Uzun yaşıyorsak sebebi nivik

YAŞAM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 14.05.2019 - 22:40, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2440+ kez okundu.
 

Uzun yaşıyorsak sebebi nivik

Gölköy’de uzun ömrün kaynağı olarak gösterile bitkilerin toplanma zamanı başladı.
Gölköy'ün çeşitli mahallelerinde uzun ömür kaynağı olan bilinen ısırgan, nivik, cacık,  melocan, mendek, kaldirik gibi bitkilerin toplanmasına başlandı. Gölköy'ün  dağlık ve nemli arazilerinde yetişen otlar evlerde yemeklik  olarak tüketiliyor. O otları toplayan isimlerden biri olan Erol Çelik, “Türkiye'nin en uzun ömürlü ve sağlıklı 10 yeri arasında gösterilen Gölköy ili ilgili bilim insanlarının çalışmaları var. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, uzun ömürlü olunması, iklim koşullarından diyebiliriz. Tabiat ve coğrafi güzellikler etkiliyor. Beslenme alışkanlıkları etkiliyor.  Uzun ömrün sırrının ısırgan, nivik,  melocan, mendek gibibitkiler olduğunu büyüklerimiz söylüyor.  Kaldirik toplamasının biraz zahmetli. Sabahın erken saatlerinde dağlara veya fındık bahçelerine giderek bunu topluyoruz. Toplarken tek tek kaldirik otunu kökünden kesiyoruz. Tabii bu da biraz zahmetli oluyor. Gölköy’de bolca yetişen bir sebze türü olan kaldirikin çeşitli usullerde yemeği yapılıyor. Asıl önemlisi bunlar organik ve doğal ürünler." dedi.
Gölköy’de uzun ömrün kaynağı olarak gösterile bitkilerin toplanma zamanı başladı.

Gölköy'ün çeşitli mahallelerinde uzun ömür kaynağı olan bilinen ısırgan, nivik, cacık,  melocan, mendek, kaldirik gibi bitkilerin toplanmasına başlandı. Gölköy'ün  dağlık ve nemli arazilerinde yetişen otlar evlerde yemeklik  olarak tüketiliyor.

O otları toplayan isimlerden biri olan Erol Çelik, “Türkiye'nin en uzun ömürlü ve sağlıklı 10 yeri arasında gösterilen Gölköy ili ilgili bilim insanlarının çalışmaları var. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, uzun ömürlü olunması, iklim koşullarından diyebiliriz. Tabiat ve coğrafi güzellikler etkiliyor. Beslenme alışkanlıkları etkiliyor.  Uzun ömrün sırrının ısırgan, nivik,  melocan, mendek gibibitkiler olduğunu büyüklerimiz söylüyor.  Kaldirik toplamasının biraz zahmetli. Sabahın erken saatlerinde dağlara veya fındık bahçelerine giderek bunu topluyoruz. Toplarken tek tek kaldirik otunu kökünden kesiyoruz. Tabii bu da biraz zahmetli oluyor. Gölköy’de bolca yetişen bir sebze türü olan kaldirikin çeşitli usullerde yemeği yapılıyor. Asıl önemlisi bunlar organik ve doğal ürünler." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.