“Yaygara Değil Demokratik Kültür Sayın Güler”

BÖLGE GÜNDEMİ (Ordu Olay ) - Ordu Olay Gazetesi | 08.05.2020 - 07:27, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1274+ kez okundu.
 

“Yaygara Değil Demokratik Kültür Sayın Güler”

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel beraberinde CHP Perşembe İlçe Başkanı Faruk Piroğlu ve çevre örgütleri yetkilileri Perşembe’nin Yason Burnu’na giderek yaşanan tahribatı yerinde gözlemlemiş hatta kepçelerin ezerek parçaladığı arkeolojik kalıntıları kameralara göstermişti. Adıgüzel’in Yason’dan ayrılmasından hemen sonra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler de Yason Burnu’na gitmiş, yapılanların yanlışlığını kabul etmiş ve düzeltilmesi talimatını vermişti.
  Daha sonra Hilmi Güler yaptığı açıklamada buradaki projede revizyon yapılacağını, SİT alanının tamamında yol duvar ışıklandırma gibi itiraz edilen konuların projeden çıkarılacağını açıkladı. Fakat bu açıklamanın giriş kısmında, Yason Burnu’ndaki yapılanlara itirazları “Yaygara” olarak nitelemesi tartışmalara neden oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Adıgüzel şunları ifade etti: “Hilmi Güler’in, Yason Burnu’nda yapılanlara itiraz eden ben dâhil çevre örgütleri ve yöre halkı, herkesi kastederek “boş yere yaygara çıkarılıyor” ifadesi var. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Hem gelip bu iş yanlış olmuş diyorsunuz ve iptal ediyorsunuz hem de itiraz edenleri yaygara çıkarmakla itham ediyorsunuz. Bu bir çelişki değil mi? Hâlbuki sizin gibi tecrübeli bir siyasetçiye, “evet bu iş yanlış olmuş, tepkiler haklıymış” demek yakışırdı. Bu daha erdemli bir davranış olurdu. Kaldı ki sormak isterim Ordu merkezine sadece 30 km mesafedeki, hem de Ordu’nun hatta Karadeniz’in göz bebeği olan Yason Burnu’nda olanları biz dillendirmesek Sayın Güler’in haberi bile yoktu. Çünkü dün gelip görünce yapılan yanlışlığı ifade etti ve olanlardan haberi olmadığı ortaya çıktı. Bir başka önemli konu da bugüne kadar yapılanlardan kimlerin sorumlu olduğudur. Öğrendiğimize göre kepçeyle açılan yolun tekrar doldurulması için buradan alınan toprağın değil başka yerden dolgu toprak getirildiği bildirildi. Bu şu demek, yörede mor anemon dâhil, yarımadaya has endemik bitki türleri var. O getirdiğiniz toprakla beraber hem oraya ait olmayan türleri nakletmiş olacaksınız. Hem de oranın doğal florasını bozup belki de birçok endemik bitki türünü yok edeceksiniz. Bugüne kadar hukuka aykırı olarak yapılanlardan kim sorumludur? Bu sorumlulara gereken ceza verilecek midir? Tüm medeni ülkelerde olduğu gibi doğaya ve tarihe zarar veren cezasını çekecek ki bir daha başkaları aynısını yapmaya cesaret edemesin. Sayın Güler belde evleri inşaatında gösterdiği tavırla toplumdaki olumlu izlenimini Yason Burnu’nda yapılan ile yok edecekti. Sözüm ona “yaygaralar” sayesinde Yason Burnu’nu katleden Belediye Başkanı olmaktan kurtuldu. Kamuoyuna ve kendisine daha önce ifade ettiğimiz üzere biz yapılan her olumlu işin yanında, yanlışın da karşısında olmaya devam edeceğiz. Bu tavrımız, yeni gündeme gelen Orta Cami ve sahil otoparkı konularında da aynı şekilde devam edecek. Buralarda da yeni bir hataya düşmemek için tavsiyem, halkı ve STK’ları sürece dâhil eden bir karar mekanizması oluşturmasıdır.”
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel beraberinde CHP Perşembe İlçe Başkanı Faruk Piroğlu ve çevre örgütleri yetkilileri Perşembe’nin Yason Burnu’na giderek yaşanan tahribatı yerinde gözlemlemiş hatta kepçelerin ezerek parçaladığı arkeolojik kalıntıları kameralara göstermişti. Adıgüzel’in Yason’dan ayrılmasından hemen sonra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler de Yason Burnu’na gitmiş, yapılanların yanlışlığını kabul etmiş ve düzeltilmesi talimatını vermişti.

