Üretici bahçesine küstü!

EKONOMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.04.2018 - 23:34, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1570+ kez okundu.
 

Üretici bahçesine küstü!

Geçen yıl Tarım Bakanlığı’nın 8 Lira 75 Kuruş maliyet belirlediği fındığa TMO eliyle 10 Lira fiyat vermesinin ardından gurbetçi üretici fındığa küstü. Ordu’nun yüksek ilçelerinde Altınordu da dahil olmak üzere dışarı olan gurbetçinin bu yıl fındığını toplamak yerine toplatmayı tercih ettiği belirtildi.
Fındıktan umduğunu bulmayan üretici fındığa küsmeye başladı. Geçen yıl 1 lira 25 kuruş kar ile fındıktan gelir elde etmesi beklenen üretici farklı tepkiler gösteriyor. Ordu’nun yüksek kesimlerinde Altınordu da dahil olmak üzere dışarıda bulanan üreticinin fındığı toplamak yerine toplatmayı tercih ediyor. Hatta kimi gurbetçinin bahçesini toplatacak kişi bulamadığı belirtiliyor. Bu gelişme ise başka ziraat odaları olmak üzere esnaf kuruluşlarını da endişelendiriyor. En büyük endişe göçün artması ve fındıkta kalitenin diplere düşmesi.    Üretici emeğinin karşılığını alabilmeli Konuyu Ordu Olay’a değerlendiren Gürgentepe Ziraat Odası (GZO) Başkanı Akın Çalış, “Gurbetteki üreticinin fındığa olan ilgisi azaldı. Bu sene daha az gelecekleri görülüyor. Tabi bu fiyatların bir yansıması. Kar etmeyince buradaki akrabasına, köylüsüne üçte biri veriyor. Artık yarı yarıya kimse fındığı toplamıyor. Çünkü kurtarmıyor. Bu bahçelerin bakımı konusunda sıkıntı doğurur. Bakım yeterli olmaz. Ayrıca gelmeyen nüfus ilçe ekonomilerini de zora sokar. Bizim çiftçiliği özendirilecek bir meslek haline getirmemiz gerekiyor. Bu üreticinin karnını doyması ile olur. Bunun yolunu bulmamız gerekiyor.  Çiftçi çalıştığının karşılığını almalı, alın terinin karşılığını almalı.” dedi. Bahçeler orman olacak Kabadüz Ziraat Odası (KZO) Başkanı İdris Kurt ise, “Gurbetçiyi bırakın Kabadüzlü olup Altınordu’daki üretici bahçesine girmiyor birisine veriyor. Artık üçte bire veren de yok çünkü olan yok. Geçen seneye kadar üçte bire toplayan oluyordu. Biri bana kalır biri masrafa gider birini de bahçe sahibine veririm diyordu. Artık dörtte bire ancak bahçeyi alıyor. Çünkü fındık fiyat ileri gitmedi ana maliyetler sürekli arttı. Zaten sadece toplatma maliyeti bir kiloda 4 lirayı geçiyor. Gurbeti bırakın Kabadüz’deki üretici bile fındığını toplatmamayı düşünüyor. ‘Zarar ediyorum niye toplayayım’ diyor. Bunun sonu fındık bahçeleri orman olur. Sürekli zarar ettiği işi yapan birileri olur mu? Sadece doğrudan gelir desteğini alıp yatan üretici ortaya çıkacak. Bu ülkenin de Ordu’nun da zararına olur.” diye konuştu. Göç önlenemez olur Kabadüz Esnaf Kredi Kooperatifi Başkanı Necmettin Kurucu da, gurbetten üreticinin gelmeyeceği yönünde güçlü işaretlerinin ortaya çıktığını ifade ederek, “Fındık bu bölgenin can damarı. Bu  ülke için de önemli bir ürün. Fındık 10 liraya asla kurtarmıyor. Ben biliyorum ki değil üçte biri dörtte bire bahçesini bedava toplatmak isteyen bile var. Kış ayları bizim için hemen ölü sezondur. Yaz ayları buralar neşelenir. Gurbetçi gelmez ise buradaki ekonomi daha da zayıflar. Niye fındığı gavura ucuz yedireceğiz diye gayret ediyorlar anlamıyorum.  Bu fiyat politikası değişmeli, fındığa sahip çıkılmalı. Ayrıca alan bazlı değil ürün bazlı destekleme sistemi olmalı. Bu olmaz ise göç bitmez, burada insan kalmaz. Buranın yarıdan fazlası zaten gurbette. ” şeklinde konuştu.  
Geçen yıl Tarım Bakanlığı’nın 8 Lira 75 Kuruş maliyet belirlediği fındığa TMO eliyle 10 Lira fiyat vermesinin ardından gurbetçi üretici fındığa küstü. Ordu’nun yüksek ilçelerinde Altınordu da dahil olmak üzere dışarı olan gurbetçinin bu yıl fındığını toplamak yerine toplatmayı tercih ettiği belirtildi.

