Deprem Gerçeğini Görmezden Gelmeyelim

Deprem bir acı gerçeği daha ortaya çıkardı

Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin Ordu’da da hissedilmesi kentte yaşayanları tedirgin etti. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda bulunan Ordu’da, olası bir depreme karşı şehirde kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmaya başlaması gerektiğine dikkat çekildi. Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş ile İnşaat Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Cahit Duyan, yaptığı açıklamalarda Ordu’daki binaların yüzde 70’inin mutlaka elden geçmesi gerektiğini açıkladılar.

ERİŞ: BİNALARIN YÜZDE 70’İ YENİDEN ELDEN GEÇMELİ

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarıyla beraber depremle ilgili yeni bir yönetmelik hazırlayarak, kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Ordu’daki binaların yüzde 70’inin yenilenmesi gerektiğini kaydeden Eriş, “Fay hatlarının kırılma derecesine göre deprem derecelerinde farklılık oluşuyor. Güncel durumda Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan kaynaklanan Ordu’nun bazı ilçeleri 1’inci derece, orta kesimler 2’nci derece ve sahil ilçeleri ise 3’üncü derece deprem kuşağında yer alıyor. Bu, 3’üncü derecedeyiz ama sağlamız anlamına gelmiyor. Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki kırılmayı bile htik. Bu demektir ki, iyileştirmenin 3’üncü derecedeki yerde bile yapılması lazım. Türkiye’de tek muaf yer Konya. Konya’nın dışındaki bütün illerin bütün ilçe merkezleri, il merkezleri elden geçirilmesi lazım. Bunun artık şakası yok. Ordu’da mevcut binaların en az yüzde 70’inin yeniden elden geçmesi gerekiyor” dedi.

Yerel yönetimlerin buna gücü yok

Eriş, “Şu anda fiiliyatta uygulanan kentsel dönüşüm adı altındaki uygulama yeterli değil. Niye yeterli değil? Diyelim ki, yerel yönetimler bir iki tane eski alanları seçti ve buralarda kentsel dönüşüm uyguladı. Fakat bu bir iki yer şehri kurtarmaz. Biz Ordu için yüzde 70’i diyoruz. Buna yerel yönetimlerin gücünün yetmesi mümkün değil. Bugün bir kişi 99 depreminden önce yapılan eski bir binasını yapmaya kalksın devlet buna bir kuruş verdiği para yok. . Sadece ruhsat harçlarından muaf tutuluyor.  Yeniden yıkıp yapma riskini de kimse göze almıyor. Parası yok çünkü vatandaşın.  Bu yüzden bu düzenlemeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğün yeniden ele alınması gerekir” diye konuştu.

DUYAN: TEK TEK BİNA YAPMAKLA BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKILMAZ

İnşaat Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Cahit Duyan ise, Ordu’da bina bazında yenileme yapıldığını kaydederek, “Kentsel dönüşüm adına benim gördüğüm şu anda Ordu’da somut bir proje yok. Burada yapılan bina yenileme diyebileceğimiz bir tarzda uygulamalardır. Aslında bunun daha büyük ölçekte yapılması lazım. Belki ada bazında, belki mahalle bazında kentsel dönüşüm yapılması lazım. Tek tek bina yapmakla bu işin içinden çıkılmaz. Zaten şu anda tek tek bina yenileme de azaldı. Çünkü ruhsat harcı ile ilgili yeni düzenleme getirildi. Mevcut binanın metre karesi ne kadarsa o kadarlık bir alana ruhsat harçlarında muafiyet getirildi” ifadelerinde bulundu.

Öncelikle riskli yapılar belirlenmeli

Duyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yapısı stokumuzda öncelikle riskli yapıların tespiti yapılması lazım. Çünkü riskli bir yapı olarak göstereceğimiz yapılar çok fazla. Bunların tespit edilip artık güçlendirilmesi veya yıkılması yönünde çalışmaların yapılması gerekir. Bunla ilgili çalışmalar pek gündeme gelmiyor, getirilmiyor. Biz de yıllardır her depremden sonra açıklamada bulunuyoruz ama kimse kulak asmıyor.”