 

Daha sonra Hilmi Güler yaptığı açıklamada buradaki projede revizyon yapılacağını, SİT alanının tamamında yol duvar ışıklandırma gibi itiraz edilen konuların projeden çıkarılacağını açıkladı. Fakat bu açıklamanın giriş kısmında, Yason Burnu’ndaki yapılanlara itirazları “Yaygara” olarak nitelemesi tartışmalara neden oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Adıgüzel şunları ifade etti:

“Hilmi Güler’in, Yason Burnu’nda yapılanlara itiraz eden ben dâhil çevre örgütleri ve yöre halkı, herkesi kastederek “boş yere yaygara çıkarılıyor” ifadesi var. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Hem gelip bu iş yanlış olmuş diyorsunuz ve iptal ediyorsunuz hem de itiraz edenleri yaygara çıkarmakla itham ediyorsunuz. Bu bir çelişki değil mi? Hâlbuki sizin gibi tecrübeli bir siyasetçiye, “evet bu iş yanlış olmuş, tepkiler haklıymış” demek yakışırdı. Bu daha erdemli bir davranış olurdu.

Kaldı ki sormak isterim Ordu merkezine sadece 30 km mesafedeki, hem de Ordu’nun hatta Karadeniz’in göz bebeği olan Yason Burnu’nda olanları biz dillendirmesek Sayın Güler’in haberi bile yoktu. Çünkü dün gelip görünce yapılan yanlışlığı ifade etti ve olanlardan haberi olmadığı ortaya çıktı.

Bir başka önemli konu da bugüne kadar yapılanlardan kimlerin sorumlu olduğudur. Öğrendiğimize göre kepçeyle açılan yolun tekrar doldurulması için buradan alınan toprağın değil başka yerden dolgu toprak getirildiği bildirildi. Bu şu demek, yörede mor anemon dâhil, yarımadaya has endemik bitki türleri var. O getirdiğiniz toprakla beraber hem oraya ait olmayan türleri nakletmiş olacaksınız. Hem de oranın doğal florasını bozup belki de birçok endemik bitki türünü yok edeceksiniz.

Bugüne kadar hukuka aykırı olarak yapılanlardan kim sorumludur? Bu sorumlulara gereken ceza verilecek midir? Tüm medeni ülkelerde olduğu gibi doğaya ve tarihe zarar veren cezasını çekecek ki bir daha başkaları aynısını yapmaya cesaret edemesin.

Sayın Güler belde evleri inşaatında gösterdiği tavırla toplumdaki olumlu izlenimini Yason Burnu’nda yapılan ile yok edecekti. Sözüm ona “yaygaralar” sayesinde Yason Burnu’nu katleden Belediye Başkanı olmaktan kurtuldu. Kamuoyuna ve kendisine daha önce ifade ettiğimiz üzere biz yapılan her olumlu işin yanında, yanlışın da karşısında olmaya devam edeceğiz.

Bu tavrımız, yeni gündeme gelen Orta Cami ve sahil otoparkı konularında da aynı şekilde devam edecek. Buralarda da yeni bir hataya düşmemek için tavsiyem, halkı ve STK’ları sürece dâhil eden bir karar mekanizması oluşturmasıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.