2024-2025 Akademik Yıl Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Gerçekleştirildi
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra bakanlar, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve rektörler, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. Törende Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Bostancı ile birlikte öğretim üyeleri de yer aldı.
2024-2025 Akademik Yılı’nın öğrenciler, akademisyenler, idari personel ve ülke için hayırlı olmasını dileyen Özvar, konuşmasının başında Gazze'deki insani krize dikkat çekerek uluslararası akademisyen ve öğrencilere yönelik baskılara karşı üniversitelerin desteğini vurguladı.
Yapay zekâ alanında Türkiye'nin kaydettiği önemli gelişmelere dikkat çeken Özvar, Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan 2024 Yapay Zekâ İndeksi Raporu'na atıfta bulunarak “Bilişim, bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyindeki mezun sayıları bakımından sıralamalarda Türkiye, İngiltere ve Almanya’dan sonra Avrupa’daki diğer bütün ülkeleri geride bırakarak üçüncü ülke olmuştur. Yine Avrupa ülkeleri arasında bu alanlarda son on yılda lisans mezunu en yüksek artış oranları dikkate alındığında ilk sırada yüzde 153 ile Norveç, onun ardından ikinci sırada yüzde 118’lik oranla Türkiye gelmektedir.” dedi.
Yükseköğretimde kalite, yenilikçilik, ihtisaslaşma, çeşitlilik ve rekabetçiliği teşvik eden yaklaşımlarının olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını ifade eden Özvar, Türk üniversitelerinin son birkaç yılda uluslararası üniversite sıralamalarında gösterdiği ilerlemenin bu durumun bir göstergesi olduğunu şu sözlerle aktardı: “2025 yılı sıralamalarına göre dünyada ilk 500 üniversite içinde 5 üniversitemiz ve ilk 1000’de ise 11 üniversitemiz yer almıştır. Pek çok üniversitemiz listede yükseliş gösterirken hiçbir üniversitemiz sıralamada gerilememiştir.” diye konuştu.
Özvar, Türk üniversitelerinin sadece kendi toplumlarına değil, diğer ülkelerin gençliğine de eğitim verme konusundaki başarılarının, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınma yolunda daha belirgin ve üretken roller oynamaya başladığını belirterek “Gelişmişlik düzeyini teknoloji; teknoloji üretimini ise bilimsel araştırmalar besler. Bilimsel araştırmaların yuvası ise üniversitelerdir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdiği konuşmasında, Bir milletin insanlığın ortak bilgi birikimine katkıları oranında güçlü olduğunu belirterek bilgiyi üreten, işleyen, geliştiren, yayılmasını sağlayan merkezlerin ise hiç şüphesiz üniversiteler olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akademi sadece bilgi aktarım yeri değil, aynı zamanda bir ülkenin ihtiyacı olan tüm fikri temellendirmelerin zeminidir. Bununla birlikte akademi bir ülkenin ihtiyacı olan pozitif ve sosyal bilimlerin can damarıdır." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk üniversitelerine yakışan, kısa vadede bilimsel yayınlarda ülkemizin ilk 10 arasına girmesini sağlamaktır. İnşallah sizlerin de gayretleriyle bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi. Üniversitelerden teknoloji, fikir, teori, kavram, insanlığın ortak mirasını geliştiren bilimsel tezler üretmede kalitelerini göstermelerini beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu süreçte, hükümet olarak her daim sizlerin yanında olacağımızı burada tekraren ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Dijital platformlardan yayılan cerahatin, sapkın akımların, uyuşturucu illetinin, alkol belasının, televizyon dizilerinin özendirdiği mafya kültürünün, infaz ve ıslah sistemindeki boşlukların, bu acıların yaşanmasında rol oynadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vakaların ekseriyetinde failin de mağdurun da gençlerden oluştuğuna işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet ve devlet olarak, bu hadiselerin önüne geçecek adımlar atılmadığı takdirde Batılı ülkelerin karşılaştığı sıkıntılarla yüzleşmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Gençlerimizi modern popüler kültürün insafına terk edemeyiz. Gençlerimizin sosyal medyanın ve dijital mecraların her türlü melanetin bulunduğu karanlık dehlizlerinde yitip gitmelerine seyirci kalamayız. Milletimizi asırlardır sarsılmadan ayakta tutan milli ve manevi değerlerimiz, bu mücadelede en büyük destekçimiz olacaktır. Üniversitelerimizin daha fazla sorumluluk alması, kendilerine emanet edilen gençlerimize daha fazla sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerle gençlerimizin milli kimlik inşasına üniversitelerimizin katkı vermesi gerekiyor."
Konuşmaların ardından üniversitelerdeki bilimsel araştırma ve ilmi çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek üzere yükseköğretim kurulu tarafından hayata geçirilen 2024 yılı Yükseköğretim Kurulu Üstün Başarı Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Akademisyenler ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.