Yüreklerdeki öfke ve kin ateşini de söndürmeliyiz

BÖLGE GÜNDEMİ (AA) - Anadolu Ajansı | 26.03.2013 - 15:29, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1372+ kez okundu.
 

Yüreklerdeki öfke ve kin ateşini de söndürmeliyiz

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, çözüm sürecine ilişkin ''Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz'' dedi.
 İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başkanlık olarak çağı doğru okumak için toplantılar düzenlediklerini, bu amaçla İzmir'deki din görevlileriyle bir araya geldiklerini söyledi.Vali Kıraç da ziyareti dolayısıyla Görmez'e teşekkür etti. Görmez, bir gazetecinin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, Türkiye'de birlik, beraberliğin ve kardeşliğin tesis edilmesinin herkesten önce varlık amacı kardeşlik olan Diyanet camiasını sevindireceğini söyledi.Kardeşliğin, kardeşlik edebiyatı ile değil, kardeşlik ahlakı ve hukukuyla oluşturulabileceğini vurgulayan Görmez, bu konuda herkese görevler düştüğünü kaydetti. Görmez, Türkiye'nin 30 yıldır tüm enerjisini alan terörün sona ermesinin en büyük temennileri olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:''Din de dil de Allah'ın. Allah'ın dinini, rahmet yüklü mesajı insanlara anlatmak için dil sınırlaması getirmek doğru değil. İbadette bir resmi dil vardır. İslam dininin ibadetlerinde malumunuz namaz kılarken Kur'anı Kerim'in orijinal metnini okuyoruz. Ancak insanlara dinin rahmet mesajını anlatırken... Bugün din görevlileriyle buluştuğumuzda, burası bir turizm kenti, her mihrap görevlisinin Türkçe'nin dışında bir başka dil bilmesi gerektiği üzerinde durdum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapan tüm arkadaşlarımızın ortak gönül dilini yakalayacak, bulacak her türlü çalışma ve çabası içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum.''Silahların susmasının herkesi mutlu edeceğini, ancak gönüllerdeki ateşi söndürmenin önemli olduğunu belirten Görmez, ''Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz. Diyanet İşleri olarak gerek camide gerek cami dışında en büyük görev olarak bunu yapabileceğimizi ifade edebilirim. Yüreklerde yanlış olarak tutuşturulan kin ve öfke ateşlerini söndürmek için elimizden gelen her türlü gayreti sarf edeceğiz. Bunu vatandaşlarımız hangi dilden anlıyorsa o dille izah edeceğiz'' diye konuştu. İzmir'e protokol camisi müjdesiGörmez, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti.Çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk felsefesini İzmir'de görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Görmez, Kocaoğlu ile görüşmesinde protokol camisinin müjdesini aldığını, bunun sevindirici bir haber olduğunu söyledi.Kocaoğlu da protokol camisinin Üçkuyular Vapur İskelesi karşısındaki 20 dönümlük alana inşa edilmesinin düşünüldüğünü belirtti.Görmez, bir gazetecinin din görevlileriyle buluştuğu toplantıda ''İzmir'in manevi hayatının ayağa kaldırılması'' ve ''İzmir'de farklı bir dindarlığın olduğu'' şeklindeki ifadelerini hatırlatması üzerine, ''Sadece İzmir'le ilgili değil, tüm ülkenin manevi hayatının son derece önemli olduğunu'' anlatarak, ''İzmir'deki irfan geleneğini görmekten mutluluk duyuyorum. Farklı dindarlığı derken daha barışçı, insanları birleştiren gönül diline sahip bir dindarlığı var'' dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, çözüm sürecine ilişkin ''Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz'' dedi.

 İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başkanlık olarak çağı doğru okumak için toplantılar düzenlediklerini, bu amaçla İzmir'deki din görevlileriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Vali Kıraç da ziyareti dolayısıyla Görmez'e teşekkür etti.

Görmez, bir gazetecinin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, Türkiye'de birlik, beraberliğin ve kardeşliğin tesis edilmesinin herkesten önce varlık amacı kardeşlik olan Diyanet camiasını sevindireceğini söyledi.

Kardeşliğin, kardeşlik edebiyatı ile değil, kardeşlik ahlakı ve hukukuyla oluşturulabileceğini vurgulayan Görmez, bu konuda herkese görevler düştüğünü kaydetti. Görmez, Türkiye'nin 30 yıldır tüm enerjisini alan terörün sona ermesinin en büyük temennileri olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

''Din de dil de Allah'ın. Allah'ın dinini, rahmet yüklü mesajı insanlara anlatmak için dil sınırlaması getirmek doğru değil. İbadette bir resmi dil vardır. İslam dininin ibadetlerinde malumunuz namaz kılarken Kur'anı Kerim'in orijinal metnini okuyoruz. Ancak insanlara dinin rahmet mesajını anlatırken... Bugün din görevlileriyle buluştuğumuzda, burası bir turizm kenti, her mihrap görevlisinin Türkçe'nin dışında bir başka dil bilmesi gerektiği üzerinde durdum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapan tüm arkadaşlarımızın ortak gönül dilini yakalayacak, bulacak her türlü çalışma ve çabası içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum.''

Silahların susmasının herkesi mutlu edeceğini, ancak gönüllerdeki ateşi söndürmenin önemli olduğunu belirten Görmez, ''Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz. Diyanet İşleri olarak gerek camide gerek cami dışında en büyük görev olarak bunu yapabileceğimizi ifade edebilirim. Yüreklerde yanlış olarak tutuşturulan kin ve öfke ateşlerini söndürmek için elimizden gelen her türlü gayreti sarf edeceğiz. Bunu vatandaşlarımız hangi dilden anlıyorsa o dille izah edeceğiz'' diye konuştu.

İzmir'e protokol camisi müjdesi
Görmez, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti.

Çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk felsefesini İzmir'de görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Görmez, Kocaoğlu ile görüşmesinde protokol camisinin müjdesini aldığını, bunun sevindirici bir haber olduğunu söyledi.

Kocaoğlu da protokol camisinin Üçkuyular Vapur İskelesi karşısındaki 20 dönümlük alana inşa edilmesinin düşünüldüğünü belirtti.

Görmez, bir gazetecinin din görevlileriyle buluştuğu toplantıda ''İzmir'in manevi hayatının ayağa kaldırılması'' ve ''İzmir'de farklı bir dindarlığın olduğu'' şeklindeki ifadelerini hatırlatması üzerine, ''Sadece İzmir'le ilgili değil, tüm ülkenin manevi hayatının son derece önemli olduğunu'' anlatarak, ''İzmir'deki irfan geleneğini görmekten mutluluk duyuyorum. Farklı dindarlığı derken daha barışçı, insanları birleştiren gönül diline sahip bir dindarlığı var'' dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.