Ünyeliler ile Fatsalılar birlikte mücadeleye çağrıldı

BÖLGE GÜNDEMİ 23.07.2019 - 10:00, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2358+ kez okundu.
 

Ünyeliler ile Fatsalılar birlikte mücadeleye çağrıldı

Ünye ve Fatsa sınırı Altıntepe bölgesinde siyanürle altın arama faaliyetlerini sürdüren maden şirketine karşı Ünyeliler ve Fatsalılar ortak mücadeleye çağrıldı.
Ünye ve Fatsa sınırı Altıntepe bölgesinde siyanürle altın arama faaliyetlerini sürdüren maden şirketine karşı bir araya gelen ADD Fatsa Şubesi, Ordu Çevre Derneği, Ekolojik Yaşam Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu ve daha birçok STK Fatsa’da düzenledikleri panel ile Ünye ve Fatsa halkını siyanürle yapılan altın arama faaliyetlerine karşı mücadele etmeye çağırdı. Pazar günü Fatsa Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilen ve ilk olarak Önder Babat Kültür Merkezi tarafından yöre insanlarıyla röportajların yer aldığı belgesel filmin izlendiği etkinlikte sık sık Bergama örneği verildi. Üç beş dernekle sonuca gidemeyiz Daha sonra ADD Fatsa Şube Başkanı Nur Hilal Gündüz, “Birkaç hafta üst üste toplantılar gerçekleştirdik ve bundan sonra bu yaşadığımız topraklarda eğer yeniden altın arama faaliyetleri genişlerse ve yeni köylerde de sondaj faaliyetleri başlarsa ne olacağını konuştuk ve ne yapabiliriz dedik. Biz üç beş derneğin bir araya gelmesiyle her hangi bir sonuca gitmemiz mümkün değil. Çok değerli hocalarımız, hemşerilerimiz ve diğer tüm STK’ların görüşleri, fikirleri bizler için çok önemli aslında biz hepimiziz. Arkadaşlarımız bilimsel olarak, ekonomik olarak, sağlık anlamında sizlere altın madeninin bu güne kadar bize ne getirdiğini ve bizden neler götürdüğünü birlikte göreceğiz.” ifadelerine yer verdi. Enerji Yüksek Müh. ve yöre sakini Alaattin Yılmazer, “Tuna Nehrinde olan kaza Çernobil’den sonra en büyük siyanür kazası olarak tarihe geçti ve Avrupa Birliği Siyanürle altın arama madenlerini durdurdu. Kabaktepe Köyü’nün olduğu yerde sazcılar suyu olur. Biz Fatsa olarak ilk büyük kaybını sazcılar suyunu kaybederek yaşadık. O Kabaktepe bölgesinde 98 yılında altın arama faaliyeti yapılmıştı çünkü. Bugün sazcılar suyumuz yok. Bir bilgi eksikliği var. O da kalkınma sözü. Kalkınan kim bizler miyiz, şirket ve ortakları mı? 5 yıllık sürer boyunca Strateks Altın madeni devlete 9 milyon dolarlık bir katkı sağladı sadece ve sadece. Altın madeninde sadece genç erkek nüfus çalışabiliyor fakat tarımdan herkesin çalışabileceği ve kazanç elde edebileceği bir kaynağımız var.” ifadelerini kullandı. Toplantı sonunda platform oluşturuldu. Platforma; Eren Atasoy Nura Hilal Gündüz Atahan Yılmazer Yücel Yüksel Rasul Şahin Ahmet Fidan seçildi.
Ünye ve Fatsa sınırı Altıntepe bölgesinde siyanürle altın arama faaliyetlerini sürdüren maden şirketine karşı Ünyeliler ve Fatsalılar ortak mücadeleye çağrıldı.

Ünye ve Fatsa sınırı Altıntepe bölgesinde siyanürle altın arama faaliyetlerini sürdüren maden şirketine karşı bir araya gelen ADD Fatsa Şubesi, Ordu Çevre Derneği, Ekolojik Yaşam Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu ve daha birçok STK Fatsa’da düzenledikleri panel ile Ünye ve Fatsa halkını siyanürle yapılan altın arama faaliyetlerine karşı mücadele etmeye çağırdı.

Pazar günü Fatsa Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilen ve ilk olarak Önder Babat Kültür Merkezi tarafından yöre insanlarıyla röportajların yer aldığı belgesel filmin izlendiği etkinlikte sık sık Bergama örneği verildi.

Üç beş dernekle sonuca gidemeyiz

Daha sonra ADD Fatsa Şube Başkanı Nur Hilal Gündüz, “Birkaç hafta üst üste toplantılar gerçekleştirdik ve bundan sonra bu yaşadığımız topraklarda eğer yeniden altın arama faaliyetleri genişlerse ve yeni köylerde de sondaj faaliyetleri başlarsa ne olacağını konuştuk ve ne yapabiliriz dedik. Biz üç beş derneğin bir araya gelmesiyle her hangi bir sonuca gitmemiz mümkün değil. Çok değerli hocalarımız, hemşerilerimiz ve diğer tüm STK’ların görüşleri, fikirleri bizler için çok önemli aslında biz hepimiziz. Arkadaşlarımız bilimsel olarak, ekonomik olarak, sağlık anlamında sizlere altın madeninin bu güne kadar bize ne getirdiğini ve bizden neler götürdüğünü birlikte göreceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Enerji Yüksek Müh. ve yöre sakini Alaattin Yılmazer, “Tuna Nehrinde olan kaza Çernobil’den sonra en büyük siyanür kazası olarak tarihe geçti ve Avrupa Birliği Siyanürle altın arama madenlerini durdurdu. Kabaktepe Köyü’nün olduğu yerde sazcılar suyu olur. Biz Fatsa olarak ilk büyük kaybını sazcılar suyunu kaybederek yaşadık. O Kabaktepe bölgesinde 98 yılında altın arama faaliyeti yapılmıştı çünkü. Bugün sazcılar suyumuz yok. Bir bilgi eksikliği var. O da kalkınma sözü. Kalkınan kim bizler miyiz, şirket ve ortakları mı? 5 yıllık sürer boyunca Strateks Altın madeni devlete 9 milyon dolarlık bir katkı sağladı sadece ve sadece. Altın madeninde sadece genç erkek nüfus çalışabiliyor fakat tarımdan herkesin çalışabileceği ve kazanç elde edebileceği bir kaynağımız var.” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda platform oluşturuldu. Platforma; Eren Atasoy Nura Hilal Gündüz Atahan Yılmazer Yücel Yüksel Rasul Şahin Ahmet Fidan seçildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.