Tarihi yarımadada restorasyon başladı

TURİZM 15.12.2018 - 22:26, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2257+ kez okundu.
 

Tarihi yarımadada restorasyon başladı

Ünye’de “Ada Bakkaliyesi” olarak bilinen tarihi Burunucu Yarımadası’nda restorasyon çalışmaları başladı.
Ünye Belediyesi’nin girişimleriyle, maliyetinin yüzde 75’i Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), yüzde 25’i Ünye Belediyesi tarafından karşılanacak olan ve “Ada Bakkaliyesi” olarak bilinen tarihi Burunucu Yarımadası’nda restorasyon çalışmaları başladı. İhaleyi alan İstanbul merkezli Semave firması yer tesliminin ardından 13 Aralık Perşembe günü restorasyon çalışmalarına başladı. Projenin 1 milyon 150 bin lirası DOKA tarafından, 385 bin lirası Ünye Belediyesi tarafından karşılanacak. Proje kapsamında yenilenecek olan 4 tescilli eserden 3’ü ihaleyi alan firma tarafından 1 eser ise şahsın kendisi tarafından restore edilecek. Tescilli eserlerin, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı çerçevesinde cephe iyileştirmeleri sağlanacak ve ara yollarda buluna kaçak odunluk ve benzeri alanlar kaldırılarak peyzaj düzenlemesi yapılacak. Projeyle aslına uygun bir görüntü kazanacak olan tarihi yarımadada ayrıca tarihi dokuya uygun çeşme ve eskiyi canlandırmak için çömlek fırını inşa edilerek çömlekçiliğin turistlere ve gelecek nesillere aktarılması sağlanacak. Projede ayrıca “Tilla” olarak bilinen alanda oturma grupları ve seyir terası oluşturularak güneşin denizden doğuşu izlenebilecek. Perşembe günü başlanan restorasyon çalışmalarının 2019 yılının mart ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. 
Ünye’de “Ada Bakkaliyesi” olarak bilinen tarihi Burunucu Yarımadası’nda restorasyon çalışmaları başladı.

Ünye Belediyesi’nin girişimleriyle, maliyetinin yüzde 75’i Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), yüzde 25’i Ünye Belediyesi tarafından karşılanacak olan ve “Ada Bakkaliyesi” olarak bilinen tarihi Burunucu Yarımadası’nda restorasyon çalışmaları başladı.

İhaleyi alan İstanbul merkezli Semave firması yer tesliminin ardından 13 Aralık Perşembe günü restorasyon çalışmalarına başladı. Projenin 1 milyon 150 bin lirası DOKA tarafından, 385 bin lirası Ünye Belediyesi tarafından karşılanacak.

Proje kapsamında yenilenecek olan 4 tescilli eserden 3’ü ihaleyi alan firma tarafından 1 eser ise şahsın kendisi tarafından restore edilecek.

Tescilli eserlerin, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı çerçevesinde cephe iyileştirmeleri sağlanacak ve ara yollarda buluna kaçak odunluk ve benzeri alanlar kaldırılarak peyzaj düzenlemesi yapılacak. Projeyle aslına uygun bir görüntü kazanacak olan tarihi yarımadada ayrıca tarihi dokuya uygun çeşme ve eskiyi canlandırmak için çömlek fırını inşa edilerek çömlekçiliğin turistlere ve gelecek nesillere aktarılması sağlanacak. Projede ayrıca “Tilla” olarak bilinen alanda oturma grupları ve seyir terası oluşturularak güneşin denizden doğuşu izlenebilecek.

Perşembe günü başlanan restorasyon çalışmalarının 2019 yılının mart ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.