Ordu Sağlık Müdürlüğünden Kan Bağışı Farkındalık Eğitimi
Toplumda kan bağışı bilincinin oluşturulması amacıyla Türk Kızılay’ı Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürlüğünün talebi doğrultusunda, Ordu İl Sağlık Müdürlüğünde kan bağışı farkındalık eğitimi düzenlendi.
Türk Kızılay’ı Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürlüğü Kan Bağışçı Kazanım Personeli Bünyamin Uzunlar tarafından verilen eğitime, 138 personel katıldı.
Kan Bağışçı Kazanım Personeli Bünyamin Uzunlar, eğitimde kimlerin kan verebileceği ve kan verdikten sonlara nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu bilgilere yer verdi;
“Ağırlığı 50 kg’ın üzerinde, 18-65 yaşları arasındaki sağlıklı her birey, kadınlar yılda üç, erkekler ise dört kez kan bağışında bulunabilirler. Kan verecek kişi, kan vermeden önce yorgun, uykusuz ve aç olmamalı, son 24 saat içinde aşırı miktarda alkol almamış olmalı, kullanılan ilaçlar ve aşılar varsa bağış öncesindeki muayenede doktora mutlaka söylemelidir.
Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra yaklaşık iki saat geçmeden sigara içmeyiniz. Kanamaya neden olabileceği için ilk birkaç saat kan bağışladığınız kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. İlk dört saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı almaya çalışınız. Bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı kaybını arttıracağı için şikayetlere yol açabilir. Sporla uğraşıyorsanız kan bağışladığınız gün ağır spor faaliyetleri yapmayınız. Kan bağışladıktan sonraki ilk dört saat hamam ve sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren bu ve benzeri meslek gruplarının kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilmektedir.”
Bünyamin Uzunlar bulaşıcı hastalıklar için riskli davranışlar hakkında şu bilgileri verdi;
Güvenli kanın ilk adımı doldurulan formlara dürüst cevaplar vermektir diyen Bünyamin Uzunlar; “steril olmayan ortamlarda cilt deldirme, dövme, akupunktur, damar içi uyuşturucu kullanımında ortak enjektör kullanımı, bulaşıcı hastalığı olan biri ile kesici aletlerin ortak kullanımı, son bir yıl içinde ameliyat geçirmiş olma, kan, doku veya organ nakli, son bir yılda çok sayıda seksüel partner, son bir yılda cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçirmiş olma, kaza ile kullanılmış enjektör iğnesi batması, plazmadan yapılan ilaç kullanmak, büyüme hormonu kullanmak.Bu tür durumlar bulaşıcı hastalıklar için riskli davranışlardır. Bulaşıcı hastalıklar için riskli davranışları olan bireylerin belirli bir süre ya da tamamen kan bağışında bulunmamaları gerekmektedir.”
Verilen eğitim sonrasında personel, İl sağlık Müdürlüğü bahçesinde konuşlanan Kızılay Kan Bağış araçlarında kan ve kök hücre bağışında bulundu.