Fındıktan umduğunu bulmayan üretici fındığa küsmeye başladı. Geçen yıl 1 lira 25 kuruş kar ile fındıktan gelir elde etmesi beklenen üretici farklı tepkiler gösteriyor. Ordu’nun yüksek kesimlerinde Altınordu da dahil olmak üzere dışarıda bulanan üreticinin fındığı toplamak yerine toplatmayı tercih ediyor. Hatta kimi gurbetçinin bahçesini toplatacak kişi bulamadığı belirtiliyor. Bu gelişme ise başka ziraat odaları olmak üzere esnaf kuruluşlarını da endişelendiriyor. En büyük endişe göçün artması ve fındıkta kalitenin diplere düşmesi.  

 Üretici emeğinin karşılığını alabilmeli

Konuyu Ordu Olay’a değerlendiren Gürgentepe Ziraat Odası (GZO) Başkanı Akın Çalış, “Gurbetteki üreticinin fındığa olan ilgisi azaldı. Bu sene daha az gelecekleri görülüyor. Tabi bu fiyatların bir yansıması. Kar etmeyince buradaki akrabasına, köylüsüne üçte biri veriyor. Artık yarı yarıya kimse fındığı toplamıyor. Çünkü kurtarmıyor. Bu bahçelerin bakımı konusunda sıkıntı doğurur. Bakım yeterli olmaz. Ayrıca gelmeyen nüfus ilçe ekonomilerini de zora sokar. Bizim çiftçiliği özendirilecek bir meslek haline getirmemiz gerekiyor. Bu üreticinin karnını doyması ile olur. Bunun yolunu bulmamız gerekiyor.  Çiftçi çalıştığının karşılığını almalı, alın terinin karşılığını almalı.” dedi.

Bahçeler orman olacak

Kabadüz Ziraat Odası (KZO) Başkanı İdris Kurt ise, “Gurbetçiyi bırakın Kabadüzlü olup Altınordu’daki üretici bahçesine girmiyor birisine veriyor. Artık üçte bire veren de yok çünkü olan yok. Geçen seneye kadar üçte bire toplayan oluyordu. Biri bana kalır biri masrafa gider birini de bahçe sahibine veririm diyordu. Artık dörtte bire ancak bahçeyi alıyor. Çünkü fındık fiyat ileri gitmedi ana maliyetler sürekli arttı. Zaten sadece toplatma maliyeti bir kiloda 4 lirayı geçiyor. Gurbeti bırakın Kabadüz’deki üretici bile fındığını toplatmamayı düşünüyor. ‘Zarar ediyorum niye toplayayım’ diyor. Bunun sonu fındık bahçeleri orman olur. Sürekli zarar ettiği işi yapan birileri olur mu? Sadece doğrudan gelir desteğini alıp yatan üretici ortaya çıkacak. Bu ülkenin de Ordu’nun da zararına olur.” diye konuştu.

Göç önlenemez olur

Kabadüz Esnaf Kredi Kooperatifi Başkanı Necmettin Kurucu da, gurbetten üreticinin gelmeyeceği yönünde güçlü işaretlerinin ortaya çıktığını ifade ederek, “Fındık bu bölgenin can damarı. Bu  ülke için de önemli bir ürün. Fındık 10 liraya asla kurtarmıyor. Ben biliyorum ki değil üçte biri dörtte bire bahçesini bedava toplatmak isteyen bile var. Kış ayları bizim için hemen ölü sezondur. Yaz ayları buralar neşelenir. Gurbetçi gelmez ise buradaki ekonomi daha da zayıflar. Niye fındığı gavura ucuz yedireceğiz diye gayret ediyorlar anlamıyorum.  Bu fiyat politikası değişmeli, fındığa sahip çıkılmalı. Ayrıca alan bazlı değil ürün bazlı destekleme sistemi olmalı. Bu olmaz ise göç bitmez, burada insan kalmaz. Buranın yarıdan fazlası zaten gurbette. ” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.