Alternatif 23 Nisan Töreni Yapıldı
Ünye Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen törene çelenk sunmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ünye Teşkilatı, İyi Parti Ünye Teşkilatı, Türkiye Yardımseverler Derneği Ünye Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şubesi katıldı.
Tören çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şubesi’nden Ekrem Akbaş günün anlam ve önemini belirten açıklamasında şunları ifade etti;
“Saygıdeğer bayanlar ve baylar,yurt ve Atatürk sevdalısı arkadaşlarım. Bugün ulusal egemenliğimizin 99. yıldönümünü kutluyoruz.Adı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olan bu bayramı görüldüğü üzere çocuksuz kutlamaya başlıyoruz.Gönül isterdi ki bu meydan çocukların cıvıltısı ile dolsun,halkımız,sivil topum örgütlerimiz,resmi kuruluşlarımız hep beraber coşku içinde kutlayalım.Atatürk’ün çocuklara,gençlere .kadınlara kısacası tüm halkımıza olan güvenim ve sevgisini içimizde hissedelim.
Sizlere her bayramda tekrar edilen rutin sözlerden,bayramın tarihçesinden bahsetmeyeceğim.Sizlere Atatürk’ün engin ufkundan,yurt,millet ve çocuk sevgisinden bahsetmeye çalışacağım. M.Kemal bireyselci değil kurumsalcı bir görüşe sahipti/’Devletçilik” ve “Halkçılık ‘ ilkelerini birleştirerek;”Devlet halka dayanmadıkça bağımsız olamaz” demiştir. 1. Dünya Savaşı’nın sonunda saltanatın çökmesini,devlet kademelerinin yozlaştığını,halkın çok zor şartlar altında,çağın çok gerisinde yaşadığım görmüştür.Az sayıda mutlu azınlığın halkın derdine derman olmak gibi bir derdinin olmadığını anlamıştır.Bunları Büyük Nutuk’ta detaylı olarak anlatmaktadır. Yeni siyasi birliğin,yeni askeri birliğin tek yolunun halkı tanımak,kucaklamak,memleketi tanımak ve en önemlisi halkı kurtuluşa inandırmak olduğunun bilincindedir. Bu bilinçle o zamanın kıt şartlarında ülkenin dört bir yanında sevilen, sayılan, bilinçli, kültürlü, kanaat önderi olan kişileri çevresinde toplamak istemiştir.
Amasya Tamimi, Erzurum Kongresi ve akabinde Sivas Kongresi yapılıp bu temeller üzerine 23 Nisan 1920 Milletin Egemenliği inşaa edilmiştir. M.Kemal her konuşmasında halkın egemenliğini öne çıkarmıştır.Siyasal kavgaların içinin boş olduğunu,içi doldurulmamış sadece lafta kalmış halk sevgisinin halka hiçbir yararı olmadığım dile getirmiştir. Bütün bu olgular 23 Nisan 1920’de ete kemiğe bürünerek Büyük Millet Meclisi’ni açmış,”Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” demiştir.
Peki Atatürk bu günde kutlanan bayramı neden çocuklara armağan etmiştir? Çünkü çocuklar istikbaldir. Atatürk’e göre vatanı korumak çocukları korumakla başlar. Çocuklarımızı;tarihini bilen,ufkunu gören ve adımlarım buna göre atan bireyler olarak eğitmeli,onları her türlü ihmal ve istismardan korumalı, her koşulda ihtimamla yetiştirmeliyiz.Buğunun bilinçli ve kültürlü çocuğu,yarının bilinçli ve kültürlü idarecisi olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle sizlerin ve tüm ulusumuzun Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarım.” diyerek sözlerini tamamladı.