Hekimlere Hapis Cezası

 

 

 

 

Ünye’de yayınlanan Okuyorum Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Doğan Gündoğdu’nun 7 Eylül 2017 tarihinde Ünye Devlet Hastanesi acil servisinde hayatını kaybetmesinin ardından Ünye 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Taksirle ölüme sebebiyet” verme suçundan yargılanan 3 doktor, yargılamanın 22 Mart tarihli 14. celsesinde çeşitli cezalara çarptırıldı.

En son 2021 yılında İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. Üst Kurulu tarafından mahkemeye gönderilen tıbbi mütalaaya göre Gazeteci Doğan Gündoğdu’nun ölümüyle ilgili kusurlu bulunan 3 sanık doktorun, yargılamanın 8 Şubat tarihli 13. celsesinde iddia makamı tarafından cezalandırılması talep edilirken, Doğan Gündoğdu’nun oğlu Ulvi Gündoğdu’nun katılan sıfatıyla yer aldığı davanın 14. duruşmasında sanık doktorlara çeşitli cezalar verildi.

2019 yılı başından bu yana süren yargılamanın sanık avukatlarının son savunmalarını yaptığı karar duruşmasında olay tarihinde Ünye Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kardiyolog Uzm. Dr. M.M.Y’ye TCK’nın 85/1 maddesi uyarınca 3 yıl hapis cezası verildi. Verilen cezada, sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alınarak 1/6 oranında indirim yapıldı ve ceza 2 yıl 6 aya düştü.

Yine olay tarihinde Ünye Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapan Pratisyen Hekimler K.T ve S.Ö’ye de TCK’nın 85/1 maddesi uyarınca kusur oranları dikkate alınarak 2’şer yıl hapis cezası verildi. Verilen cezada, sanıkların geleceği üzerindeki olası etkiler dikkate alınarak 1/6 oranında indirim yapıldı ve ceza 1 yıl 8 aya düştü.

Pratisyen hekimlere verilen ceza 2 yılın altında olduğu için Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına (HAGB) karar verilerek hükmün açıklanması 5 yıl süreyle ertelendi.

“Biraz Geç Oldu Ama Adalet Yerini Buldu”

Verilen kararın ardından açıklama yapan Doğan Gündoğdu’nun oğlu Gazeteci Ulvi Gündoğdu, “Hukuk mücadelesini başlattığım günden bu yana bir gün olsun bile mücadelemden vazgeçmedim ve sonunda karar çıktı. Verilen hiçbir ceza merhum babamı geri getirmeyecek ama adaletin tecelli ettiğini görmek bir nebze de olsa tesellimiz olacak. Ayrıca verilen bu kararın benzeri davalar açısından da emsal niteliğinde olacağına inanıyorum. Sonuç olarak biraz geç oldu ama adalet yerini buldu.” diye konuştu.

Yargı süreci boyunca Ulvi Gündoğdu’nun vekili olarak yer alan Av. Gökhan Atay da yaptığı açıklamada; “Uzun diyebileceğimiz bir yargılama süreci sonunda ilk derece mahkemesince doğru bir karar verildiğini düşünmekteyiz. Adaletin tecelli ettiğini görmek sadece o davaların ilgililerini ilgilendirmez. Toplumun yargıya olan güvenini sağlamlaştırmak adına da önemli bir rol oynar. Bu anlamda Türk yargısına tüm vatandaşlar olarak güvenmeli ve adaletin tecellisi için tüm yargı birimleri olarak çalışmaya devam etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Ne Olmuştu?

 

Oğlu Ulvi Gündoğdu tarafından Anjiyoödem şikayetiyle 7 Eylül 2017 tarihinde Ünye Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılan Okuyorum Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Doğan Gündoğdu’nun burada hayatını kaybetmesinin ardından Ulvi Gündoğdu, Av. Gökhan Atay aracılığıyla ‘tıbbi uygulama hatası” iddiasıyla hukuki süreç başlatmış, olay tarihinde Ünye Devlet Hastanesi’nde görev yapan 3 doktor hakkında, Ünye Kaymakamlığı’nın ‘Soruşturma İzni’ vermesiyle Ünye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçuyla iddianame hazırlanıp yargı süreci başlamıştı.