Torun: Madenciler Ordu'nun ormanlarını yok edecek!

BÖLGE GÜNDEMİ 14.09.2020 - 09:34, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2231+ kez okundu.
 

Torun: Madenciler Ordu'nun ormanlarını yok edecek!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu ormanlarının 3’de 1’inin maden sahası olma riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
  Ordu’da  orman alanı büyüklüğü 202896 hektar iken maden arama sahası izni verilen alanın büyüklüğünün 58566 hektar olduğuna dikkat çeken Torun” İlimizde toplam orman alanının 25 inden daha fazla bir alana maden arama ruhsatı verilmiş durumdadır. Bu oran 17 Eylül 2020 tarihinde ihaleye çıkılacağı ilan edilen 9 yeni sahayla, yani toplamda 11225 hektar alanın daha ilave edilmesi ile 34 seviyesine çıkacaktır. Bu oran her 3 orman alanından birine maden arama sahası ruhsatı verileceği anlamına gelmektedir. Çevre katliamını ve geleceğimizi ipotek altına alan bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir.   -Fatsalı Yurttaşlarımız İçin Hayati Risk Söz Konusu-   Fatsa’daki siyanürlü altın madenciliği uygulamasının yarattığı çevre kirliliğini unutmuş değiliz. Madenin çevresinden alınan 32 toprak ve 11 adet su örneği üzerinde yapılan testlerle bölgede meydana gelen çevre kirliliği çok net bir şekilde ortaya konuldu. Buna göre toprak ve derelerdeki zehirli metaller ortalamanın katbekat üzerinde. Yer kabuğunda ortalama 20 ppm (milyonda bir) düzeyinde olması gereken kurşun değerleri, madenin çevresinde yaklaşık 5 ile 7 kat arasında daha fazla çıktı. Kızılcasu ve Erenyurt deresinin Elekçi ırmağıyla buluştuğu noktada kurşun değeri 10 kat kadar daha fazla. Arsenik değerleri de normalden 6-7 kat fazla. Çok ciddi bir çevre katliamı ve yurttaşlarımız için sağlığı açısından hayati risk ile karşı karşıyayız.   -Üstü Altından Daha Değerli-   Türkiye fındık üretiminde en büyük paya sahip olan Ordu’muzda maden arama sahalarının bu yoğunluğa ulaşması, fındık üretiminin azalmasına ve ülkeye kazandırdığı ihracat gelirlerinin de düşmesine sebep olacaktır. Aynı şekilde bal üretiminde Türkiye’de ilk üç il arasında bulunan Ordu’da madenler nedeniyle ormanlara verilecek zarar neticesinde yaşanacak gelir kaybı da uzun vadede madenin getirisinden kat be kat fazla olacaktır. Unutulmaması gereken, topraklarımızın ve ormanlarımızın üstünün altından daha değerli olduğu gerçeğidir.”dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu ormanlarının 3’de 1’inin maden sahası olma riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.


 
Ordu’da  orman alanı büyüklüğü 202896 hektar iken maden arama sahası izni verilen alanın büyüklüğünün 58566 hektar olduğuna dikkat çeken Torun” İlimizde toplam orman alanının 25 inden daha fazla bir alana maden arama ruhsatı verilmiş durumdadır. Bu oran 17 Eylül 2020 tarihinde ihaleye çıkılacağı ilan edilen 9 yeni sahayla, yani toplamda 11225 hektar alanın daha ilave edilmesi ile 34 seviyesine çıkacaktır. Bu oran her 3 orman alanından birine maden arama sahası ruhsatı verileceği anlamına gelmektedir. Çevre katliamını ve geleceğimizi ipotek altına alan bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir.

 


-Fatsalı Yurttaşlarımız İçin Hayati Risk Söz Konusu-

 


Fatsa’daki siyanürlü altın madenciliği uygulamasının yarattığı çevre kirliliğini unutmuş değiliz. Madenin çevresinden alınan 32 toprak ve 11 adet su örneği üzerinde yapılan testlerle bölgede meydana gelen çevre kirliliği çok net bir şekilde ortaya konuldu. Buna göre toprak ve derelerdeki zehirli metaller ortalamanın katbekat üzerinde. Yer kabuğunda ortalama 20 ppm (milyonda bir) düzeyinde olması gereken kurşun değerleri, madenin çevresinde yaklaşık 5 ile 7 kat arasında daha fazla çıktı. Kızılcasu ve Erenyurt deresinin Elekçi ırmağıyla buluştuğu noktada kurşun değeri 10 kat kadar daha fazla. Arsenik değerleri de normalden 6-7 kat fazla. Çok ciddi bir çevre katliamı ve yurttaşlarımız için sağlığı açısından hayati risk ile karşı karşıyayız.

 


-Üstü Altından Daha Değerli-

 


Türkiye fındık üretiminde en büyük paya sahip olan Ordu’muzda maden arama sahalarının bu yoğunluğa ulaşması, fındık üretiminin azalmasına ve ülkeye kazandırdığı ihracat gelirlerinin de düşmesine sebep olacaktır. Aynı şekilde bal üretiminde Türkiye’de ilk üç il arasında bulunan Ordu’da madenler nedeniyle ormanlara verilecek zarar neticesinde yaşanacak gelir kaybı da uzun vadede madenin getirisinden kat be kat fazla olacaktır. Unutulmaması gereken, topraklarımızın ve ormanlarımızın üstünün altından daha değerli olduğu gerçeğidir.”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.