz 2019 Cumartesi günü yeniden başlatıldı.MTA’nın saha mühendisinin verdiği bilgiye göre Ünye Kaymakamlığı ağaçların kesildiği mevcut sondaj alanlarında çalışmaların devam etmesine izin vermiş durumda.Ünye Kaymakamlığı böylece MTA’ya, köylünün suyunu kirletmeye devam edebilirsiniz diyor. Bu kabul edilemez.” Susuz mu kalacağız? Çelebi, “Yapılan tahlil sonunda bu sular kullanılmayacak. Bu suları yalnızca insanlar içmiyor. İnekler, köpekler, kediler, kuşlar içiyor. Meyvelerimiz, sebzelerimiz bu sudan besleniyor. Sağlığımıza zararlı mı bilmiyoruz. Bu su kaynaktan çıkıyor, dereye katılıyor ve aynı zamanda da toprağa karışıyor. Oysa köylünün temiz su içmesine çözüm bulmaları gerekiyor. Kaynak su kendi kendini temizleyene kadar sondaj işlemlerinin durdurulması ve köylüye temiz su temin edilmeli ama nedense sondaja devam ettiriliyor.” dedi.
Fatsa-Ünye arasında maden aramaları için yapılan sondajlar halkın tepkilerine rağmen devam ettiriliyor.

6 Temmuz 2019’da Ünye Şenyurt Mahallesi Tepe Sokakta köy sakinlerinin ve özellikle kadınların direnmesi sonucu ağaçların sökülerek yeni sondaj alanlarının açılması engellenmişti.Sürdürülen sondaj çalışmaları sonucunda mahallelinin içme suyunun kirlendiği ve içilemez olduğu Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tespit edilmişti.
Sondaj ısrarı neden?
Ünye Şenyurt Mahallesi’ndenİTÜ İşletme Mühendisliği mezunu olan Çağdaş Çelebi, “Sondaj nedeniyle sularımıza“içilemez” raporu verilmesine rağmen ısrarla sondaj yapılmasına anlam veremiyorum.” diyerek şunları söyledi. “Sondaj çalışmalarını köylülerin engellemesinin ardından, Ünye Kaymakamlığı hukuki itirazlar sonuçlanana kadar sondaj çalışmalarının durdurulacağını bildirmişti.Ancak, sondaj çalışmalarının 27 Temmuz 2019 Cumartesi günü yeniden başlatıldı.MTA’nın saha mühendisinin verdiği bilgiye göre Ünye Kaymakamlığı ağaçların kesildiği mevcut sondaj alanlarında çalışmaların devam etmesine izin vermiş durumda.Ünye Kaymakamlığı böylece MTA’ya, köylünün suyunu kirletmeye devam edebilirsiniz diyor. Bu kabul edilemez.”
Susuz mu kalacağız?
Çelebi, “Yapılan tahlil sonunda bu sular kullanılmayacak. Bu suları yalnızca insanlar içmiyor. İnekler, köpekler, kediler, kuşlar içiyor. Meyvelerimiz, sebzelerimiz bu sudan besleniyor. Sağlığımıza zararlı mı bilmiyoruz. Bu su kaynaktan çıkıyor, dereye katılıyor ve aynı zamanda da toprağa karışıyor. Oysa köylünün temiz su içmesine çözüm bulmaları gerekiyor. Kaynak su kendi kendini temizleyene kadar sondaj işlemlerinin durdurulması ve köylüye temiz su temin edilmeli ama nedense sondaja devam ettiriliyor.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.