Torun; Fındıkta senaryo devam ediyor

EKONOMİ 10.06.2019 - 09:42, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 4430+ kez okundu.
 

Torun; Fındıkta senaryo devam ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bu günlerde açıklanan fındık rekolteleri de geçmiş yıllarda oynanan senaryoların devamıdır. Maalesef mağdur olan yine üreticidir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, son günlerde açıklanan  fındık rekoltelerinin kabul edilir olmadığını belirterek, açıklanan abartılı rekolte rakamlarının üreticilerin aleyhine olduğunu söyledi. Yılladır fındıkla ilgili aynı şeylerin konuşulduğunu ancak bir türlü çözüm üretilmediğini ileri süren Torun, "Yaptıkları tek şey üreticilere Alan Bazlı Gelir Desteği adı altında dönüm parası vermek. Zaman zaman da TMO'yu devreye sokar gibi yapıyorlar ancak bunda da çok başarılı olamıyorlar" diye konuştu. Sorunu top yekün ele almalıyız Her sene alınan farklı kararlarla fındığın sorununun çözülemeyeceğini savunan Torun, "Fındık sorununu topyekun ele almazsanız, sürdürülebilir kılmazsanız fındığın sorununu asla çözemezsiniz." şeklinde konuştu. Sorun sadece üretimde değil Fındıkta sadece üreticinin sorunlarının olmadığını kaydeden Torun, benzer sorunları ihracatçı ve tedarikçinin de yaşadığını öne sürdü. Fındığa bir sene fiyat vermekle bu işin çözülemeyeceğini vurgulayan Torun, “Fındık konusunda en az 15-20 yıllık bir planlama yapılması lazım. Bu süreci de takip ederek üreticinin güvence altına alınması gerekiyor." açıklamasında bulundu. Ne oldu, bir şey değişti mi? Yapılacak düzenlemeyle üreticinin ürününü kaça satacağını, tedarikçinin de fındığı kaça alacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Torun, bu tür düzenlemelerin olmaması durumunda sektördeki sorunların devam edeceğini dile getirdi. Torun, fındıkta yaşanan sorunları gündeme getirmek adına Ordu'dan Giresun'a yürüdüklerini, ardından fındık mitingi düzenlediklerini anımsatarak, "Bunların yanı sıra fındık çalıştayı yaptık. Bu da yetmedi mecliste sürekli soru önergeleri verdik. Ne oldu. Bir şey değişti mi? Dolayısıyla fındıkla ilgili geçici değil kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. Her platformda savunacağım   Bundan sonra fındık üreticilerinin haklarını her platformda savunacağının sözünü veren Torun, "Daha önce olduğu gibi fındığı her ortamda gündeme getireceğiz. Üreticilerin sorunlarının takipçisi olacağız. Bu günlerde açıklanan rekolteler de geçmiş yıllarda oynanan senaryoların devamıdır. Maalesef mağdur olan yine üreticidir." diye konuştu. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bu günlerde açıklanan fındık rekolteleri de geçmiş yıllarda oynanan senaryoların devamıdır. Maalesef mağdur olan yine üreticidir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, son günlerde açıklanan  fındık rekoltelerinin kabul edilir olmadığını belirterek, açıklanan abartılı rekolte rakamlarının üreticilerin aleyhine olduğunu söyledi. Yılladır fındıkla ilgili aynı şeylerin konuşulduğunu ancak bir türlü çözüm üretilmediğini ileri süren Torun, "Yaptıkları tek şey üreticilere Alan Bazlı Gelir Desteği adı altında dönüm parası vermek. Zaman zaman da TMO'yu devreye sokar gibi yapıyorlar ancak bunda da çok başarılı olamıyorlar" diye konuştu.
Sorunu top yekün ele almalıyız
Her sene alınan farklı kararlarla fındığın sorununun çözülemeyeceğini savunan Torun, "Fındık sorununu topyekun ele almazsanız, sürdürülebilir kılmazsanız fındığın sorununu asla çözemezsiniz." şeklinde konuştu.

Sorun sadece üretimde değil

Fındıkta sadece üreticinin sorunlarının olmadığını kaydeden Torun, benzer sorunları ihracatçı ve tedarikçinin de yaşadığını öne sürdü. Fındığa bir sene fiyat vermekle bu işin çözülemeyeceğini vurgulayan Torun, “Fındık konusunda en az 15-20 yıllık bir planlama yapılması lazım. Bu süreci de takip ederek üreticinin güvence altına alınması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Ne oldu, bir şey değişti mi?

Yapılacak düzenlemeyle üreticinin ürününü kaça satacağını, tedarikçinin de fındığı kaça alacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Torun, bu tür düzenlemelerin olmaması durumunda sektördeki sorunların devam edeceğini dile getirdi. Torun, fındıkta yaşanan sorunları gündeme getirmek adına Ordu'dan Giresun'a yürüdüklerini, ardından fındık mitingi düzenlediklerini anımsatarak, "Bunların yanı sıra fındık çalıştayı yaptık. Bu da yetmedi mecliste sürekli soru önergeleri verdik. Ne oldu. Bir şey değişti mi? Dolayısıyla fındıkla ilgili geçici değil kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Her platformda savunacağım

 

Bundan sonra fındık üreticilerinin haklarını her platformda savunacağının sözünü veren Torun, "Daha önce olduğu gibi fındığı her ortamda gündeme getireceğiz. Üreticilerin sorunlarının takipçisi olacağız. Bu günlerde açıklanan rekolteler de geçmiş yıllarda oynanan senaryoların devamıdır. Maalesef mağdur olan yine üreticidir." diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.