Ordu’nun yanmasını önlemek mümkün

Akkuş’ta ilk bulgulara göre elektrik kontağından çıktığı sanılan yangın sonucu kül olan ahşap evde 3 kişinin hayatını kaybetmesini değerlendiren eski Elektrik Mühendisleri Odası Ordu Temsilcisi Elektrik Mühendisi Coşkun Türkeli, yaklaşık 50 liraya yapılacak kontrolle tesisatta yangın ihtimali var mı, yok mu bunu bilebilmenin mümkün olduğunu söyledi. Türkeli, risk altındaki evlerin belirlenmesi için de Ordu Büyükşehir Belediyesi ya da Ordu Valiliği tarafından tarama yapılabileceğini ifade etti.   

Eski elektrik tesisatları yakıyor

 

Son olarak Akkuş’ta 3 kişinin hayatını kaybettiği ahşap ev yangınını değerlendiren Coşkun Türkeli, “Elektrik kontağından çıkan yangınlar genelde elektrik tesisatlarının şartnamelere uygun olmamasından, çok eski olmasından ve teknolojik ihtiyaçlara cevap verememesinden kaynaklanıyor. Mevcut elektrik tesisatları ihtiyaca cevap veremeyince zorlanıyor. O zamanda çeşitli şekillerde elektrik kontağı yangınları çıkıyor.  Bu hatlarda kablolar ısınıyor ve birtakım elektriksel hadiseler yaşanıyor. Elektriksel hadiseler de elektrik yangınlarına dönüşüyor.  Yeni elektrik tesisatlarında bir takım güvenlik önlemi var. Eskilerde bunlar yok. Bu tür yangınların daha çok eski evlerde görülmesi o evlerin hatlarını çok eski olmasından hatta o köye elektriğin ilk geldiği zamanlarda yapılmış olmasından kaynaklanıyor ” dedi.

 

Düzenli olarak kontrol edilmeli

 

Bu yangınları önlemek için alınabilecek tedbirlerin çok karmaşık işlemler olmadığını ifade eden Coşkun, “Elektrik tesisatlarının periyodik olarak kontrolden geçmesi lazım. Kaçak akım koruma aparatlarıyla, güncellenmiş olan koruma araçlarıyla, koruma devreleri ile hattın korunması lazım. Yeni yapılmakta olan inşaatlarda yapı denetim tarafından denetlenen şartnamelere göre elektrik tesisatları yapıldığı için sorun yok. Ancak yapı denetimi gelmeden önce yapılan elektrik tesisatlarını da iki guruba ayırmak lazım. Altınordu için konuşmak için gerekirse son 5 yılda yapılan yapıların hepsi kontrol altında. Son 5 yıldan önce yapılan yapılarda yada başka elektrik kullanıcılarında tesisatlar gerçekten mevzuata uygun değil. Dolayısıyla her an yangın çıkma ihtimali var. O yüzden mutlaka kontrol edilmeli” şeklinde konuştu.

 

50 liraya durum bilinebilir

“Bir tesisatta yangın riski var mı yok mu bunu bilememek için yapılacak bir kontrol çalışması çok maliyetli değil.” diyerek sözlerini sürdüren Coşkun, “Bu çalışmayı yetkili elektrik tesisatçıları yada yetkili elektrikçiler, elektrik teknikerleri ve elektrik mühendisleri yapabilir. Zaten yapı ruhsatlarında belli periyotlarda işletme kontrolünün yapılması lazım. Tabi bizde böyle bir uygulama yok. Dolayısıyla 30 sene önce 40 sene önce yapılan bir elektrik tesisatı bugünün teknolojik cihazlarına için kullanıldığında elektrik kontağı yangınları çıkıyor. Elektrik tesisatının kontrol işlemleri bir daire için 50 Liraya yapılabilir. Ama burada yapılacak kontrol sırasında çıkacak eksikliklerin maliyetini bilemeyiz. 50 Lira gibi cüzi rakamlarla güvende misiniz değil misiniz tespit ettirebilirsiniz” diye konuşu. 

 

Yanabilecek yapılar belirlenmeli

Ordu’da belirli aralıklarla ev yangınları çıktığın bunların kimi zaman can kayıplarına neden olduğunu hatırlatan Türkeli, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yangın çıktığına göre bir sorun var ortada demektir. Bu sorunu gidermekte kurumsal yerlere düşmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın imar kanununun yetki verdiği kurum ve kuruluşlar tarafından bu konuda alınabilecek önlemler için ortak çalışma yapılabilir. Örnek Ordu’nun bir profili çıkartılır. Yetkili kişilerden oluşturulan bir komisyon gerekli incelemeleri yapar.  Bu komisyon kurumlara hazırladığı raporu sunar ve her kurum üzerine düşeni yapar”

 

Yangını sıfıra düşürmek elimizde

Türkeli, sözlerini şöyle tamamladı: “Diyelim ki Altınordu Belediyesi sınırları içinde kentsel dönüşüme girmesi gereken ve girebilecek yapılar vardır. Bunlar 1950’lerde 60’larda yapılan yapılardır. Bu yapılardan başlanarak bir tespit yapılabilir. Yangınlar nerede hangi binalarda çıkmış gibi bilirkişiden oluşan bir komisyon çalışmayı yaparak rapor hazırlayacak.  Altınordu Belediyesi’ne, Ordu Valiliği’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne benzeri yerlere bu raporu iletir. Herkes rapora göre kendi üzerine düşeni yapar. O zaman bu yangınlar minimuma düşürebilir, yıllık sıfıra getirebilir. Ben bir elektrik mühendisi olarak mesela Büyükşehir Belediyesinde yapılacak böyle bir çalışmaya katkı koyabilirim. Bildiklerimi paylaşabilirim.”