“Borçlanarak değil, üreterek yönetmeliyiz”

“Bizim Ünye Belediyesi olarak amacımız, hayalimiz, hedefimiz kırsaldaki nüfusu artırmak, çiftçinin, üreticinin buralarda ürettiği ürününe hak ettiği değerini vermek. Ürettiği ürünü alıp bunun içinde depolama, paketleme, patentleme, pazarlama teşkilatı kurup belediye eli ile satış yapmaktır.”diyen İlhan, borçlanarak belediye yönetilmesinden değil de, üretilerek belediye yönetilmesi taraftarı olduklarını söyledi.

31 Mart Yerel Seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren Saadet Partisi Ünye Belediye Başkan adayı Avukat Veysel İlhan, Saraycık Mahallesi’ni ziyaret etti.

Kapanan Saraycık İlkokulu önünde mahalle halkına hitap eden İlhan,  “Ben Saadet Partisi’nin Ünye Belediye Başkan adayıyım. Bu seçimlerde İdris Naim Şahin Bey Ordu Büyükşehir Başkan adayı, ben de Ünye Belediye Başkan adayı sıfatıyla tercih formunda önünüzdeyiz. Tercih formunda bu güzel isimleri görmekten mutlu olduk ama acaba bunlar ne yapar diye soruyorsunuz bizi köyünüze davet ettiniz. Allah sizlerden razı olsun” dedi.

-“Ünye de can çekişiyor, yoğun bakıma ihtiyacı var”-

İlhan, 2014 yılında İdris Naim Şahin Beyin emekleriyle Ordu büyükşehir olurken iki konuda tereddütlerinin olduğunu hatırlatarak, “Birincisi kırsalın boşaltılması, kırsalın boşaltılmasıyla birlikte şehrine inen nüfus ile şehrin betonlaşması. İkinci kötü gördüğümüz ihtimal kırsal boşalınca üretim sahaları boşalacaktı, üretim sahaları da boşaldı.”diyerek iki sorunun da baş gösterdiğini söyledi.

Ordu ve Fatsa şehir merkezlerinin dikey mimari ile betona boğulduğunu belirten İlhan, “Nefes alacak yer kalmadı. Ünye de can çekişiyor, yoğun bakıma ihtiyacı var. Kırsalın boşalmasıyla şehrine inen nüfus ile şehrin betonlaşması gerçekleşti. Şimdi tekrar kırsalın doldurulması lazım. Tekrar bu arazilerin işlenmesi lazım. İkinci kötü gördüğümüz ihtimal kırsal boşalınca üretim sahaları boşalacaktı, üretim sahaları da boşaldı. Şimdi köyünüzdeyiz. Benim hiçbir şey anlatmamam gerek yok. Sağlık ocağı ve ilkokul konuşuyor. Biz bunları kapattığımızda, yani devlet babayı toprak anayı küstürdüğümüzde burada insanın durması için gereken sebeplerden birkaçı kalkıyor” dedi. 

-“Belediyecilik kırsalı tekrar şenlendirmek zorunda”-

Ürettiğinin karşılığını alamayan insanın kırsalda durmasının imkânı olmadığını, belediyeciliğin kırsalı kalkındırmak zorunda olduğunu vurgulayan Saadet Partisi Ünye Belediye Başkan adayı Veysel İlhan, şunları söyledi:

“Burada insanın durması için ürettiği alın terinin karşılığını alması gerekir. Maalesef ürettiğinin karşılığını alamayan insanın burada durmasının imkânı yoktur. O zaman belediyecilik bir şey yapmak zorunda. Kırsalı tekrar şenlendirmek zorunda,  şimdi biz bugün bu köye geldik diye bu cümleyi kullanmıyorum. Aşağıda okulları ve hastaneleri ziyaret ederken hepsinde aynı cümleyi kullanıyorum. Kırsal mutlaka doldurulmak zorunda. Kırsal aslında toprakla tohumun buluştuğu yer. İnsanla toprağın buluştuğu yer. Aslında insanın gerekli olduğu her şeyin olduğu yer. Eskiden zenginlik ambarların dolu olmasıyla ölçülüyordu. Şimdi ambar da, ahır da, köyde, evde, okul da, sağlık ocağı da boş. Tekrar doldurmak için birilerinin bir şey yapması lazım.”

-“Köyler emeklilerin son sığınak yerleri değil, gençlerin üretim haneleridir” -

Köylerin emekli insanların çekildiği yerler değil, gençlerin üretim haneleri olarak  kullanması gereken yerler olduğunu vurgulayan İlhan, “Ben biliyorum ki neredeyse köylerin tamamı boş. Yeni hane kurmaya ihtiyaç olmadan bu proje ortaya konulduğunda üretim buradan sağlandığında, paranın kaynağı buraya aktarıldığında insanımız tekrar buraya döner. Köyler emeklilerin son sığınak yerleri değil, gençlerin üretim haneleri olur. İnanın bunu yapacak başka kimse yok. Doğru adres burasıdır. İdris Naim Bey bizim şansımız oldu. Onun sayesinde tabiri caizse onun rüzgârıyla yelkenlerimiz şişti ama gemiyi doğru limana ulaştırmak zorundayız.” dedi.

- “Para bitti, artık para kazanmak lazım” -

Saadet Partisi Ünye Belediye Başkan adayı Av. Veysel İlhan, çalışmaları kapsamında Ünye Köylü Pazarı ve çevre esnaflarını da aralıksız ziyaret ediyor. 

Pazara ürününü getiren köylünün, sabah sergisini açıp gerekli düzen ve istifini yapan seyyar sergici esnafın, kepengini açan ve müşteri bekleyen işyerlerinin yeteri kadar satış yapamamaktan şikayetçi olduklarına dikkat çeken İlhan, “Bu insanlar, esnaflar, işyeri sahipleri satış yapamazsa nasıl ayakta kalabilirler? Bunu böyle daha ne kadar sürdürebilirler. Peki bu niye böyle? Çünkü para bitti. Vatandaşın cebinde alışveriş yapmaya para kalmadı. Bu ne kadar böyle gider? Gitmez. Tez zamanda para kazanmanın kanallarını açmak zorundayız.” dedi.  

Veysel İlhan, para kazanılması, para kazandıracak kanalların açılması ile ilgili belediyelere düşen görevlere değinerek, şunları söyledi:

 

"Belediyeciliğin görevi insanı çalıştıracak, emeğinin karşılığını alabilecek politikalar geliştirmek olmalıdır. Bizim Ünye Belediyesi olarak amacımız, hayalimiz, hedefimiz kırsaldaki nüfusu artırmak, çiftçinin, üreticinin buralarda ürettiği ürününe hak ettiği değerini vermek. Ürettiği ürünü alıp bunun içinde depolama, paketleme, patentleme, pazarlama teşkilatı kurup belediye eli ile satış yapmaktır. Türkiye'de buna örnek belediyeler var. Örnek muhalefet belediyeleri var. Basit bir cümle ile paranın ideolojisi yok, para kazanarak Belediye yönetmek durumundayız. Mevcut Belediye borç ile yönetilmekte. Bankalardan kredi çekilerek yönetilmekte. Biz borçlanarak belediye yönetilmesinden değil de, üretilerek belediye yönetilmesi taraftarıyız. Örneğini verdiğimiz bu sistemle belediye, kasasını doldurduğu gibi vatandaşın da kesesi dolacaktır. Kesesi dolan vatandaş çarşı, pazarda alış veriş yapacak, böylelikle piyasa canlanacak, ticari sistem çalışacak, ekonomi büyüyecektir."