İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı Yapıldı

 

 

 

 

Gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıda, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, “13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” kapsamında afet risk azaltma çalışmalarının, afet yönetimindeki rolü ile ilgili önemli mesajlar verdi. 

 

İçişleri Bakan Yardımcımızın çevrimiçi katılımının ardından, Vali Muammer Erol’un başkanlığında devam eden İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında, yerel düzeyde uygulanan İl Afet Risk Azaltma Planları ve Eylemleri değerlendirildi. 

 

İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısında açıklamada bulunan Vali Muammer Erol, “Ordu II Afet Risk Azaltma Planı (IRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için; afetler olmadan gerçekleştirilmesi gereken planlama ve çalışmaları bir süreç dâhilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, afetleri önlemek için şehir ölçeğinde kenetlenmiş bir organizasyon yapısı kurmayı hedefleyen böylece afetin önüne geçmek, afeti getiren etkenleri ve afetlerin neden olabileceği kayıpları asgari düzeye indirmek amacıyla hazırlanmış bir plandır. İRAP, illerde afet tehlikelerine karşı güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlamaktadır. Afetlerin getireceği can, mal kayıplarını azaltmayı ve önlemeyi hedeflemektedir. Plan, müdahale ve iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmayı, ülke kaynaklarının etkili kullanılmasını mümkün hale getirmektedir” dedi.

 

İRAP’ın, afetlerin etkilerini en aza indirmek adına afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plan olduğunu ifade eden Vali Erol, “Bu plan herhangi bir kurum ve kuruluşun değil tüm ilin sahiplenmesi gereken bir plandır. Ordu ilimizdeki mevcut afet risklerini, bu risklerin ortadan kaldırılabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken eylemleri, eylemlerden sorumlu ve destekleyici kurumları, eylemin gerçekleşmesi gereken zaman aralığını belirleyen bu planda çeşitli analizler yapılarak 4 afet türü çalışılmıştır. Bu afet türleri Kütle hareketleri (Heyelan, Kaya Düşmesi), Deprem, Meteorolojik Kaynaklı Afetler (Fırtına Dolu ve Çığ), Taşkın/Sel/Su Baskınıdır. Belirlenen öncelikli afet tehlikeleri doğrultusunda çeşitli kurum/kuruluşların katılımı ile iki çalıştay gerçekleştirilmiştir. 1. Çalıştayda; mevcut durum analizi, senaryo hazırlama ve olay önlem tablolarının oluşturulması, 2. Çalıştayda ise planın en önemli aşaması olan amaç ve hedefler dikkate alınarak eylemler hazırlanmış, eylemleri gerçekleştirecek olan sorumlu kurum, kuruluşlar ile gerçekleştirme süreleri belirlenmiştir. İlimizde paydaş kurum kuruluşlarla yapılan toplantılar ve çalıştay sonucu, İlin Genel Durumu, İlin Afet Tehlike ve Riskleri belirlenmiş daha sonra bu tehlike ve risklerin azaltılması, yok edilmesi, yok edilemiyorsa uyumlaştırılması amaçlı hedefler ve eylemler yine kurum kuruluşlarla birlikte oluşturulmuştur. Ordu Risk Azaltma Planı kapsamında 4 Amaç, 31 Hedef, 104 Eylem yer almaktadır. Bu eylemlerin 27 tanesi Kırmızı Eylem (çok öncelikli) olarak belirlenmiştir. Ordu IRAP eylemleri, sahada uygulandıkça sürekli revize edilerek daha da verimli hale getirilmektedir. Doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı bölgemizde, hazırlanan planlarla birlikte Afet Risklerinin azalacağına inanıyor, katkı sağlayan kurum/kuruluş temsilcileri ile çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor tüm vatandaşlarımıza kazasız, afetsiz sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.