İstiklal Marşı Bir Milletin Kahramanlık Öyküsünün Mısralarda Vücut Bulmuş Halidir
Kurtuluş Savaşı yıllarında bir istiklal marşı yazılması isteği gelmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın 500 lira ödüllü bir yarışma açtığını ve yarışmaya gönderilen 724 eserden 6’sının seçildikten sonra milletvekillerine dağıtıldığını söyleyen Sezgül, daha sonra bu şiirlerin yeterli görülmeyerek Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy’dan bir şiir yazması istenildiğini belirtti.
12 Mart 1924 tarihinde ise şiirler arasından seçilen Mehmet Akif Ersoy’un şiirinin mecliste Abdullah Suphi tarafından okunarak kabul edildiğini söyleyen Ünye Belediye Başkan Vekili Mehmet Yaşar Sezgül, Ersoy’un para ödülünün ise kabul etmeyerek “Darül Mesai” adlı bir yardım kuruluşuna bağışladığını ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy’un gönül kaleminden dizelere dökülen ve 10 kıtadan oluşan İstiklal Marşı’nın bir milletin yeniden dirilişinin son derece yalın ve coşkulu bir anlatımı olduğuna dikkat çeken Ünye Belediye Başkan Vekili Mehmet Yaşar Sezgül, “Her kelimesi ile vatanperverliğin ve millet olma bilincinin son derece başarılı bir anlatımı olan İstiklal Marşı, aziz milletimizin adeta kimliği haline gelmiştir” diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy’un da ifade ettiği gibi “Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın” diyen Sezgül, “İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. Yıl dönümünü en halisane duygularla kutluyorum” dedi.