“Köylü eşittir çiftçi anlamına gelmez”
Köylü eşittir çiftçi anlamına gelmez. 11 ay fındık bahçesinin önünden geçmeyip 1 ay içerisin de fındığını toplayıp 1 yılını kurtarmaya çalışan kişiden çiftçi ya da ziraatçı olmaz.” dedi.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Ünye Ziraat Odası ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan program ile kutlandı. Ünye Yüceler Mahallesi Kalafatlar Mevkii’nde “İyi Tarım” ile uğraşan Çiftçi Mahir Şahin’in bahçesinde gerçekleştirilen törende çiftçilerin ve tarımın önemine vurgu yapıldı.
-“Ülkemiz tarımda hak ettiği yerde değil”-
Programda konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Türkiye’nin tarımda hak ettiği yerde olmadığını, yardımlaşma ile bununda önüne geçilebileceğini belirtti.
Sarıkahraman, “Ünye Ziraat Odası olarak adamızda 4 kadrolu ve 1 sözleşmeli personel, 3 adette tarım danışmanı Ziraat Mühendisi görev yapıyor. Aktif 25 bin üyemize hizmet ediyoruz. Aktif üyelerimizin yanında odamıza kayıtlı olmayan çiftçilerimizde var. Böylesine büyük bir ilçede Ünye Ziraat Odası olarak hizmet etmeye çalışıyoruz. Biz çiftçilerimize gübre ve ilaç kullanmadan önce toprak tahlili yaptırmalarını öneriyoruz. Biz Ünye’nin en uzağını, en ücra köşelerini seçtik çalışmalarımız için. Ünye’nin çeşitli yerlerine dağıldık ki bölgedeki diğer çiftçilerimize örnek olasınız diye. Ülkemizin tarımda hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Birbirimize yardımcı olursak, üstesinden gelemeyeceğimiz iş olmaz.” dedi.
-“Fındıkta verim bakımından iyi değiliz”-
Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferda Yıldırım, Ünye’nin fındık dikim alanı bakımından en büyük ilçe olduğunu vurgulayarak, “TÜİK Raporlarının son 10 yıllık fındık üretim rakamlarının ortalamaları dikkate alındığında Türkiye’nin yaklaşık 550 bin ton fındık üretiminin olduğu görüldü. Bu haliyle de fındığın yüzde 70’ini tek başına ülkemiz tarafından üretildiği bilinmektedir. Ünye’de ise ortalama 25 bin ton üretim ile dünya fındığının yüzde 3,5’ini karşılamaktadır. Ünye fındık dikimi alanı bakımından en büyük ilçe konumunda. Üretim ve dikim alanı bakımından lider konumda olmamıza rağmen, fındıkta birim alan verimi bakımından aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Bu verim düşüklüğünün bir kısmı bahçelerin yaşlı olması, bitki hastalıkları ve zararları ile parçalı arazi yapısından kaynaklı. Bu durumun önüne geçebilmek için üreticilerimize ve Ziraat Odalarına büyük görevler düşmekte.” dedi.
-“Tarım en önemli üretim alanıdır”-
Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, tarımın en önemli ve en stratejik üretim alanı olduğunu ifade ederek, “Bir ülke ne kadar turizm de gelişirse gelişsin, ticarette ne kadar gelişirse gelişsin, teknolojide ne kadar gelişirse gelişsin sanayi de ne kadar irerlerse irerlesin tarım en stratejik ve en önemli üretim alanıdır. Her şeyin bir ikamesi vardır. Her şeyin ötelenmesi, gecikmesi vardır ama hiç kimse bir haftadan fazla aç gezemez. Muhakkak yemeye, içmeye ihtiyacımız vardır. Bu günün gelişmiş ülkelerinin, gelişmiş toplumların en önemli stratejisi, hedefi tarladan sofraya güvenilir istikralı tarım ürünü, gıda maddesi, beslenme enstrümanlarını kendi milletlerine, kendi halklarına sunabilecek mekanizma oluşturmak.” dedi.
-“Köylü eşittir çiftçi anlamına gelmez”-
Köylülüğün ve çiftçiliğin ayrı ayrı kavramlar olduğunu ifade eden Kaymakam Güney, 11 ay bahçesinin önünden geçmeyip 1 ayda 1 yılını kurtarmaya çalışandan ziraatçı olamayacağını belirterek şunları söyledi:
“Bizim toplumumuzda olaya bakış açımız ne? Özellikle bizde bir algı vardır köylü eşittir çiftçi. Köyde yaşayanların ziraatla uğraşması, çiftçilik yapması köylü eşittir çiftçi anlamına gelmez. Köylülük ayrı bir kavramdır, çiftçilik ayrı bir kavramdır. Dünya hızla gelişiyor, değişiyor aynı şekilde tarımsal üretim metotları, enstrümanları da hızlı bir şekilde değişiyor. Bu konuda eksiğimiz ne? Ne yapa biliriz? Bunu sorgulamış mıyız? İyi tarım uygulamaların da, organik tarım üretimin de yeterli seviye demiyiz? Bugün tarımsal üretim de geldiğimiz noktaya bakalım. Acaba 70-60 yıl öncesinden fındık bahçelerimiz daha mı iyi, daha mı verimli, ürettiğimiz fındık daha mı iyi yoksa daha mı kötü. Dünya hızla değişirken, tarımsal üretim hızla artarken bu değişen ve gelişen dünyada biz nasıl rekabet etmeliyiz. Nerede hatamız var onlara bakmalıyız. Bu çay, fındık, buğday, mısır, elma ve kirazda da böyle. Hatamız şunda, belki bu hatanın sorumlusu sizler değilsiniz ama biz yöneticiler radikal işler yapmak zorundayız. Demeliyiz ki çiftliğinin başında oturan bizzat bilinçli olarak bu işi yapan insanlara biz destek vermeliğiz. 11 ay fındık bahçesinin önünden geçmeyip 1 ay içerisin de fındığını toplayıp 1 yılını kurtarmaya çalışan kişiden çiftçi ya da ziraatçı olmaz. Gerçek anlamda ayağı toprağa değen eli tikene batan, tarlanın yolunu izini bilen çiftçiye ihtiyacımız var. Çiftçileri ciddi manada desteklememiz gerekiyor. Toprak tahlilini yapan insanların gerçek bakımını yapan insanları gerçek desteklerden faydalandığı bir sistem kurmak lazım. Ünye’nin tarım ürünü fındıktır. Fındığa hak ettiği değeri vereceğiz. Yoksa biz üzerimize düşeni yapmayıp fındıkta kabahati bulursak yarın bu günleri ararız.”
Konuşmaların ardından halk oyunu gösterisi sunuldu. Ardından Ziraat Mühendisleri Ömer Duyar ve Kemal Gür tarafından iyi tarım uygulamaları hakkında çiftçilere bilgiler verildi.
Programa Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferda Yıldırım, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ersin Soydan, İl Gıda Tarım Hayvancılık Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nusret Şahin, İl Gıda Tarım Hayvancılık Koordinasyon Şube Şefi Ahmet Ultav, İlçe Milli eğitim Müdürü Tamer Uysal, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bekir Şimşek, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ve vatandaşlar katıldı.